Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Twitter felfüggesztette Kína amerikai nagykövetségének fiókját


Maszkos tüntetők egy tiltakozások, amit a Hszincsiangban élő muszlim ujgurok mellett tartottak Honkongban, Kínában, 2019. december 22-én.
Maszkos tüntetők egy tiltakozások, amit a Hszincsiangban élő muszlim ujgurok mellett tartottak Honkongban, Kínában, 2019. december 22-én.

Az ujgurok „dehumanizációja", azaz emberi mivoltuktól való megfosztása miatt hozta meg döntését a köszösségimédia-platform.

A Twitter azért döntött a felhasználó fiókjának felfüggesztése mellett, - egy nappal azután, hogy a leköszönő Trump-adminisztráció „népirtásnak" nevezte Peking Hszincsiangban folytatott etnikai és vallási kisebbségekkel kapcsolatos politikáját -, mert Kína amerikai nagykövetsége a közösségi médiában kiállt a régióban folytatott kínai politika mellett.

Lépéseket tettünk amiatt a Twitter bejegyzés miatt, amelyben megsértették azt a szabályzatunkat, amely védi az embereket az emberi mivoltuktól való megfosztástól” – mondta a Twitter szóvivője január 20-án.

Megtiltjuk, hogy az emberek egyes csoportjait megfosszák emberi mivoltuktól vallásuk, kasztjuk, életkoruk, fogyatékosságuk, súlyos betegségük, nemzeti származásuk, faji vagy etnikai hovatartozásuk miatt" -idézte a szabályzatot a közösségi média szóvivője.

Az ujgur nők sterilizálását akarták jó színben feltüntetni

A kínai nagykövetség fiókja, a @ChineseEmbinUS, a hónap elején közzétett egy olyan bejegyzést, amelyben a China Daily államilag támogatott újság egyik riportjára hivatkozva azt írták, hogy az ujgur nők már végre nem „babagyártó gépek".

Mivel a Twitter elrejti azokat a bejegyzéseket, amelyek sértik a szabályzatát, ezt a tweetet is egyből eltávolította. A cég azonban a fióktulajdonosoktól is megköveteli az ilyen bejegyzések törlését.

A nagykövetség fiókja nem törölte a bejegyzést, és január 9-e óta nem tett közzé új tweetet.

Egy júniusban megjelent kutatás szerint ugyanis Kína sterilizálja vagy pedig fogamzásgátló eszközök használatára kényszeríti az ujgur nőket, hogy így próbálják meg az ujgur népességnövekedést korlátozni. A tanulmány szerint mindez „lassított demográfiai népirtásnak" minősíthető.

Az ENSZ népirtásról szóló egyezményének egyik kritériuma tiltja a „születések megakadályozását célzó intézkedéseket" a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoportokon belül.

A Trump kormány szerint „népirtás” folyik Hszincsiangban

Donald Trump elnökségének utolsó előtti napján kormánya kijelentette, hogy Kína „népirtást és az emberiség elleni bűncselekményeket" követ el a Hszincsiang régióban az etnikai ujgurokkal és a többi, főleg muszlim őslakosokkal való bánásmódjával.

Az ENSZ becslései szerint Hszincsiangban legalább 1 millió ujgur és más, főleg muszlim őslakos kényszerült internálótáborokba.

Kína cáfol

Peking továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a létesítmények „szakképzést biztosító oktatási központok", amelyek abban segítenek, hogy a muszlim kisebbségek elkerüljék a terrorizmust és visszailleszkedhessenek a társadalomba.

Kína cáfolja a kisebbségi lakosság helytelen bánásmódjával kapcsolatos széles körű nemzetközi vádakat is.

A washingtoni kínai nagykövetség nem válaszolt a Twitter fiókjukkal kapcsolatos megkeresésekre.

A Twitter használata tiltva van Kínában, de az ország diplomatái és az állami média gyakran használják a platformot.

Korábban beszámoltunk arról is, hogy az Amerikai Egyesült Államok betiltotta az ujgurok által, kényszermunkával készült kínai termékek importálását.

Készült a Reuters tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG