Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

"Belefáradtam" - lemondott az SZFE Hallgatói Önkormányzatának elnöke


A hallgatói blokád utolsó napja a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) 2020. november 11-én
A hallgatói blokád utolsó napja a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) 2020. november 11-én

"Úgy érzem, elértem reális cselekvési határaimra" – írja közösségi oldalán a lemondásáról Csernai Mihály. A Szabad Európának azt mondta, döntése szerinte nem fogja megrengetni a diákok ellenállását. Pár nappal korábban Fullajtár Andrea színművész jelentette be, hogy felmond, mert ebben a rendszerben többé nem tud osztályfőnökként részt venni az egyetemen.

Hétfő délelőtt gyakorlatilag egyszerre jelent meg a hír a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Facebook-oldalán és Csernai Mihály közösségi oldalán arról, hogy lemond posztjáról a SZFE Hallgatói Önkormányzatának elnöke.

Csernai Mihály hosszan sorolja érveit, mint írja a

  • "HÖK véleményezési jogára való fittyet hányás",
  • "az oktatás szakmai programjának hiánya, ebből kifolyólag több száz diákon túl több ezer potenciális felvételiző figyelmen kívül hagyása",
  • "a valós hallgatói lobbitevékenység általa teljesíthetőnek érzett határainak elérése",
  • "a vezetőség hallgatóbarát kommunikációjának teljes hiánya",
  • "az elmúlt 155 év működő hagyományainak megerőszakolása",

olyan döntésre készteti, amit ezen a ponton meg kellett hoznia.

5 dolog az SZFE-ügyről
please wait
BEÁGYAZÁS

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:56 0:00

"Érlelődik már egy ideje"

Csernai Mihály röviden nyilatkozott a Szabad Európának is, mint mondta, nem tudná egy konkrét eseményhez kötni, hogy miért éppen most döntött a távozásról, a gondolat érlelődik már benne egy ideje.

Lemondása szerinte nem fogja megrengetni a hallgatók ellenállását, amit folytatnak, hiszen illegitimnek tekintik az SZFE új vezetését, akivel egyébként éppen ezért semmilyen kommunikációjuk nincs, és akiktől semmilyen információt sem kaptak például a félévkezdésről.

Mint Csernai Mihály posztjából kiderült, a Hallgatói Önkormányzat Alapszabályzatának megfelelően az ügyvivő elnöki pozíciót 2021. január 18-tól az általános elnökhelyettes, Podlovics Laura IV. éves színművész – báb specializáció szakos hallgató tölti be.

A távozó HÖK-elnök a Szabad Európának elmondta, hogy gyors átadás-átvételre törekednek, utódjának munkáját segíti. Amennyiben tapasztalataira igényt tartanak, a második félévre szóló ösztöndíjak pályázati kiírásának és kiértékelésének feladatában is kész segíteni, ahogyan a következő elnökválasztás lebonyolításában is.

Gajdosi Dóra, az egyetem másodéves hallgatója arról beszélt a Szabad Európának, hogy bő két héttel a félévkezdés előtt még nincs információjuk arról, hogyan folytatódik a képzés, noha az egyetem általuk illegitimnek tekintett vezetése azt ígérte, hogy időben tájékoztatnak mindenkit. Például a kollégisták még mindig nem tudják, hogy hova érkezhetnek vissza, ha nem a Vas utcai épületbe.

Pár napja lemondott tanári posztjáról Fullajtár Andrea

A Katona József színház színművésze a modellváltás előtt Zsámbéki Gábor osztályának volt vezetőtanára Tárnoki Márkkal, majd augusztus elején, amikor Zsámbéki Gábor a modellváltás miatt felmondott, osztályfőnök lett.

Fullajtár Andrea múlt szerdán jelentette be felmondását, amelynek okairól a hvg.hu-nak beszélt.

Azt mondta, akkor maradt volna, ha lett volna rá esély, hogy normális munkakörülmények között, a szakmai munkára koncentrálva dolgozzon az osztályával. Úgy látja, hogy bizalmatlan, mérgező közeg alakult ki, érdemi párbeszéd, tárgyalások helyett berendelések voltak, és miközben több hivatalos fórum is kimondta, hogy érvényes a tanév első féléve, az új vezetés mégis a másodikat akarja csak dokumentálni.

A színésznő elmondta hogy fenyegetéseket is kapott, és el kellett döntenie, hogy "testileg és lelkileg rámegy-e egy eredménytelen küzdelemre".

A Szabad Európa folyamatosan beszámolt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen történtekről. A parlament tavaly júliusban szavazta meg az egyetem átalakítását, szeptember 1-jén hivatalosan megtörtént az átállás.

Az egyetem fölé került alapítvány kuratóriumának elnöke a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló Vidnyánszky Attila lett, aki az elmúlt évtizedben nagy befolyásra tett szert a magyar színházi életben. A kuratóriumba az egyetem egyetlen jelöltje sem került be.

Miután kiderült, hogy az egyetem életét meghatározó legfontosabb jogkörök átkerülnek az intézmény választott szenátusától az új fenntartóhoz, az SZFE szinte teljes vezetése lemondott, a hallgatóság pedig elfoglalta az egyetemet.

A hallgatók a velük szimpatizáló művészekkel és közéleti személyiségekkel közösen őrt álltak szeptember elseje óta az egyetemnél, hogy így tiltakozzanak a modellváltás és az új vezetés ellen. Demonstrációjuknak az intézmény új vezetése többször megpróbált véget vetni, sikertelenül. Végül a járványszabályok miatt november 10-én maguk a diákok döntöttek úgy, hogy befejezik a blokádot, mert az országos járványügyi szigorítások közepette a szabályokat nem lehet betartani az elfoglalt egyetemen, de máshol sem, hiszen minden gyülekezés tilos.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG