Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: elhallgatott VírusRadar, azeri-örmény lövöldözés, a tudáshoz való jog a könyvdarálás árnyékában


Három legfontosabb hírünk kedd reggel: ingyen van, mégsem kell senkinek a VírusRadar, a romániai magyarság is sikereket könyvelhetett el a romániai választásokon, a náci könyvégetők és a kommunista könyvzúzdák öröksége a Mi Hazánk akciójában.

Az okostelefonok alkalmazásai ott is megkönnyíthetik az életünket, ahol a legkevésbé számítanánk rá. A kontaktkutató mobilos szoftverek különösen hatékonyak a járvány terjedésének lassításában. Mint munkatársunk megtudta, a magyar applikáció egy észak-macedón fejlesztés honosított változata. Egy fillérjébe sem került az államnak, de valamiért mégsem népszerűsítik a használatát.

Egy belarusz app a készítői szerint „ a békés tiltakozást segíti”. A videónkban bemutatott alkalmazás megmutatja, hogy a boltban vásárolható termékek közül melyik gyártója köthető a magát elnöknek kikiáltó, de nemzetközileg nem elismert Aljakszandr Lukasenkához. Az ellenállás harcosabb formája is kitart, az ötvenedik napja zajlanak a tüntetések a vitatott erdeményű választások miatt. Képgalériánkban a demonstráció emlékezetes pillanatait láthatják.

Az lett volna csoda, ha nem tör ki a háború

Elmérgesedett a helyzet az Örményország és Azerbajdzsán között fekvő Hegyi-Karabahban is. Évtizedek óta feszült a viszony a két ország között a vitatott terület miatt, a napokban ismét eldördültek a fegyverek, a háttérben Törökország és Oroszország körvonala rajzolódik ki.

20 év után újra magyar polgármestere lett Marosvásárhelynek, RMDSZ-es politikus állhat négy megye élén. A romániai helyhatósági választásokon példátlanul alacsony volt a részvétel, a hétvégi voksolás tanulságait elemeztük magyar szempontból.

Az információszabadság napja és könyvdarálás

„A tudáshoz való jog az élethez való jog” – idézte Aruna Roy írót és aktivistát az információszabadság világnapján Székely Iván, a Blinken Nyílt Társadalom Archívum (OSA) kutatója. Úgy fogalmazott: „Ma, a bombasztikus üzenetek, a politikai populizmus, az „alternatív igazság” korában... maga az információ, mint amiből túl sok van és aminek a megbízhatóságát gyakran nem is tudjuk ellenőrizni, elveszíti az értékét a közfelfogásban”.

A tudás és tanulás forrása a könyv, de nem minden kiadvány arat osztatlan sikert. A jobbszélső Mi Hazánk párt politikusa nyilvánosan bedarált egy mesekönyvet, mert szerinte az a „homoszexualitást reklámozza”. Akciója többeket is megdöbbentett, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése közleményében azt írta: „ez a tett nem egyszerű véleménynyilvánítás, hanem közösségvállalás a náci könyvégetők és a kommunista könyvzúzdák örökségével. El a kezekkel a könyvektől!”

Megjelenésével is a másság elfogadására tanít egy francia pedagógus, akit most eltiltottak az óvodai foglalkozásoktól. A férfi egész testét tetoválások borítják, nemcsak arcát és nyelvét, de még a szeme fehérjét is feketére festette. Az iskolai osztályait megtarthatja, aminek azért örül, mert azt vallja, hogy szokatlan külseje nyitottságra neveli a gyerekeket.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

XS
SM
MD
LG