Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Virágzik a közösségi médiában egy európai oltásellenes csoport, kijátszva a technológiai válaszlépéseket


Oltásellenes tüntetők egy párizsi demonstráción 2021. július 17-én
Oltásellenes tüntetők egy párizsi demonstráción 2021. július 17-én

Gyűlölködő üzenetekkel árasztottak el egy francia orvost Facebookon, miután az oltás beadására szólított fel egy videóban a közösségi oldalon, mert nyugtalanította a kórházában megjelenő egyre több oltatlan koronavírusos beteg.

Az orvos végül ezernél is több fenyegető vagy gyűlölködő üzenetet kapott a V_V nevű szélsőséges oltásellenes csoporttól. A Franciaországban és Olaszországban aktív csoport orvosokat és közegészségügyi tisztviselőket zaklatott, kormányhivatalokat rongált meg, és megpróbálta megzavarni az oltást beadó klinikák működését.

A Facebook a platformjával való visszaélés miatt tavaly decemberben több, a csoporthoz köthető fiókot is letiltott. Ez azonban nem állította meg a V_V-t, amely továbbra is használja a Facebookot és más platformokat, és sok oltásellenes csoporthoz hasonlóan kiterjesztette tematikáját az éghajlatváltozás tagadására és antidemokratikus üzenetekre.

„Menjünk és kapjuk el őket az otthonukban, már nem kell többet aludniuk” – olvasható a csoport egyik bejegyzésében. „Harcolj velünk!” – olvasható egy másikban.

A vakcina vitathatatlan egészségügyi előnyei elleni, nagyrészt ellenőrizhetetlen támadások rávilágítanak arra, hogy egy közösségimédia-vállalat lehetőségei egyértelműen korlátozottak még a legpusztítóbb dezinformációs támadás meghiúsítására is.

A Reset, egy brit székhelyű nonprofit szervezet kutatói több mint 15 ezer gyalázkodó vagy félretájékoztató Facebook-bejegyzést azonosítottak a V_V-től, amelynek tevékenység 2022 tavaszán érte el csúcspontját, hónapokkal azután, hogy a Meta bejelentette a szervezet elleni fellépését. A V_V tevékenységéről szóló jelentésben a Reset kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a szervezet folyamatos jelenléte a Facebookon „kérdéseket vet fel a Meta beavatkozásának hatékonyságával és következetességével kapcsolatban”.

A Meta, a Facebook anyavállalata válaszában megjegyezte, hogy 2021-es intézkedései nem a V_V összes tartalmának megszüntetésére irányultak, hanem arra, hogy eltávolítsák azokat a fiókokat, amelyekről kiderült, hogy részt vesznek az összehangolt zaklatásban. Miután az Associated Press (AP) értesítette a Facebookot a csoport folyamatos tevékenységéről, a közösségi oldal közölte, hogy további száz fiókot távolított el.

A Meta azt mondta, hogy igyekszik megtalálni az egyensúlyt aközött, hogy eltávolítsa a V_V-hez hasonló csoportok tartalmát, amelyek egyértelműen megsértik a zaklatás vagy a veszélyes félretájékoztatás elleni szabályokat, ugyanakkor ne hallgattassa el az ártatlan felhasználókat. Ez különösen nehéz lehet, amikor a vakcinák vitatott témájáról van szó.

„Ez egy rendkívül összetett terület, erőfeszítéseink folyamatosak: a kezdeti eltávolítás óta számos intézkedést hoztunk a hálózat visszatérési kísérletei ellen” – mondta a Meta szóvivője az AP-nek.

A V_V Twitteren is aktív, ahol a Reset kutatói több száz fiókot és több ezer bejegyzést találtak a csoporttól. A fiókok közül sok azt követően jött létre, hogy a Facebook tavaly télen fellépett a csoport ellen – állapította meg a Reset.

A Reset jelentésére válaszul a Twitter közölte, hogy végrehajtási intézkedéseket hozott több, a V_V-hez kapcsolódó fiókkal szemben, de nem részletezte ezeket.

A V_V különösen ellenállónak bizonyult a leállítására irányuló lépésekkel szemben. A csoport a V for Vendetta című filmről kapta a nevét, amelyben egy magányos, maszkos férfi bosszút akar állni egy autoriter kormányon. A csoport hamis fiókokat használ, hogy nehezítse a felderítést, és gyakran olyan platformokon koordinálja tevékenységét, mint például a Telegram, ahol nem érvényesülnek a Facebook moderálási irányelvei.

Jack Stubbs, a V_V tevékenységét is figyelő Graphika adatelemző cég kutatója szerint ez az alkalmazkodóképesség az egyik oka annak, hogy eddig nehéz volt megállítani a csoportot.

„Értik, hogyan működik az internet” – mondta Stubbs.

A Graphika 2021 végén a csoport taglétszámát húszezezer fősre becsülte, a tagok keménymagja részt vesz az online zaklatásokban. Olaszországon és Franciaországon kívül a Graphika csapata bizonyítékokat talált arra, hogy a V_V megpróbál csoportokat létrehozni Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Írországban, Brazíliában és Németországban, ahol a Querdenken néven ismert, hasonló kormányellenes mozgalom is aktív.

A V_V-hez és a Querdenkenhez hasonló csoportok és mozgalmak egyre inkább riasztják a területtel foglalkozó kutatókat, akik szerint bizonyíték van arra, hogy a szélsőjobboldali csoportok a koronavírus és a vakcinák iránti szkepticizmust használják ki elérésük kiterjesztésére.

Az ilyen csoportok az online zaklatásoktól egyre inkább a valós akciók felé mozdulnak el.

Áprilisban például a V_V a Telegram segítségével bejelentette, hogy tízezer eurót fizet azoknak, akik a csoport szimbólumát (két piros V-t egy körben) felfestik középületekre vagy oltási klinikákra. A csoport ezután a Telegramot használta a vandalizmusról készült fényképek terjesztésére.

Egy hónappal azelőtt, hogy a Facebook fellépett a V_V ellen, az olasz rendőrség rajtaütött 17 oltásellenes aktivista otthonán, akik a Telegramot használták arra, hogy kormánytagokat, orvosokat és közéleti szereplőket fenyegessenek, akik vélhetően támogatták a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokat.

A közösségimédia-vállalatok a Covid–19-világjárvány kezdete óta küzdenek az oltásellenes félretájékoztatás hullámai ellen.

Ennek egyik oka az egyensúlyozás a káros tartalmak moderálása és a szabad véleménynyilvánítás védelme között – véli Joshua Tucker, a New York-i Egyetem Közösségimédia- és Politikaközpontjának társigazgatója, valamint a Kroll technológiai, kormányzati és gazdasági tanácsadó cég vezető tanácsadója.

A megfelelő egyensúly megtalálása különösen fontos, mivel a közösségi média világszerte a hírek és információk kulcsfontosságú forrásává vált. Ha túl sok rossz tartalom marad elérhető, a felhasználókat félretájékoztatják, ha túl sokat tiltanak le, a felhasználók bizalmatlanok lesznek a platformmal szemben – mondja a kutató.

„Veszélyes a társadalomra nézve, ha olyan irányba haladunk, ahol senki sem érzi úgy, hogy megbízhat az információkban” – mondta Tucker.

XS
SM
MD
LG