Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Energiakrízis – megoldás helyett elnapolás, határozott célok helyett tétovázás… és lopás


Minek szigetelni, ha az utcát fűteni sem drága?
Minek szigetelni, ha az utcát fűteni sem drága?

A legfontosabb cikkeink szerda reggel: Hogyan lett kormányzati áldozat a klímaátmenet? A vihar elmaradt, a pohár túlcsordult, egy magányos traktoros tart Budapest felé.

A rezsicsökkentés ígéretével nyert választást a Fidesz, de ezzel feláldozta a klímavédelmi fejlesztéseket – ez a kép rajzolódik ki megkérdezett szakértőink nyilatkozataiból. Ez hasonlít arra az eljárásra, ahogy a háromezer milliárd forintos magánnyugdíjpénztári rendszer felszámolása a későbbi gondoskodás lehetőségeit rontotta. A megoldás helyett mindkét problémát (klímakrízis és időskori ellátások) csak elnapolta a kormány, pedig ahogy múlik az idő, úgy lesz nehezebb (ha nem lehetetlen) és még költségesebb a válságok kezelése. Érdemes elolvasni A rezsicsökkentés elvesztegetett évtizede című háttérelemzésünket.

Némileg ellentmondanak a kommunikációs terelésről szőtt teóriának a Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai a keddi kormányinfóról: a Meteorológiai Szolgálat vezetőinek menesztése szerinte nem hirtelen ötlet volt, hosszabb ideje érlelődött az elhatározás. „Az utolsó utáni csepp volt a pohárban” – fogalmazott Gulyás Gergely az augusztus 20-i óvatos előrejelzésről. A kitartóan kérdező újságírókat nem tudta meggyőzni, miért most és miért ennyiért kell megvenni a Vodafone-t, amelynek a veszteséges évek után magyar tulajdonban felvirágzó profitjából szerinte fut a pedagógus-béremelés fedezésére is.

Maradjunk a pénzügyeknél: most az Európai Bizottság térfelén pattog a labda, hogy mérlegelje a magyar kormány vállalásait a jogállamisági aggodalmak eloszlatására. Egy hónapja van a testületnek a döntésre, hogy elfogadja-e a szintén Gulyás által átfogónak minősített intézkedéstervet, vagy továbbra is visszatartják az uniós forrásokat.

Magányos traktoros

Ha a hétvégére meghirdetett fővárosi traktoros demonstráció nem is úgy alakult, ahogy a felvezetéséből következett volna, a mezőgazdaságban dolgozók között akad elégedetlen. Ezt tükrözi Kecső József tiszaalpári gazdálkodó akciója is, aki útnak indult traktorjával, és kedden meg is érkezett Kecskemétre. „A kudarcba fulladt gazdatüntetés után úgy döntöttem, szükség van egy teljesen alulról szerveződő, politikai befolyástól mentes megmozdulásra” – fogalmaz cikkünkben, amelyet a független vidéki szerkesztőségekkel kezdett Szabad oldal című együttműködésünk keretében közöltünk.

A reménytelenség tűnik ki azoknak a menekülteknek a beszámolóiból is, akik az orosz megszállás óta kerestek új otthont külföldön. Kénytelenek belátni, hogy nem tudnak egyhamar hazatérni, már amennyiben megvan még egyáltalán a házuk, lakásuk. Ráadásul a frontvonaltól távol is gyakoriak az orosz rakétatámadások, így a legtöbben az ukrán hadsereg által ellenőrzött területeken sem éreznék magukat biztonságban – olvasható összeállításunkban.

Oroszországban sem érezni Krím megszállása utáni, a nyolc évvel ezelőtti eufóriát: a sok sötét, üres moszkvai üzlethelyiség látványa inkább lehangoló, pedig a katonai büszkeség mélyen bele van ivódva a társadalom szövetébe. A kivonuló multinacionális cégek hiánya kedvét szegi a fogyasztói kultúrához szokott vásárlóknak, akik nem bíznak az orosz vállalkozókkal újrainduló szolgáltatások színvonalában.

Az sem hangolhatja jobb kedvre a világ iránt nyitott oroszokat, hogy az „orosz Google” eladta riválisának a honlapját és híraggregátorát​, azaz újabb lépés korlátozza a független média működését. A Yandex internetes vállalat az állami ellenőrzés alatt álló VK-val üzletelt, cserébe teljes egészében átveheti a VK tulajdonában lévő, élelmiszer-kiszállítással foglalkozó Delivery Clubot.

Amit még érdemes elolvasni szerda reggel

Ukrajna orosz megszállásának első fél évét értékeli a hvg.hu cikke, a telex.hu arról ír, hogy az elhalasztott tűzijáték idejére sem fizet a közterületekért a kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva (én sem értem az összefüggést), a 24.hu pedig azt számolta ki, hogy tízmilliárd forintos extra kiadást is jelenthet az energiaárak emelkedése a pécsi egyetemnek. Soros „progresszív” ügyészeit okolja – szilárd bizonyítékok nélkül – az amerikai erőszakhullámért egy szerző nélküli írásában a Hirado.hu, a magyarnemzet.hu az exjobbikos Jakab Péter mozgalma és korábbi pártja viszonyát elemzi.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG