Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: tényleg el akarja venni a magyar kormánytól az orosz gázt Manfred Weber, és miért nem?


Orbán Viktor és Manfred Weber az Európai Néppárt frakcióülésén 2018-ban
Orbán Viktor és Manfred Weber az Európai Néppárt frakcióülésén 2018-ban

A legfontosabb cikkeink szerda reggel: a magyar lakások korszerűsítése nemcsak a gázfüggés miatt lenne szükséges, elhangzott-e olyan javaslat, amely megtiltaná a magyar kormánynak az orosz gáz vásárlását, a Dunát ajánlotta alternatív búzaszállítási útvonalnak a brit kormányfő.

A magyar lakásokat el kellene kezdeni energetikai szempontból alaposan korszerűsíteni, mert hatvan-nyolcvan százalékot lehetne spórolni a rezsiszámlán – derül ki részletes elemzésünkből. A lakosságnak fel kell készülnie arra, hogy elbúcsúzik a gázfűtéstől, mert egyrészt mert már nagyon drága és terhes, másrészt a magyar kormánynak is ez a nyílt terve.

De korlátozhatja-e bárki a Magyarországot a gázvásárlásokban? Fideszes politikusok és megmondóemberek azt vizionálják, hogy el akarják venni az országtól az orosz gázt – bár ilyet senki sem állított. Viszont Magyarország számára kifejezetten nagy segítség lehet az uniós szolidaritás abban az esetben, ha Moszkvában elzárnák a csapokat –​ mint ahogy történt számos ország esetében – írja brüsszeli tudósítónk.

Az energiafüggőség a vezérfonál a Bosznia- Hercegovina délkeleti részére tervezett erőmű ügyében is, a helyieket nemcsak a környezeti kockázatok aggasztják, hanem a kínai befolyás növekedése is. A teljes projekt értéke mintegy 107 millió dollár, amelyről a Boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke és az állami tulajdonú Kínai Nemzeti Aerotechnológiai Nemzetközi Mérnöki Vállalat (AVIC) vezetője 2019-ben Pekingben írt alá megállapodást.

Az ukrán búza útja

Boris Johnson brit miniszterelnök azt mondta, hogy alternatív útvonalakat kell keresni az Ukrajnában rekedt gabona elszállítására, beleértve a Dunát is, ha a törökországi Boszporusz-szoroson keresztül nem lehetséges. Minderről azután beszélt, hogy Törökország leállított egy orosz zászló alatt közlekedő teherhajót fekete-tengeri partjainál, és kivizsgálja azt az ukrán állítást, miszerint a hajó lopott gabonát szállít.

Közben Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította hadseregét, hogy folytassa a támadást Kelet-Ukrajnában, miután a Kreml katonái az ukrajnai Donyec-medence területén gőzhengerként áthaladva szinte az egész luhanszki régiót elfoglalták.

Nem a hadszíntéren aratott győzelemről szól a matematika „Nobel-díjként” emlegetett Fields-érem idei díjazottjainak listája. Az elismerést négy embernek osztották ki most, köztük volt az ukrán Marina Viazovszka is, aki a második nő, aki valaha elnyerte a világ legrangosabb matematikai díját.

Jön az euró – Horvátországba

Zöld jelzést kapott a horvát euró az Európai Parlamenttől. 539 igen, 45 nem szavazattal és 48 tartózkodás mellett elfogadta a román Siegfried Mureșan jelentését, mely szerint Horvátország teljesítette az euró 2023. január 1-jei bevezetéséhez szükséges összes kritériumot.

Amiről ma reggel még érdemes olvasni: a kormány elvesztette a tíz éve indított plázastopháborút (hvg.hu), Kocsis Máté egyelőre úgy látja, nem kell korlátozni a vesztes, de még hivatalban lévő polgármesterek hatalmát 2024-ben (24.hu), az ATV-t igazgató Németh S. Szilárd szerint kinőtt egy elitellenes, rendszerkritikus véleményvezér közösség (index.hu), Szijjártó Péter pedig a CNN-nek nyilatkozott (hirado.hu)

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG