Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Szeptemberig biztos nem kap pénz Magyarország az EU helyreállítási alapjából


A legfontosabb cikkeink kedd reggel: az uniós válságkezelés is lassítja az új jobboldali EP-frakció megalakítását, szeptemberig biztos nem kap pénz Magyarország az EU helyreállítási alapjából, Budapest vezet a helyi átoltottságban.

Nagy lendülettel fogott új európai parlamenti frakció szervezésébe a magyar kormányfő, amikor pártjának rúdja kiállt már az Európai Néppárt képviselőcsoportjából. A jobboldali erők továbbra is elszántak erejük egyesítésében, az igyekezetnek egyelőre mégsincs eredménye. Ha kíváncsi, miért és hol akadt el a folyamat, olvassa el brüsszeli tudósítónk elemzését.

Nem lehet tudni, hogy mikor lehet pénze Magyarországnak a járvány utáni uniós helyreállítási alapból. A magyar tervek jóváhagyásához Brüsszel kiegészítő információkat kért be, de azokat csak a döntés kitűzött időpontja előtt pár nappal kapták meg. A magyar külügyminiszter szerint a magyar helyreállítási terv kiváló, Brüsszel pedig meghosszabbította az elbírálásra saját magának adott határidőt.

Elérhetetlen messzeségben a nyájimmunitás

Több mint fél évvel a hazai oltási kampány megkezdése után a Miniszterelnökség kiadta a megyékre bontott oltottsági adatokat. A 444-nek küldött táblázatból kiderül, hogy csak Budapesten magasabb az oltottsági arány 60 százalékosnál, és két megye kivételével az egész országban megvan a legalább 50 százalékos átoltottság.

Magyarországon az elmúlt 24 órában 17 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak, az aktív fertőzöttek száma 36 883. Meghalt 3 ember, velük az elhunytak listája 30 010 beteget mutat. Kórházban 86 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen.

Próbára tette egy budapesti kórház főorvosát a Nemzeti Védelmi Szolgálat hálapénz-ellenőrző csapata. A szervezet tisztje "táppénzes papírt" akart volna venni az orvostól, de nem kapott, a vizsgálat pedig ezzel le is zárult. Ez év január elsején lépett hatályba az a törvénymódosítás, amely szerint hálapénzt adni és elfogadni egyformán bűncselekmény.

Ismét Verespatak

Ismét a hírekbe került a romániai Verespatak, amelynek közelében már 2500 éve bányásznak aranyat. Egy kanadai bányavállalat azonban olyan tervekkel állt elő a terület kiaknázására, amely ellen tiltakoztak a helyiek és a román közvélemény is. Mint a helyszínen készült videónkban láthatják, a faluban pusztulásra vannak ítélve a műemlék épületek is. Kérdés, mi lesz a környék sorsa.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG