Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: így szakít szét az állam egy családot, magyarokat is megfigyel Kína és fellépnének a Facebook ellen


A három legérdekesebb cikk csütörtök reggel: törvénytelenségek sorozatával szakít szét egy családot a magyar állam; bezárkózzunk vagy sem a járvány miatt és az amerikai kongresszus fellépne a techcégek túlhatalma ellen.

Nyolc éve Magyarországon élő férfit választ el magyar feleségétől és itt született gyermeküktől az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság. Az indiai férfinak 30 napja van arra, hogy elhagyja az országot – derül ki riportunkból.

Soha nem látott méretű adatbázis került elő, ami bizonyítja, hogy Kína az egész világra kiterjedő információgyűjtést és megfigyelést folytat. Összeállításunkból megtudhatja, hogy a 2,4 millió ember adatait tartalmazó anyagban magyarok is szerepelnek.

Egy amerikai kongresszusi jelentés szerint az Amazon, a Facebook, a Google és az Apple monopóliumként viselkedik, ezért átfogó szabályozásra, akár az óriáscégek feldarabolására lenne szükség.

Covid-19: bezárkózni vagy éppen ellenkezőleg?

Magyarországon és a régióban rekordokat dönt a koronavírus-fertőzés, az EU egységes átutazási rendelet elfogadásán dolgozik, Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos pedig az ATV-ben azt mondta, ha rajta múlna, bevezetné, hogy holnaptól csak munkába lehessen járni körülbelül 6 héten keresztül.

Közel hatezer tudós és szakértő éppen ellenkező véleményen van. Egy világméretű mozgalom keretében éppen a bezárkózás ellen érvelnek annak borzalmas társadalmi, fizikai és mentális hatásaival érvelve – olvasható a BBC-n.

A CEU osztrák egyetem marad

Ha már a járványnál tartunk, a Pedagógusok Szakszervezete a napokban végzett felmérést, melyben arra kereste a választ, hogy a tanárok biztonságban érzik-e magukat az őszi járvány idején. A válaszadók háromnegyede ugyanúgy felelt.

Érdemes elolvasni a CEU rektorhelyettesével készült interjúnkat is, melyből kiderül, az intézmény már osztrák egyetem marad, és ugyan hozhat még tevékenységeket Budapestre, de el is vihet továbbiakat. Fodor Éva arról is beszélt, milyen nehézségeket jelent a járvány idején ingázni Budapest és Bécs között.

Garanciákkal védenék a Balatont

A nagy magyar tavak (a Balaton, a Fertő tó, a tatai Öreg-tó és a Velencei-tó) védelmére követel garanciákat hetven civil szervezet, hogy azok ne eshessenek állami és magánberuházások áldozatául.

Végül ajánlom még videónkat, melyben orosz művészeket láthatnak, amint rendszeresen felkavaró vagy rendszerkritikus utcai műalkotásokat készítenek – most például Belaruszról és az emberi jogokról. Az elkészült falfestmények általában csak alig pár óráig maradnak a falon, mert a hatóságok lefestik őket.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG