A Médiatanács nem vizsgálja az MTVA-tól kiszivárgott hangfelvételek ügyét

Karas Monika az NMHH és a Médiatanács elnöke.

Karas Monika szerint alaposan körüljárták a kérdést, de nincs jogkörük eljárni az ügyben.

Három bejelentés érkezett a Médiatanácshoz az MTVA-tól kiszivárgott hangfelvételek ügyében, mondta Karas Monika a testület elnöke az Országgyűlés Kulturális Bizottságának keddi ülésén.

A Szabad Európa által nyilvánosságra hozott hangfelvételeken Bende Balázs az MTVA vezető szerkesztője hallható, amint arról beszél: a köztévében nem az ellenzéket támogatják, és ennek megfelelő narratíva mentén kell anyagokat készíteni.

Your browser doesn’t support HTML5

Bende Balázs vezető szerkesztő az MTVA értekezletén 2019. március 25-én, 2. rész

A beadványokkal kapcsolatban Karas Monika arról beszélt, hogy a „Médiatanács minden aspektusát megvizsgálta” azoknak, ám arra jutottak, hogy a Médiatanácsnak nincs joga eljárni az ügyben.

Karas arra hivatkozott, hogy kizárólag a „közzétett tartalmak kapcsán” vonhatják felelősségre a médiaszolgáltatókat.

A médiatörvény kiemeli a szerkesztői szabadság elvét is, emiatt sincs beavatkozási jogunk” – tette hozzá Karas.

A testület azt is megvizsgálta, hogy a benyújtott panaszok a kiegyensúlyozott tájékoztatás hiányában benyújtott panasznak minősülnek-e, de a Médiatanács szerint nem minősülnek annak. „Alapelvi szinten nem vizsgálhatja a Médiatanács a médiatörvény megvalósulását (ami előírja a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét – szerk.), ugyancsak nem ellenőrizhetjük a közszolgálati kódex szabályainak érvényesülését, erre ott van a közszolgálati testület” – magyarázta Karas Monika, miért nem foglalkoztak a kiszivárgott hangfelvételek ügyével.

Your browser doesn’t support HTML5

Médiatanács az MTVA-ügyről: "Nincs jogunk eljárni"

A bizottság kormánypárti többsége 9:3 arányban leszavazta az ellenzéki képviselők azon kezdeményezését is, hogy a hangfelvételek kapcsán hallgassák meg Karas Monikát, Papp Dánielt (az MTVA vezérigazgatója) és Dobos Menyhértet (a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója).

A testület viszont 9:3 arányban elfogadta az NMHH 2019-re vonatkozó beszámolóját.

Feljelentések

Cikksorozatunk nyomán több feljelentés is született. A Jobbik kényszerítés miatt jelentette fel Bende Balázst, a Párbeszéd hivatali visszaélés és a közfeladati helyzettel való visszaélés bűntette miatt, Szél Bernadett független képviselő pedig különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt tesz feljelentést a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

Ehhez kapcsolódóan: A rendőrség három nap alatt elutasította az MTVA-ügyben tett feljelentést

FRISSÍTÉS: A rendőrség három nap alatt el is utasította Szél Bernadették feljelentését, a képviselő szerint „parádés” indoklással. Erről itt írtunk.

Mindeközben fideszes politikusok a parlamentben azt válaszolták az ügyet firtató kérdésekre, hogy a kormány nem szól bele a szerkesztőségek munkájába, és „el kéne fogadni, hogy más hangok is vannak”.

Your browser doesn’t support HTML5

5 dolog az MTVA-ügyről

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!