Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Orbán Viktor 8 pontja, a budapesti úttól tartó bajor kormányfő és a Kreml-bennfentes pénzügyei


A három legérdekesebb hír kedd reggel: Orbán Viktor szerint már nem a Nyugat vonzó a magyaroknak; a bajor kormányfő gyomra görcsbe rándul a gondolatra, hogy Bayern-szurkolók ezrei utaznak a héten Budapestre és igyál szívószálat!

Orbán 8 pontja és aggódó bajor kormányfő

Hosszú írással nyitotta meg az őszi politikai évadot a magyar kormányfő. Orbán Viktor cikkében sok mindenről fogalmazott meg véleményt, mi 8 tényszerű állítást választottunk ki az írásból oktatástól („a nevelés célja, hogy a bevált hagyományainkat továbbvinni képes hazafiak lehessenek gyermekeinkből”) az uniós költségvetésig, amit végre kell hajtani, „mondjon akármit is az Európai Parlament”.

Miközben Magyarországon hétfőtől szigorítottak a koronavírus-járvány miatti intézkedéseken (az erről készült videónkat itt nézheti meg), kedd reggel még úgy tűnik, több ezer bajor szurkoló érkezhet a csütörtöki Bayern München-Sevilla Szuperkupa-mérkőzésre. A bajor kormányfő arra kérte a drukkereket, ne utazzanak Budapestre. „A gyomrom görcsbe rándul, ha a Szuperkupára gondolok. Budapest kockázatos hely” – fogalmazott Markus Söder.

Ha már a járványnál tartunk, látványos videós grafikánkban megnézheti, február óta hogyan változtak a számok a 9 legfertőzöttebb országban – és Magyarországon.

Főbíróról vitáznak Washingtonban

Megüresedett egy hely az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságában, ugyanis az egyik főbíró nemrég elhunyt. A kormányon lévő republikánusok szeretnének minél hamarabb egy új bírót beiktatni, de a demokraták szerint meg kellene várni a választások eredményét a jelöléssel.

Moszkvában mások a problémák, most éppen az, hogy nyilvánosságra kerültek az egyik Kreml-bennfentes pénzügyei. Vlagyimir Putyin gyerekkori jóbarátja, Arkagyij Rotenberg dollármilliókat mozgatott Európa egyik legnagyobb bankján keresztül, miután az Egyesült Államok és az EU szankcionálta őt. A teljes történetet itt írtuk meg.

A Twitter vizsgálja, valóban a fehér arcbőrű embereket részesíti-e előnyben az algoritmusa a fekete bőrűekkel szemben – tudta meg a BBC. A közösségi oldal mobilos alkalmazásában vették észre, hogy ha ugyanabban a posztban egy fehér és egy fekete bőrű ember szerepelt, akkor a mobilos alkalmazás előbbit részesítette előnyben. A cég szerint tesztelték az algoritmust.

„Igyál szívószálat!”

A 24.hu arról írt, hogy krimibe illő módszerekkel loptak el egy családtól 30 millió forintot. A csalók jól megtervezett lépésekkel és hamisított dokumentumokkal vették át az irányítást a bankszámla fölött és emelték le róla a pénzt. A történet komoly tanulságokkal jár.

Miközben egy friss jelentés szerint a világ leggazdagabb 1 százaléka kétszer annyi CO2-t termel, mint a legszegényebb 50 százalék, a Greenpeace munkatársai fényképeken örökítették meg, mit művel egy természetvédelmi területtel a mindent elárasztó műanyag-hulladék. Képeiket itt nézheti meg.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG