Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új, Putyinhoz közeli üzletemberrel bővült a Forbes toplistája


Vladimir Litvinyenko, a Szentpétervári Bányászati Egyetem rektora
Vladimir Litvinyenko, a Szentpétervári Bányászati Egyetem rektora

Felkerült a Forbes milliárdoslistájára Vlagyimir Litvinyenko, Putyin korábbi kampányfőnöke és a Szentpétervári Bányászati Egyetem rektora, aki lánya szerint az orosz elnök doktorijának valódi szerzője.

1,5 milliárd dollárra becsüli a Forbes Vlagyimir Litvinyenko orosz üzletember és akadémikus vagyonát, aki ezzel az üzleti lap milliárdoslistájának egyik legújabb tagjává vált.

Ölébe hullott az értékes üzletrész

Litvinyenko portréjában a Forbes azt írja: gazdagodását elsősorban a PhosAgro moszkvai vegyipari cég növekedésének köszönheti, amelynek 21 százalékát birtokolja. A PhosAgro a világ egyik vezető foszfát- és műtrágyagyártója, amely eredetileg az azóta emigrációban élú Mikhail Hodorkovszkij cége volt. Hodorkovszkij azon orosz oligarchák egyike volt, akik a 2000-es években szembe kerültek Putyinnal.

Miután Hodorkovszkijt egy, sokak szerint politikai indíttatású per után adócsalásért elítélték, üzletrészét egy időre az állam lefoglalta. Később rávették, hogy áron alul adja el az értékes vállalat részvényeit egyik üzlettársának. Ekkoriban került a képbe Putyin egyik régi szövetségese, Vlagyimir Litvinyenko, aki 2004-ben már a cég részvényeinek 15 százalékát birtokolta. Elmondása szerint „tanácsadó munkáért” fizették ki a részvényekkel.

Gyanús doktori

Litvinyenko a részesedés megszerzése előtt a Szentpétervári Bányászati Egyetem oktatója volt, a ’90-es években az intézmény rektora lett. Az egyetem arról is nevezetes, hogy Vlagyimir Putyin itt szerzett doktori címet 1996-ban, „Egy régió ásványi erőforrás-bázisának újratermelésének stratégiai tervezése a piaci kapcsolatok kialakulásának feltételei között” című disszertációjával.

A dolgozat bírálatakor már Litvinyenko vezette az egyetemet, aki nem sokkal később, 2000-ben és 2004-ben már Putyin kampányfőnökeként tűnt fel. Emiatt Litvinyenkót többször vádolták azzal, hogy plágiumban segédkezett, vagy hogy ő írta a dolgozatot Putyin nevében.

2006-ban a washingtoni Brookings Institution kutatói azt írták: a doktoriban 16 oldalt minimális változtatásokkal egy 1979-es amerikai tankönyvből másoltak át. Litvinyenko visszautasította a plágiumvádat, egy interjúban azt mondta, „nincs kétség”, hogy az orosz elnök maga írta a dolgozatot.

A milliárdos rektor lánya, Olga Litvinyenko 2018-ban a Szabad Európának azt mondta, valójában a doktorit apja írta Putyin nevében. Elmondása szerint előtte Putyin, aki akkoriban a szentpétervári polgármester munkatársa volt, segített neki megszerezni a rektori széket, amiért a doktori cím volt a fizetség.

XS
SM
MD
LG