Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az előválasztás óta nem tudja visszaszerezni a figyelmet az ellenzék


Márki-Zay Péter egy budapesti előválasztási eseményen 2021. október 10-én
Márki-Zay Péter egy budapesti előválasztási eseményen 2021. október 10-én

Több olyan ismert és aktuális ügy van ma Magyarországon, amelyekbe egyenként is belebukhatna a kormány. Az ellenzéki kampány viszont az egyébként sikeres előválasztás után elcsendesült, nem tudta átvinni ezeket a közbeszédbe. A netes keresésekben is az látszik, hogy újra a kormány diktálja a tempót.

„…annak a feltételeit építjük most ki, hogy el tudjunk indítani egy erős kampányt. Világos, hogy az előválasztás utáni időszakban az ellenzék nem volt olyan állapotban, hogy azt a lendületet tovább tudja vinni” – mondta Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt nemrég a Szabad Európának arról, hogy az ellenzéki kampány az előválasztás után elcsendesült, és azóta is a kormánypárti kampány uralja a közéletet.

Pedig ellenzéki kampánytéma lenne bőven, például a tartósan magas inflációhoz vezető gazdaságpolitika vagy a naponta százak halálát hozó, újra elengedett járvány.

„Máshol ezekkel a témákkal választást lehet nyerni” – mondta erről a 444.hu-nak egy ellenzéki közegben dolgozó kampányszakértő. Még csak ezután derült ki például az igazságügyminiszter-helyettes, Völner Pál korrupciós botránya.

Kormánypárti ajánlat: LMBTQ+-jogok, bevándorlás, pénzeső
Orbán Viktor nyíltan elmondta, hogy mit gondolt kampánytémának a választási évre: azt szeretné, ha az LMBTQ+-jogokról és a bevándorlásról lenne szó. Emellett a kormány óriási pénzszórást rendez a választások előtt, a GDP több mint egy százalékát osztják ki ajándékként a választóknak. A miniszterelnök Márki-Zay Péter nevét sem volt hajlandó kimondani legutóbb, arra pedig nem válaszolt, hogy kész lenne-e kiállni vele nyílt vitára.


A Szabad Európa facebookos kísérlete alapján a magyarok messze legfőbb közösségi médiáját is uralja a kormánypárt és a Facebookra felépített megmondóembereik.

Az előválasztás óta nem nagyon rúgnak labdába

A Google keresési adatai alapján az előválasztás alatt a komolyan eltorzított magyar médiapiac ellenére az ellenzéki politikusok voltak érdekesek a magyarok számára.

Orbán Viktor október 23-án, a Békemenet napján tudta újra magára irányítani a figyelmet, és azóta ez lényegében így is maradt.

A Google magyarországi keresési adatai nem csalhatatlan mutatói a választói érdeklődésnek, de jó indikátorai. Ez alapján az látszik, hogy az előválasztás után saját erőből már egyáltalán nem tudtak az érdeklődés középpontjába kerülni a vezető ellenzéki politikusok.

Egy komolyabb kiugrás volt, ahol Márki-Zay Péter jelentősen megelőzte Orbán Viktort, de az nem politikai jellegű eseményhez kötődött. December 19-én derült ki ugyanis, hogy Márki-Zay Péter balesetet szenvedett, eltörte a kezét.

Kétszer előzött Jakab Péter, a Jobbik elnöke is. Ebből első alkalommal kormánypárti kampány indult ellene, nyíltan házasságtöréssel vádolva őt. Többek között azért is lehet kampánynak nevezni, mert magát Jakab Pétert nem kérdezték meg az ügyben. A Bors leleplezőnek szánt cikkei azóta elérhetetlenek.

Az egész évet heti bontásban vizsgálva még egyértelműbb, hogy az előválasztás valószínűleg nagyon erősen felkeltette az emberek figyelmét. Előtte és utána viszont nem tudott hasonló figyelmet elérni az ellenzék.

„Az ellenzéki stratégák és politikusok azt gondolják, hogy a korrupcióval mint üggyel választást lehet nyerni. Ha ez igaz lenne, akkor már 2014-ben az ellenzék nyert volna” mondta nemrég Ruff Bálint kommunikációs és kampánytanácsadó az ellenzéki kommunikációs stratégiáról.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG