Véres ostrommá vált a Trump-hívek tüntetése, könnygáz, kijárási tilalom Washingtonban

Donald Trump erőszakos támogatói a falakra mászva hatolnak be a Capitoliumba 2021. január 6-án, Washingtonban.

Elszabadult az erőszak a Trump melletti demonstráción Washingtonban. A tüntetők betörtek a Capitoliumba, ahol a képviselőház és a szenátus együttes ülésén hivatalosan bejegyezték volna az elektorok szavazatait és kihirdették volna Joe Biden győzelmét. Az ülést félbe kellett szakítani, a képviselőket kimenekítették, egy nőt a tüntetők közül halálos lövés ért.

Ez az ülés – az utolsó hivatalos lépés a megválasztott elnök, Joe Biden január 20-i beiktatása előtt – rendszerint az egyes államok választói szavazatainak rutinszerű összeszámlálása, most azonban éles viták előzték meg. Trump nem volt hajlandó elismerni az elnökválasztás eredményét, legalább 14 republikánus szenátor és a képviselőház több mint 100 republikánus tagja is azt mondta, hogy megtámadják egyes államok eredményeit.

Káosz és erőszak: képeken amint betörnek a tüntetők az amerikai Capitolium épületébe

Az Egyesült Államok kongresszusának a novemberi elnökválasztás eredményeinek igazolására összehívott együttes ülése akkor fulladt káoszba és erőszakba, amikor Donald Trump dühödt támogatói megrohamozták a Capitoliumot és összecsaptak a rendőrséggel.

A rendőröknek könnygázt kellett bevetniük, hogy megfékezzék az épületbe behatoló tiltakozókat, későbbi órákig tartott, mire újra biztonságossá vált a Capitolium. A zavargásokban egy fiatal nőt, aki Trump mellett tüntetett, tisztázatlan körülmények között lelőttek, később meghalt. Többen megsebesültek, legkevesebb 13 embert letartóztattak.

Ehhez kapcsolódóan: Öt fegyvert találtak és 13 embert tartoztattak le eddig a Capitoliumnál

Washington polgármestere kijárási tilalmat rendelt el ottani idő szerint szerda este 6 órától. A rendőrséget a nemzeti gárda segítette a rend helyreállításában, míg a CNN értesülése szerint a képviselőket a Capitoliumból egy Washington melletti katonai bázisra menekítették.

Trump: soha nem adjuk fel

A képviselőház és a szenátus együttes ülése előtt Donald Trump a Capitoliumnál összegyűlt tömeghez szólva megismételte azt a tényekkel alá nem támasztott állítását, hogy az elnökválasztáson csalás történt. Trump egy későbbi nyilatkozatát a Facebook, a YouTube és az Instagram is törölte, míg a Twitter nem engedi megosztani vagy lájkolni azt.

Ehhez kapcsolódóan: Trump: “menjetek haza”!

Biden: soha nem látott támadás érte az amerikai demokráciát

Joe Biden megválasztott amerikai elnök az ország demokráciáját ért „példátlan támadásnak” nevezte, a Capitolium erőszakos megszállását. Egyúttal felszólította az Egyesült Államok elnökét, Donald Trumpot, hogy azonnal szólaljon meg, és hívja vissza a támogatóit.

Ehhez kapcsolódóan: Joe Biden: az amerikai demokráciát érte példátlan támadás

A Szenátus is a demokratáké

Közben az amerikai média arról számolt be, hogy a demokrata Jon Ossoff nyerte a szenátusi helyért kiírt választást Georgiában. Sajtóértesülések szerint a szavazatok 50,3 százalékát kapta az eddig hivatalban lévő republikánus David Perdue szenátorral szemben. A mandátum elnyerésével Jon Ossoff lett a legfiatalabb szenátor.

Az már pár órával korábban kiderült, hogy az állam másik szenátori helyét szintén demokrata politikus nyerte. Raphael Warnock kapja a republikánus Kelly Loefler eddigi helyét a felsőházban. A demokraták így többségbe kerültek az amerikai törvényhozás felsőházában, és a Kongresszus mindkét házában kisebbségben maradtak a republikánusok.

Ehhez kapcsolódóan: Demokrata többség az amerikai Szenátusban is

Megdöbbentették a washingtoni események a világ vezető politikusait

Az Európai Parlament elnöke, a brit miniszterelnök, a német külügyminiszter és mások is sokkolónak nevezték a világ egyik vezető hatalmának központjában kialakult káoszt.

“Gyalázatos jelenetek az amerikai Kongresszusban” – jellemezte a helyzetet Boris Johnson brit kormányfő. “Az Egyesült Államok a világ minden részén a demokráciáért áll ki, létfontosságú, hogy most békés és rendezett hatalomátadás történjen” – tette hozzá a brit miniszterelnök.

Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli is elítélte a Capitoliumban történteket. Az Európai Unió vezető tisztviselői korábban már jelezték, a Biden-elnökségtől azt várják, hogy javul majd a viszony a szövetség és az Egyesült Államok között.

Ehhez kapcsolódóan: Sokkolta a világ politikusait a Capitolium elfoglalása

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.