Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szigorított ügynöktörvény, újabb csapás a külföldi tudósítókra Oroszországban


Az orosz Igazságügyi Minisztérium moszkvai épülete
Az orosz Igazságügyi Minisztérium moszkvai épülete

Alig egy hónap alatt átment az orosz parlamenten a kibővített „idegen ügynök” törvény, a Szabad Európa orosz szerkesztőségének három tudósítóját már meg is bélyegezték.

Épphogy elfogadták az „idegen ügynök” törvény újságírókkal kibővített változatát, az orosz igazságügyi minisztérium már nyilvántartásba is vett öt személyt, köztük a Szabad Európa három oroszországi tudósítóját. Ljudmila Szavitskaja és Szergej Markelov, a Szabad Európa orosz tudósítói, míg Denis Kamaljagin, külsős munkatárs, mellette a pszkovi járás online portáljának főszerkesztője. Mellettük Lev Ponomarev emberjogi aktivista és Daria Apakhoncsics aktivista, a Vöröskereszt alkalmazottja lett „idegen ügynök”.

Velük együtt már 17-en szerepelnek a kormányzati megkülönböztető listán, többségük a Szabad Európának dolgozik.

Megkülönböztetett figyelem

„Elfogadhatatlan, hogy hivatásos újságírókat az elsők között tituláljanak külföldi ügynöknek” -mondta Daisy Sindelar, a RFE/RL ügyvezető elnöke, aki hozzátette, hogy a kollégák felelősségteljesen beszámoltak mindenről, a szólásszabadságtól kezdve a helyi kormányzati korrupción át a koronavírus-járvány alakulásáig. "Az igazságügyi minisztérium a mai döntésével egyértelműen kijelenti, hogy a tények közlése bűncselekmény, és mindent megtesz azért, hogy elhallgattassa azokat a hangokat, amelyek tájékoztatni vagy megvédeni akarják az orosz állampolgárokat" - tette hozzá az ügyvezető elnök.

A Szabad Európa szerkesztőségét, több regionális híroldalával, köztük a krími szolgálattal és a szibériai irodával, már 2017-ben listázta és megbélyegezte az orosz igazságügyi minisztérium, a RFE/RL teljes oroszországi egységét pedig 2020 februárjában vette fel ebbe a sorba.

Hogy ki nevezhető „idegen ügynöknek”, arról egy nem túl részletes, sok átfedést tartalmazó paragrafus rendelkezik, mely szerint bármely orosz vagy külföldi állampolgár idegen ügynöknek minősíthető, ha pénzt kap idegen államtól, nemzetközi vagy külföldi intézménytől, külföldi vagy hontalan személytől és politikai tevékenységet folytat, vagy ha a hatóságok szerint olyan információt gyűjt orosz katonai tevékenységről, “amit Oroszország nemzetbiztonsága vagy érdekei ellen lehet felhasználni”.

Nem tréfálnak

Az orosz parlament alsóháza december 23-án fogadta el azt a törvényt, amely szerint, ha valakire rásütik, hogy „külföldi ügynök”, akkor jelentenie kell a munkájáról és külön a pénzmozgásairól is. A Putyin jóváhagyására váró törvény kötelezné a megbélyegzett személyeket és a médiát, hogy mindig tüntesse fel a „külföldi ügynök” megnevezést, az érintettek pedig minden hivatalos megszólalásukkor jelezniük kellene ezt.

A minősített embereknél bármikor razziázhatnak a hatóságok, ha olyan bejelentést kapnak, hogy a csoport egy Oroszországban „nemkívánatos” külföldi szervezet által szervezett vagy lebonyolított rendezvényen vett részt. A minősített emberek nem kaphatnak állást a közszolgálatban és nem indulhatnak önkormányzati képviselőjelöltnek sem.

Bírálat

Az Amnesty International mellett a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet is aggodalmát fejezte ki az egyelőre még végső elfogadásra váró törvénnyel szemben. A szervezet emlékeztetett arra, hogy a törvény korábbi verziójának elfogadását követően egy sor független csoport szembesült azzal, hogy megcsappant a finanszírozása, dolgozóit pedig zaklatták vagy bíróság elé állították.

A HRW szerint a törvény új verziójával bárkit „idegen ügynök”-ké minősíthetnek, az Amnesty International szerint pedig az új törvényjavaslat “az igazságért és a méltóságért kiálló civilszervezetek és az emberi jogvédők utáni új boszorkányüldözés kezdetét jelenti”.

Újságírók rács mögött

Idén újra rekordot döntött a bebörtönzött újságírók száma. A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) szervezet összesítése szerint 2020-ban mintegy 274 újságírót csuktak rács mögé azért, mert a munkáját végezte. Oroszországban jelenleg 10 tudósító ül börtönben azért, mert újságírói munkáját illegálisnak minősítette a hatalom.

XS
SM
MD
LG