Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Űrbiznisz, kiperelt koncessziós adatok és a haveri demokrácia – 2023, ahogy újságíróink látták


Báthory Róbert, Kerényi György, Horn Gabriella, Keller-Alánt Ákos, Wiedemann Tamás
Báthory Róbert, Kerényi György, Horn Gabriella, Keller-Alánt Ákos, Wiedemann Tamás

Podcastsorozatunk rendhagyó adásában a Szabad Európa újságírói beszéltek arról, melyik volt számukra 2023 legemlékezetesebb sztorija, és mit várnak 2024-től.

Báthory Róbert, díjnyertes tényfeltáró műsorunk, a Szabadon csapatának tagja mutatta be a borsodi falut, ahol börtönbe mennek a szülők, hogy leüljék a gyermekeik iskolai hiányzásai miatt kiszabott büntetést, mert kifizetni nem tudják. A Belügyminisztérium államtitkárának reakciója: cikkeket nem véleményezünk.

A NER már a világűr meghódítására készül. Keller-Alánt Ákos cikksorozatban foglalkozott az űrbiznisszel és azzal, milyen üzleti köröknek jelenthet ez igazán nagy lehetőséget. Azt is megnézte, hogy foglalta el a NER a leggazdagabb magyarok listájának első helyeit.

Felcsút, Hatvanpuszta, Mészáros Lőrinc, Orbán Győző – hogyan bővítette Orbán Viktor édesapja a birtokát, hogyan lett földbirtokos a Mészáros család még óvodáskorú tagja? Erről is írt több cikkben Horn Gabriella.

Perre ment a Szabad Európa, hogy nyilvánossá váljanak azok az adatok, amelyekből kiderül, megéri-e az adófizetőknek, ha Mészáros Lőrinc és Szíjj László érdekeltségeibe tartozó cégek üzemeltethetik a hazai autópályákat 35 éven át. Wiedemann Tamás írta meg a részleteket. Munkatársunk beszámolt egy másik maratoni koncesszióról is, arról, hogy a hazai hulladékpiac meghatározó szereplője 35 évre a Mol olajvállalat lett az állam helyett.

Kerényi György cikksorozata az illegális pártfinanszírozás elmúlt harminc évéről gyakorlatilag a megjelenés pillanatában a Szabad Európa toplistájának élére került. Ő maga azt mondja, nem egy nagy sztorit, hanem magát a jelenséget akarta bemutatni, a piaci és politikai szereplők fű alatti együttműködését, azt, hogyan kerülnek közpénzek pártkasszákba, majd gyarapítanak magánszámlákat, és azt, hogyan működik a pártfinanszírozás szürkezónája egy olyan demokráciában, ahol még azt is megvásárolhatod, hogy ki legyen a választáson az ellenfeled.

A podcastot itt hallgathatja meg:

Űrbiznisz, kiperelt koncessziós adatok és a haveri demokrácia – 2023, ahogy újságíróink látták
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:18:36 0:00

Visszatekintő podcastunk első része itt hallható: „Örülök, hogy ezt elmeséltem” – 2023 legemlékezetesebb történetei, ahogy újságíróink látták

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG