Több tucat belarusz tisztviselőt tiltott ki az Egyesült Államok az újabb jogsértések miatt

Aljakszandr Lukasenka beszédet tart 2021. február 11-én.

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy 43 olyan belarusz állampolgárral szemben vezetett be vízumkorlátozást, akik felelősek lehetnek az országban lezajló antidemokratikus cselekményekért. A szankcionáltak között több magas rangú tisztségviselő is van.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter február 18-i közleményében azt írja, hogy Washington továbbra is aggasztónak tartja az autoriter vezető, Aljakszandr Lukasenka vezette kormány folytatólagos erőszakos fellépését a békés, demokráciapárti demonstrálókkal és újságírókkal szemben.

Civileket zaklatnak

A közlemény emlékeztetett a február 16-i rajtaütésekre is, amikor a belarusz rendfenntartó szervek legalább 25 lakást vizsgáltak át Minszkben és más városokban, a többi közt a Vjaszna emberi jogi szervezet minszki irodáját és a Belarusz Újságíró Szövetség központját is átkutatták.

Az Egyesült Államok nyugtalanítónak nevezte a február 18-i, két újságíróval szemben hozott ítéletet is. Katsziarina Andrajeva és Daria Csultszova a tüntetésekről tudósítottak, „a közrend megbontását célzó nyilvános esemény szervezése” miatt a bíróság elítélte a két nőt.

Andrajeva és Csultszova az utolsó szó jogán visszautasította az ellene felhozott vádakat és politikai indíttatásúnak nevezték az ítéletet. Elmondták, hogy az egyetlen ok, amiért a tüntetésen részt vettek, az az volt, hogy újságíróként a munkájukat végezték.

Ehhez kapcsolódóan: Kettétört fiatal sorsok Belaruszban

Kitiltást kaptak

A külügyminisztérium bejelentette, hogy 43 személlyel szemben vezetett be vízumkorlátozást, akik „felelősek a belarusz demokrácia aláásásáért, ezért nem jogosultak belépni az Egyesült Államokba”.

A kitiltottak között „magas rangú tisztségviselők, a bűnüldöző szervek vezetői, a békés tüntetőket abuzáló személyek, ügyészek és bírók, akik civileket és újságírókat ítéltek börtönbüntetésre, és egyetemi ügyintézők, akik azért büntették meg a diákokat, mert részt vettek a demonstrációkon” áll a közleményben.

„Az Egyesült Államok továbbra is támogatja a belarusz választási szabálytalanságok, a választások körüli emberi jogi visszaélések és az azt követő fellépés kivizsgálására irányuló nemzetközi erőfeszítéseket. Belarusz bátor népével vagyunk, támogatjuk a szabad és tisztességes választásokhoz való jogukat” – írják.

Erőszakkal lépnek fel

Az augusztus 9-i választás óta szinte hetente belaruszok tízezrei vonulnak utcára, a demonstrálók Lukasenka távozását és új választás kiírását követelik, de Lukasenka nem enged, a biztonsági erők pedig tízezreket tartóztattak le, az ellenzéki vezetők többsége pedig kénytelen volt elhagyni az országot.

Több tüntető a rendőri brutalitás következtében vesztette életét, jogvédő szervek szerint pedig bizonyíték van arra, hogy a fogvatartott demonstrálókat megkínozzák.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Kanada és más országok azóta sem ismerték el Lukasenka újraválasztását és szankciókkal sújtották a belarusz vezetőt és több tisztségviselőt is a választások elcsalása és az azt követő megtorlások miatt. A 66 éves Lukasenka 26 éve van hatalmon.

Ehhez kapcsolódóan: Őrizetbe vett belarusz polgárok meséltek egy titkos internálótáborról

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!