Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: nyolc percenként meghal egy koronavírusos beteg itthon


A legfontosabb híreink hétfő reggel: a búcsúcédulák és az EU működési mechanizmusa, jobbikos képviselőnő a nemek egyenlőségéről, kevesebbet szánunk idén karácsonyi ajándékokra, drágul a bejgli.

„Ez a rendszer még működőképes lehet” – mondta Prőhle Gergely, a Fidesz korábbi külügyi helyettes-államtitkára, a Petőfi Irodalmi Múzeum volt igazgatója. A Szabad Európának adott interjúban azt állította, a Fidesznek még mindig van klasszikus konzervatív hátországa, akiknek fontos értékeit képviseli a kormánypárt. A Fidesz és a bankautomata-EU kapcsolatát Luther és a búcsúcédulák ügyével illusztrálta, a politikai nyomásgyakorlásról pedig azt mondta, az nem a zsúrfiúk világa.

A hétvégén folytattuk Parlament 30 sorozatunkat. Az első demokratikus országgyűlés megválasztásának három évtizedes évfordulóján a magyar politikai elit és a nők viszonyát is szemügyre vettük, Potocskáné Kőrösi Anitát, Jobbik egyetlen parlamenti képviselőnőjét kérdeztük, milyen egy korábban macsó, erőszakot hirdető, azóta középre került pártban nőként, zavarja-e Novák Katalin videója, és szerinte az apa férfi és az anya nő-e.

Töretlenül pusztít a járvány itthon

Nyolc percenként meghal egy koronavírusos beteg itthon, és a járvány már negyedik napja ebben az ütemben szedi az áldozatait. Hétfő reggelre 183 beteg vesztette életét, így az elhunytak száma 8 282 főre emelkedett. Az elmúlt 24 órában 2141 új fertőzöttet regisztráltak. Összesen 7 097 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 517-en vannak lélegeztetőgépen.

Gyorsan terjed a koronavírus új változata Nagy-Britanniában, repülőjáratokat törölnek. Franciaország, Olaszország, Németország, Ausztria, Írország, Belgium, Bulgária, Kanada és Hollandia is ideiglenesen kitiltotta a brit utasokat. A brit kormányfő is szigorított az országon belüli szabályokon, betiltotta a gyülekezést és személyes karácsonyi vásárlást. Magyarország semmilyen extra korlátozást nem vezetett be a külügy tájékoztatása szerint, a légi forgalom folyamatos, a korlátozások az átutazásokat sem érintik.

Mire volt elég az EU német elnöksége?

Németországot tartják az EU legjelentősebb tagállamának. Nem csoda, hogy sokan azt remélték, az Unió gazdasági motorjaként is működő ország elnökletével, hat hónap alatt jelentős eredményeket érhet majd el az Unió. De mit ért el valójában a pár nap múlva véget érő német elnökség? Ennek járt utána brüsszeli munkatársunk.

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek a napokban felfedett hackertámadással kapcsolatban az amerikai kormány tagjai. Pompeo külügyminiszter Oroszországot, Trump elnök Kínát vádolja az amerikai kormányzati szervek elleni kibertámadással. A hibákat a szakemberek csak hónapokkal azután vették észre, hogy a hackerek hozzáfértek a belső szerverekhez. Emiatt az elkövetők mintegy 9 hónapig figyelhették az amerikai ügynökségek tevékenységét.

Infografikáinkban megmutatjuk, hogy idén kevesebbet szánunk karácsonyi ajándékokra, a drágulás nagy vesztese pedig a bejgli lett. Jugoszlávia megalapításának 75. évfordulója apropóján pedig képgalériánkban nézhetik meg, hogyan teltek a hétköznapok déli szomszédunknál az „átkosban”.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG