Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

174 milliós kölcsönnel indult az Orbán-kormányhoz közeli brüsszeli híroldal mögött álló cég


A Brussels Signal csapata az induláskor. A fényképet 2023. június 6-án posztolták a híroldal közösségimédia-felületén
A Brussels Signal csapata az induláskor. A fényképet 2023. június 6-án posztolták a híroldal közösségimédia-felületén

Jelentős kölcsönt kapott az indulásához a Brussels Signal című brüsszeli híroldal mögött álló magyar cég. A vállalkozás tulajdonosa korábban a Fidesz tanácsadója volt. A tulajdonában álló másik híroldal, a Remix idén 98 millió forint magyar közpénzes támogatást kapott, és üzleti kapcsolatra lépett a korábbi Fidesz-szövetséges lengyel kormány támogatásából működő Sovereignty.pl híroldallal is.

Ismeretlen eredetű, jelentős mértékű kölcsön segítette egy, az Orbán-kormányhoz közel álló brüsszeli hírportál mögött álló cég indulását. Az angol nyelven megjelenő Brussels Signal tulajdonosa a Budapesten élő amerikai állampolgár, Patrick Egan. Az Egan és a Fidesz közötti kapcsolatokról elsőként a Szabad Európa számolt be.

Egan 2022 júniusában hárommillió forintos tőkével regisztrálta a tulajdonában álló Remedia Corp Kft.-t. A budapesti bejegyzésű cég az év novemberében 105 millió forintnak megfelelő tőkével indított Brüsszelben leányvállalatot. A belgiumi leánycég adja ki a Brussels Signal híroldalt. A Szabad Európa korábbi kérdésére a Brussels Signal nem árulta el, hogy alapítója miből teremtette elő a belgiumi leányvállalat bejegyzéséhez letett, a brüsszeli hírsite beindításához szükséges pluszpénzt.

A budapesti Remedia Corp Kft. 2022-es évről szóló pénzügyi beszámolójából kiderül, hogy az év során a cég 174 millió forintos kölcsönhöz jutott. A beszámoló tartalma eddig azért nem volt ismert, mert a törvény szerinti, május végi határidőnél jelentősen később, csak 2023 novemberében fogadták el. A belgiumi leánycég beszámolója még mindig nem érhető el.

A jelzálogjoggal nem biztosított kölcsön forrása nem ismert, erre vonatkozó kérdéseinkre nem kaptunk választ Egantől.

Ehhez kapcsolódóan: Brüsszelben indít híroldalt a kormány egyik korábbi kommunikációs tanácsadója

Radikális figurák az újságírók között

A Brussels Signal idén júniusban indult el, a főszerkesztő, Michael Mosbacher akkor azt írta a Szabad Európának: céljuk a brüsszeli status quo felrázása. Ehhez olyan újságírókat szerződtettek, mint például Peter Caddle, a szélsőjobboldali Breitbart korábbi munkatársa, vagy Paul Deconinck, az euroszkeptikus Új Flamand Szövetség párt korábbi alkalmazottja. Deconinckról korábban kiderült, hogy a szélsőjobboldali Schild & Vrienden mozgalom tagjainak tartott bokszedzést.

Pieter Cleppe
Pieter Cleppe

A Knack belgiumi magazin értesülése szerint Deconinckot egy Pieter Cleppe nevű férfi ajánlotta be Patrick Egannél. A belga Cleppe kapcsolatai az európai szélsőjobboldalon a német AfD-től a Svéd Demokratákig terjednek, rendszeres szerzője a korábban Mosbacher által vezetett The Critic című brit lapnak, emellett ő főszerkeszti a Brussels Report című hírsite-ot is. A Knack szerint Egan tőle kért tanácsot, amikor létrehozta saját brüsszeli híroldalát.

A Brussels Signal legutóbbi újságíró-igazolása a görög Konsztantinosz Bogdanosz, aki az elmúlt években egyre radikalizálódó jobboldali politikusként vált botrányhőssé Athénban. Nagy port kavaró húzása volt, amikor migránsgyanús nevű görögországi óvodások listáját szellőztette meg a közösségi médiában.

Bogdanoszt előbb kitette soraiból a mérsékelt konzervatív Új Demokraták, majd a férfi által gründolt új jobbos mikropárt (három másik radikális formációval szövetségben) 0,5 százalékos eredménnyel leszerepelt a tavaly júniusi választásokon. Bogdanosz a Brussels Signal munkatársaként eredeti szakmájához tér vissza, ugyanis politikai karrierje előtt tévés újságíróként dolgozott.

Ehhez kapcsolódóan: Magyar állami pénzből terjeszkedne Varsóban a Fidesz-közeli politikai keltetőként működő kávézólánc

Szálak a Fideszhez

Patrick Egant, aki régebben az International Republican Institute közép- és kelet-európai igazgatójaként dolgozott, jól ismerik az Orbán-kormányban és a Fideszben is.

Egan egy másik cége, a stratégiai kommunikációval foglalkozó FWD affairs Kft. 2010-ben a kormánypárt támogatásával budapesti főpolgármesterré választott Tarlós István kampányának dolgozott. 2014-ben a Miniszterelnökség, 2016-ban pedig a Rogán Antalhoz tartozó Miniszterelnöki Kabinetiroda bízta meg kommunikációs feladatokkal, jelentős részben a nemzetközi kommunikációs tevékenység terén.

Az FWD affairs 2018 és 2020 között összesen 46 millió forintos értékben kapott megbízásokat az Európai Néppárt pártcsoportjától. A mérsékelt jobboldali csoportosulásban ebben az időben még jelentős volt a néppártból azóta távozó Fidesz befolyása.

Az FWD affairs adja ki a Remix című, szintén angol nyelvű híroldalt is. Információink szerint az FWD affairs 2020–2022 között összesen 157 millió forintnyi támogatást kapott a közpénzmilliárdokat kezelő Batthyány Lajos Alapítványtól (BLA), az egyik támogatási kérelem címe szerint „a V4 híreit, érdekeit, értékeit közvetítő angol nyelvű platform”, vagyis a Remix működtetésére.

Ehhez kapcsolódóan: Több mint 1,6 milliárdba került a magyar adófizetőknek egy brüsszeli, angol nyelvű jobboldali hírportál

A Lónyay–Hatvany-villa, a Batthyány Lajos Alapítvány székháza
A Lónyay–Hatvany-villa, a Batthyány Lajos Alapítvány székháza

A jelenleg közérdekű vagyonkezelő alapítványként működő BLA-t az Orbán-kormány finanszírozza. Noha törvény szerint kormányfüggetlen szervezetnek kellene lennie, a közpénzből működő testület Orbán Viktor nemzetközi politikájának megfelelő elképzeléseket finanszíroz. A Szabad Európán korábban írtunk a BLA egy másik brüsszeli angol nyelvű hírportálnak, továbbá a budapesti és lengyelországi Scruton kávézóknak juttatott támogatásairól, valamint a Fidesz nemzetközi kapcsolatrendszerét építő külföldi „vendégkutatók” szerződéseiről is.

Tavaly az FWD affairs újabb, 98 millió forintos támogatást kapott a BLA-tól. A Szabad Európa közérdekű adatigénylés útján betekintést nyert a támogatási szerződésbe és a hozzá tartozó szakmai programba. E szerint a Remix „a régióban érdekelt nemzetközi közönséget kívánja megszólítani azzal a céllal, hogy megismertesse velük a V4 értékeit és narratíváit, javítva a szövetség egységét és lobbierejét”.

Ehhez kapcsolódóan: Így épült ki Orbánék kapcsolata az új francia szélsőjobboldallal

Lengyel kapcsolatok

Tavaly decemberben az angol nyelvű Sovereignty.pl híroldal nagy formátumú, felugró hirdetése jelent meg a Remix honlapján. A híroldalt egy lengyel alapítvány adja ki a lengyel igazságügy-minisztérium 164 millió forintnak megfelelő, 1,867 millió złotys támogatásának segítségével. A támogatásról még az előző, a Fidesszel szövetséges Kaczyński-kormány idejében döntöttek.

A Sovereignty.pl hirdetése a Remix híroldalon
A Sovereignty.pl hirdetése a Remix híroldalon

A Sovereignty.pl legtöbb szerzője a Do Rzeczy hetilapnál dolgozik újságíróként, az elmúlt hónapokban a hetilap több anyaga is megjelent angol fordításban a híroldalon. Köztük egy olyan interjú is, amelyet Faragó Csabával, a Századvég Alapítvány külügyi vezetőjével készített a Do Rzeczy. Az októberi választások előtt két héttel megjelent interjúban Faragó arról beszélt: a „Soros-hálózat” próbál beavatkozni a lengyel belpolitikába.

Decemberben a VSquare közép-európai oknyomozó oldal hírlevele névtelen magyar kormányzati forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy Habony Árpád és a Századvég emberei segítették tanácsokkal a Fidesz lengyel szövetségesét, a PiS-t. A VSquare értesülései szerint századvégesek – és személy szerint Faragó – a szlovák és a szerb választások környékén is feltűntek.

A Szabad Európa megkeresésére a Sovereignty.pl nem árulta el, mennyi pénzt fizetnek a reklámért a FWD affairsnek.

  • 16x9 Image

    Sarkadi Nagy Márton

    Sarkadi Nagy Márton a Szabad Európa külsős munkatársa. Oknyomozó újságíróként korábban az Organized Crime and Corruption Reporting Project és a VSquare nemzetközi újságírói együttműködés projektjeiben dolgozott, valamint az Átlátszónál és több más magyar médiumnál.

XS
SM
MD
LG