Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Orbán hazafias kötelezettség, beszkennelt útlevelek, minden eddiginél több koronavírusos halott itthon


A legfontosabb híreink péntek reggel: mit mond a két kormányfő a magyar-lengyel EU-s vétóról, teljesíthető elvárás-e a szálláshelyek számára az útlevelek beszkennelése, minden eddiginél több koronavírusos halott itthon.

A magyar kormányfő szerint joga van az Eu-s vétóhoz. Orbán Viktor számára elfogadhatatlan, hogy az EU költségvetése kapcsán összekössék az uniós pénzt a jogállami kérdésekkel, és hazafias kötelezettségének érzi az ellenállást. A lengyel miniszterelnök pedig azt mondta, az egész EU-t védi a vétóval. Csütörtöki budapesti találkozójukról szóló cikkünkből megtudhatja, pontosan mit jelent Magyarországnak az EU-s helyreállítási alap.

Jövőre minden szállóvendég útlevelét be kell szkennelni. Az adatszolgáltatási kötelezettséget az elmúlt években fokozatosan vezette be a Magyar Turisztikai Ügynökség. Az okmányolvasó használatának kötelező bevezetése azonban nem csak hogy váratlanul érte a szállásadókat, de komoly adatvédelmi aggályokat is felvet.

Járvány: 135 halott, 6393 új fertőzött egy nap alatt

Felülmúlta a korábbi legmagasabb értéket az itthon egy nap alatt elhunyt koronavírusos betegek száma. 135 halálesetet jelentettek péntek reggel, így az elhunytak száma 4 364 főre emelkedett. 6393 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az koronavírus-fertőzést, de a csütörtöki indoklás szerint ennél a mutatónál statisztikai okai vannak az érték megugrásának: több tesztet végző intézmény adatait kezdték összevezetni. 7591 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 647-en vannak lélegeztetőgépen.

A balassagyarmati átmeneti szállón lelassult a fertőzés terjedése. A balassagyarmati átmeneti szálláson lett még egy fertőzött, de működik a karantén és ózonnal tudják fertőtleníteni a helyiségeket. Miskolcon az eltérő előírások okoztak némi fejtörést: egy bejáraton keresztül lehet elérni több szociális intézményt, de azokra külön-külön szabályok vonatkoznak.

Figyelmébe ajánlom infografikánkat is, amely bemutatja az egyes járványügyi intézkedések hatékonyságát.

Médiakapcsolatok és feljelentések

A Szabad Európa által feltárt MTVA-botrány újabb feljelentéshez vezetett. Szél Bernadett ellenzéki politikus különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt fordult a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz. Az országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán írt arról, hogy már 14 nap telt el a közmédia törvénysértő működését bizonyító hangfelvételek nyilvánosságra kerülése óta, de az MTVA még mindig úgy tesz, mintha mi sem történt volna. A Jobbik és a Párbeszéd is tett már feljelentést az általunk megszerzett hangfelvételek alapján.

A magyar kormány és a média kapcsolata az Európai Parlament vitanapján is téma volt. Heves vita alakult ki az uniós törvényhozásban, hogy mennyire tekinthető egy idegen országba belügyeibe történő beavatkozásnak az, hogy a magyar kormányközeli csoportok médiát vásárolnak Szlovéniában és Észak-Macedóniában. A Fidesz felszólalója ugyanakkor a nyugat-európai sajtószabadság miatt fejezte ki aggodalmát.

Cikkeinket a leggyorsabban ingyenes mobilalkalmazásunkkal érheti el. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG