Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: végzetes beavatás – halálra kínozták fekete társukat az előkelő belga diákok


A legfontosabb cikkeink kedd reggel: nem fogad be afgán menekülteket a magyar kormány, halállal végződött egy beliumi főiskolai beavatás, száznál több diák hagyja ott a , a Színház- és Filmművészeti Egyetemet.

Óráról órára változik az afganisztáni helyzet, melynek főbb mozzanatairól külön cikkekben számolunk be:

Keresik az utat

Még tartanak a jelentkezések, de úgy tűnik, a Színház- és Filmművészeti Egyetem száznál is több hallgatója folytatja tanulmányait szeptembertől a FreeSzfe Egyesület közreműködésével. Ennek jogi hátterét úgy teremtették meg, hogy hasonló képzést folytató, akkreditált európai egyetemekkel állapodtak meg a diákok átvételéről. Mint cikkünkből kiderül, már túl vannak az első szakdolgozatvédésen is.

Végzetes beavatás

Halállal végződött egy főiskolai beavatás Belgiumban: az előkelő belga diákok megkínozták egy fekete társukat. Nagy mennyiségű alkoholt és halolajat itattak vele, és órákon keresztül kényszerítették arra, hogy fagyoskodjon. Másfél év kellett ahhoz, hogy a hatóságok is bűncselekménynek, emberölésnek gondolják a történteket.

Holland sugárzási engedélyt szerzett az amerikai hátterű TVN24 hírcsatorna, így folytathatja a működését Lengyelországban akkor is, ha azt az új médiatörvényt felhasználva egyébként ellehetetlenítenék a hatóságok. A legnépszerűbb lengyelországi hírcsatornának számító TVN24 ugyanis a bírálók szerint komoly szálka a kormány szemében, jogszabályokkal igyekeznek elnémítani.

Egyenletes terjedés

A hétvégéről közölt összesített adatok után kedden jóval kevesebb, 45 új fertőzöttről számolt be a kormányzati járványportál. Egy halálesetet hoztak összefüggésbe a koronavírus-járvánnyal, így az elhunytak száma 30 042. Kórházban 85 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. Magyar virológousok szerint az iskolakezdés indíthatja el a járvány újabb hullámát.

Pénteken volt a hatvan éve, hogy felhúzták a berlini falat. Aznap az építkezés archív fotóit mutattuk meg, friss képgalériánkban pedig azt láthatják, mi maradt mára a hidegháború jelképéből.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG