Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Még meg sem kaptuk az uniós pénzeket, de a kormány már költi


Az új kormány tagjai átveszik kinevezési papírjukat a Sándor-palotában 2022. május 24-én
Az új kormány tagjai átveszik kinevezési papírjukat a Sándor-palotában 2022. május 24-én

Már 373 milliárd forintot kifizetett a kormány a meg sem kapott uniós helyreállítási pénzekből. Elképesztő áremelkedés: egy hónap alatt hetven százalékkal drágult a tojás. Kijev: más hangja van, amikor becsapódik egy rakéta, és más, amikor lelövi a légvédelem. Lavrov: Oroszország nyitott a tárgyalásra a Nyugattal, komoly javaslatra vár.

Mostanáig nem fogadta el az Európai Bizottság a magyar kormány által benyújtott helyreállítási tervet. A koronavírus-járvány utáni nehéz gazdasági helyzetet segíteni hivatott pénzekből Magyarország számára 5,8 milliárd euró elérhető vissza nem térítendő támogatásként (ezenfelül hitel is rendelkezésre áll).

Bár a támogatás nem érkezett meg, a kormány elkezdte a pénz elköltését: az állami pályázati információs weboldal szerint több mint ötszázmilliárd forintnyi támogatást megítélt, és ebből közel négyszázmilliárd forintnyi előleget ki is fizetett a kormány a nyertes pályázóknak. Akár a költségvetési hiány 0,8 százalékpontos növekedését is okozhatja, ha Magyarország nem kapja meg az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Alap támogatásait.

Eközben a magyar kormány által korábban közölt 2028 helyett már 2026-ban elérhetik a magyar pedagógusbérek a hazai diplomásátlagbér nyolcvan százalékát – értesült több, egymástól független forrásból a Szabad Európa. November 19. után akár azonnal megszülethet a megállapodás a helyreállítási alapról.

Ehhez viszont vissza kellene szorítani a korrupciót. Már most féléves csúszásban van az M85-ös gyorsforgalmi út 4. szakaszának építésével a Dömper Kft., és a Szabad Európa információi szerint a költségek is elszálltak menet közben.

Bár a beruházás fölött komoly politikai potentátok bábáskodnak, a cég környezetében pedig Völner Pál családja is feltűnik, kérdés, honnan teremt pluszforrást a Dömper. A szomszédban gyorsabban és ugyanennyi pénzből épül egy nagyobb alagút.

Húszszázalékos a magyar infláció

Ahogy várható volt, brutálisan nőttek a fogyasztói árak – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint szeptemberben 20,1 százalékkal tavaly szeptemberhez képest. Egy hónap alatt 4,1 százalékkal gyorsult az infláció.

A rezsicsökkentés átalakítása miatt nagyon megugrott a háztartási energiaár – leginkább ennek köszönhető a húsz százalék feletti szeptemberi inflációs adat. De az élelmiszerárak drágulási üteme sem csökkent, folyamatosan emelkednek az árak. A gyenge forint és a vállalatok által fizetett megugró energiaszámlák megjelennek a fogyasztói árakban.

Nincs megállás: elképesztő ütemben emelkednek az árak, a tojás például egy hónap alatt 69 százalékkal drágult. A Szabad Európa saját, nem reprezentatív bevásárlólistája szerint szeptemberhez képest októberben többet kellett fizetni a banánért (nyolc százalékkal), a csokiért (15 százalékkal), a tejért (öt százalékkal), a toalettpapírért (három százalékkal) és a mosóporért (két százalékkal) is.

Rakéták Kijevben

„Röpködnek a rakéták és a drónok, a feleségem szerencsére az óvóhelyen van, de én már nem tudtam kimenni, a lakásban vészelem át”mondta a Szabad Európának az ukrán főváros elleni újabb orosz rakétatámadásról a Kijevben élő Tompa Tibor. Beszélgetésünk idején már mintegy két és fél órája tartott a légiriadó.

Kijev központjától mintegy 10-12 percre lakik Tompa Tibor, a Magyarok Kijevi Egyesületének alelnöke. Már a hétfői, öt és fél órán át tartó rakétatámadás idején is beszámolt az eseményekről. Most elmondta, hogy magyar idő szerint reggel fél 8 óta lövik ismét az ukrán fővárost. Rakéták és drónok röpködnek a levegőben.

„Dolgozik a légvédelem. Tudja, más hangja van, amikor becsapódik egy rakéta, és más, amikor lelövik. Becsapódást a környéken szerencsére most nem hallottam.”

Moszkva tárgyalna

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden azt mondta, hogy Moszkva nyitott a megbeszélésekre a Nyugattal az ukrajnai háborúról, de még nem kapott komoly tárgyalási javaslatot.

Az állami tévének adott interjúban Lavrov arról beszélt, hogy Oroszország hajlandó felvenni a kapcsolatot az Egyesült Államokkal vagy Törökországgal, hogy megbeszéljék, hogyan lehetne befejezni a már nyolcadik hónapja folyó háborút.

Amit még tudni érdemes

Kritizálják a holland kormányt, amiért sokat használják a kormánygépet (444.hu)

Eközben Szijjártó Péter külügyminiszter egyetlen évben több mint kétszer annyit használja a honvédségi Airbusokat, mint az összes holland kormánytag nyolc hónap alatt.

Kiderült, hogy milyen arányban csúszik át az áram- és gázfogyasztás a drágább kategóriába (G7.hu)

A Központi Statisztikai Hivatal becslése szerint is több millió fogyasztót érintenek a „lakossági piaci” árak.

Hónapok óta alig válaszol a DK a Telex kérdéseire, az árnyékkormányinfón azt ígérték: utánanéznek (Telex.hu)

Az elmúlt időszakban többször is kértek interjút a párt két meghatározó politikusától, Dobrev Klárától és Gyurcsány Ferenctől, ám még választ sem kaptak megkeresésükre a párt sajtóirodájától.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG