Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Nagy erőkkel zajlanak a tárgyalások, az EU26-ok szerint elfogadhatatlan a magyar javaslat


Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson 2023. december 14-én
Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson 2023. december 14-én

Fő kívánságára nincsen fogadókészség, Orbánnak B tervre lehet szüksége. Hiába ígértük meg az EU-nak, nem lettünk kevésbé korruptak. PDSZ: Kiszúrtak az óvodapedagógusokkal, sokuknak alig nőtt a fizetése.

Fő kívánságára nincsen fogadókészség, Orbánnak B tervre lehet szüksége

Az uniós partnerek politikai és jogi alapon is elutasítják Orbán Viktor javaslatát a négy évre szóló ukrán pénzügyi támogatás egyhangú évenkénti felülvizsgálatára, és – hacsak a magyar miniszterelnök nem enged végül ebből az igényéből – a február 1-jei rendkívüli EU-csúcs valóban fordulópontot jelenthet a hozzáállásban Magyarországhoz.

Hiába ígértük meg az EU-nak, nem lettünk kevésbé korruptak

Az elmúlt két évben több, Brüsszelnek tetsző intézkedést hozott a magyar kormány annak érdekében, hogy megkapja a beragadt EU-s pénzeket. Ennek ellenére a jogállamiság erősítése és a korrupció elleni küzdelem céljából hozott kormányzati lépések nem tűnnek túlságosan hatékonynak a Transparency International legfrissebb tanulmánya szerint.

PDSZ: Kiszúrtak az óvodapedagógusokkal, sokuknak alig nőtt a fizetése

A régóta pályán lévő, magasabb végzettségű óvodapedagógusok jártak a legrosszabbul, az ő emelésük nagyon messze van a bejelentett átlagos 32,2 százaléktól, maximum 10-15 százalékot kaptak, de sokan csak négy-hat százalékot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője szerint.

Megválasztotta vezetőségét az új OBT: az elnök korábban fellépett Handó Tünde kinevezettjeivel szemben

Megtartotta alakuló ülését az új Országos Bírói Tanács, a bírák maguk által megválasztott, a bíróságok igazgatásában – az előző OBT és az EU fellépése nyomán – komoly jogosítványokat szerző testülete. Az új elnök Szabó Péter, a Győri Ítélőtábla bírája lett, akinek van múltja a bírák korábbi függetlenségi harcában, és mostani beszédében is kiemelte a bírói függetlenséget és az EU „oszthatatlan értékeit”. A leköszönő OBT-elnök függetlenségpártiságra motiváló, míg a többi közjogi méltóság és hivatásrendi vezető az együttműködést hangsúlyozó beszédet mondott. A Kúria elnöke egy kicsit brüsszelezett.

Az EU lépett: Ukrajna javára fordítaná a befagyasztott orosz eszközök nyereségét

Az Európai Unió országai úgy döntöttek, hogy jóváhagyják a megállapodástervezetet annak a profitnak a tartalékolásáról, amely az ukrajnai háború megtorlásaként zárolt, több száz milliárd euró értékű orosz jegybanki eszközökből származik.

Egy másik cikkünkben arról számoltunk be, hogy kijevi tájékoztatás szerint Oroszország az év eleje óta csaknem ezer rakétát és drónt lőtt ki Ukrajnára.

A kötelező katonai szolgálat visszaállítását fontolgatja Szerbia

Szerbia a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetését fontolgatja – közölte Aleksandar Vučić elnök a Balkánon és Európa más részein tapasztalható feszültségekre hivatkozva.

Amit még tudni érdemes

Egy pályakezdő pedagógus többet fog keresni, mint egy húsz éve pályán levő egyetemi oktató (444)

A közoktatásban dolgozó pedagógusok béremelésével az eddiginél is méltatlanabb helyzetbe kerülnek az állami egyetemi oktatók, akik egy részének még a háromszázezer nettót sem éri el a fizetése.

Évről évre kevesebbet tudhatunk meg Orbánék vagyoni helyzetéről (Telex)

„A hazai vagyonnyilatkozati rendszer jelenlegi formájában elavult, nem működik megfelelően, és nem éri el a törvényben meghatározott céljait” – írta jelentésében az Integritás Hatóság.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG