Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magát rúgja hasba a Kreml a tüntetők elleni rendőri erőszakkal


RUSSIA-POLITICS-OPPOSITION-NAVALNY-DEMO
RUSSIA-POLITICS-OPPOSITION-NAVALNY-DEMO

Az Alekszej Navalnij ellenzéki vezető felhívására kezdődött hétvégi tüntetések egy sokkoló jelenete volt, amikor az egyik rohamrendőr hasba rúgott egy hozzá kérdést intéző nőt. A rendőrök máshol is keményen léptek fel, ami kínos lehet Putyin elnök kormányának.

Ugyan az orosz hatóságok is készültek a vizsgálati fogságba vetettt Alekszej Navalnij híveinek „engedély nélküli” hétvégi tüntetéseire, nem volt egyértelmű, hogyan reagálnak majd a nagy számban kivonult rendőrök. Az egyik OMON-különítményes azonban egy gyorsan terjedő videó tanúsága szerint megadta a választ. Úgy belerúgott egy ötvenes éveiben járó nőbe, hogy az kiterült az úttesten.

A megrázó incidens elszenvedője a szentpétervári Margarita Jugyina volt. Az 54 éves nő a rohamrendőrök felé lépett és megkérdezte, hogy miért „kaptak el” egy fiatal fiút. „Félre az útból!” – kiáltott rá a három rendőr egyike, majd jött is a hasba rúgás.

Videók és képek a rendőri brutalitásról

Közben Oroszország-szerte több ezer tüntetőt tartóztatott le a karhatalom és más képek és videók is beszámoltak a rendőrök aránytalanul erőszakos fellépéséről.

Egy másik videón azt látni, hogy Ljubovj Szobolj, Navalnij Korrupcióellenes Alapjának egyik vezető munkatársa éppen interjút ad a médiának. Az újságírók és nézelődők gyűrűjén hirtelen áttör két magas, védőruházatba öltözött, sisakos OMON-rendőr és egy pillanat alatt elvonszolja a nőt.

A mostani, hosszú évek óta példátlan orosz kormányellenes tüntetések legemlékezetesebb jelenete mégis a Jugyinát ért brutális lehet.

A középkorú nő szabályosan kiterült az aszfalton a rúgástól és beütötte a fejét. Az első jelentések szerint koponyasérüléssel kórházi intenzív osztályra került.

Válságkezelés: a rendőrség mindenáron bocsánatot akart kérni

A Szabad Európa és a Voice of America közös orosz nyelvű médiuma, a Current Time szerint a brutális tettet elkövető rohamrendőr később megjelent a kórházi osztályon, virágot vitt áldozatának és bocsánatot kért. Azzal magyarázkodott, hogy „ködös volt a látása”, mert az eset előtt öt perccel lefújták könnygázzal.

Az orosz hatóságok gyorsan válságmenedzselésbe mentek át, miközben a számukra kínos videó elkezdett terjedni az interneten.

A belügyminisztérium vizsgálatot ígért, míg a Kreml-barát média a Telegram alkalmazás Mash nevű csatornájára posztolt hangfelvételt köröztette, amelyen azt hallani, hogy a rendőr bocsánatot kér a kórházi ágyán fekvő Jugyinától.

Ezek nem a mi módszereink, ez nem a mi rendszerünk” – hallatszik Szergej Muzika, a belügyminisztérium közrendvédelmi osztályvezetőjének hangja. „Mi a jogot és biztonságot védjük”.

Az ellenzék szerint médiamanipuláció történt

Az orosz kormány bírálói azonban szkeptikusan fogadták az államhoz közeli médiában megjelent bocsánatkérésről és megbocsájtásról szóló tudósításokat.

A Kreml-közeli REN TV képei szerint Jugyina örömmel fogadta hogy az esetért felelősséget vállaló OMON-os vasárnap virágot vitt neki a kórházba. A rendőr szerint „bepárásodott a rohamsisak vizorja”, bár a videón nyitott sisakban látni. Amikor kiderült, hogy mi történt a nővel, akkor azt „személyes tragédiaként élte meg” – tette hozzá.

Az asszony ezután a kórházból való távozása idején egy helyi tévének adott rövid interjúban azt mondta: „megbocsájtok támadómnak, mert megértem, hogy a fiataljaink nehéz helyzetben vannak... nem vagyok haragtartó. Pravoszláv keresztény vagyok, mindent megbocsájtok”.

Az orosz független médiában megjelent további megjegyzései szerint ugyanakkor Jugyina azt mondta: szeretné kideríteni, ki volt a tiszt, aki megrúgta, mert ilyen dolgoknak nem szabad megtörténniük. Emellett támogatja annak a civil szervezetnek a kezdeményezését, amely egy vizsgálat lefolytatását szeretné elérni.

"Puccskísérletnek akarják beállítani az eseményeket" - orosz tüntetések
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:43 0:00

A rendőrök nagyon erősködtek, hogy bocsánatot kérhessenek

Rájöttem később, hogy valahogy megtévesztettek” – mondta még a rendőri látogatásról. Elmondta, hogy akkor „sokkban volt, de azóta jobban vissza tud emlékezni az eseményekre és nem hiszi el, hogy gázzal fújták volna le a támadóját. A rendőrségnek pedig sértettként ki kellett volna hallgatnia őt és nem bocsánatot kérni – mondta.

Nem arról van szó, hogy megbocsássunk-e vagy sem” – nyilatkozta a független Dozsgy TV-nek, már hétfőn. „Nem személy szerint rólam szól ez. Ami fontos, megakadályozni az ilyen rendőri tetteket, hogy ez ne történjen meg máskor, hogy a rendőrség végre a dolgát tegye."

Jugyina arról is beszélt egy további interjúban, hogy a rendőrség „egész nap” kereste a módját, hogy bocsánatot kérhessen és végül beadta a derekát. „De inkább azt kellett volna mondanom: akkor bocsájtok meg, amikor kiengedik az összes politikai foglyot és Alekszej Navalnijt is”.

Vannak, akik szerint nevetséges a bocsánatkérés

Orosz és külföldi kommentátorok is bírálták a rendőrség erőfeszítését, hogy bocsánatot kérjen.

Dmitrij Aleshkovszkij, a Takije Gyela (Ez van) nevű médium alapítója szerint képtelenség, hogy egy bocsánatkéréssel elintézhető lenne az erőszak.

Mi, ez tényleg lehetséges?” – írta a Twitteren, azokra a tiltakozókra utalva, akiket szerintük koholt vádak – például a rendőrök elleni erőszak – alapján börtönöztek be még 2012-ben, Vlagyimir Putyin harmadik elnöki beiktatása előtt és a 2019-es moszkvai önkormányzati választások idején.

Most akkor a Bolotnaja térre kivonultak vagy a moszkvai ügyben elítéltek is egyszerűen kérjenek bocsánatot a rendőröktől és adjanak nekik virágot?” – tette fel a kérdést.

Egynél több nem engedélyezett tüntető már illegális

Annak ellenére, hogy független szervezetek és a médiumok becslései szerint több, mint 100 ezer ember tüntetett Oroszország-szerte a hétvégén, az állambarát média a Kreml narratíváját visszhangozta és azt mondta, hogy a szombati tiltakozások minimális számú résztvevőt vonzottak.

A moszkvai városi hatóságok azt állították, hogy csupán négyezer ember ment ki Navalnij mellett tüntetni. A Reuters hírügynökség szerint azonban 40 ezer. A rendőri fellépést figyelemmel követő OVD-Info nevű csoport közben azt jelentette, hogy több, mint 3700 embert tartóztattak le a tiltott tüntetések idején.

A hatályos orosz törvények szerint egynél több ember tiltakozóakciójához már hivatalos engedélyt kell kérni – ami kiváltotta az Egyesült Államok és más nyugati országok kemény bírálatát.

Tömegtüntetések és közösségimédia-kampány Navalnijért
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:39 0:00

Kemény külföldi és hazai bírálatok is

A rendőrök kemény fellépését több video is megörökítette: ezeken azt látni, hogy gumibotokkal ütik a tiltakozókat, akik közük néhányan hógolyóval dobálták őket vagy össze is csaptak velük.

Élesen bírálták az orosz hatóságok fellépését a civil szervezetek is, némelyek szerint az erőszak további kormányellenes érzéseket szülhet.

„Az alapvető emberi jogok ilyen elnyomása csak még jobban mozgósítja az embereket és mélyíti sérelmeiket” – mondta Damelija Ajthozsina, a New York-i székhelyű Human Rights Watch jogvédő szervezet Oroszország-kutatója.

A Kreml oroszországi bírálói pedig úgy vélték, pontosan az történt, amire számítani lehetett.

Világos, hogy a kormány erőszakot akart, erőszakot provokált. Szerintem a kormány elnyomó válaszokat tervez a közeljövőben” – mondta Leonyid Gozman ellenzéki politikus és politológus a Current Time-nak adott interjúban.

Michael Scollon írása.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG