Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: gyanús meghívókat kapnak Kínából a nemzetközi tudományos élet főszereplői


A legfontosabb híreink szerda reggel: drasztikusan visszaesett leadott anyatej mennyisége, hogyan élik túl az idegenvezetők a járványt, Szerbiában nem örülnek, hogy kivonult Magyarországról az EU határellenőrzési ügynöksége.

Hiába az állami támogatás, ötödére csökkent az anyatejleadás Magyarországon. Mit egyen egy örökbe fogadott, vagy egy császármetszés után koronavírus-fertőzés miatt hetekig kómában fekvő édesanya gyermeke? Kismamák mondják el történetüket, és bemutatjuk a hatvani anyatejgyűjtő állomást.

"Megbélyegez a múlt" - mondták a járvány miatt a turizmusból és vendéglátásból kiesők a Szabad Európának. Miközben arra panaszkodnak, hogy a kormányzat elhanyagolja a bajbajutott szektor jelentős részét, a túlélési esélyüket rontja a reménybeli munkaadók bizalmatlansága is. Futár, BKV ellenőr, nyelvtanár, idősgondozó – néhány példa karrierváltásra, avagy hogyan élik túl a járványt az idegenvezetők.

Ételt oszt a válság miatt nehéz helyzetbe kerülteknek egy budapesti étterem
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:25 0:00

Nem fogadták örömmel az Európai Unió határellenőrzési ügynökségének kivonulását Magyarországról a szomszédos Szerbiában. A Frontex a magyar hatóságok menekültekkel szembeni gyakran erőszakos és embertelen, általa jogtalannak tartott fellépésével indokolta távozását. Szerb civil szervezetek attól tartanak, hogy az EU helyszíni felügyelete nélkül a magyar hatóságok gyakorlatát.

Hiánypótlás a dokumentációban, az orosz Covid-vakcina is hatékony

Megjött az első nagyobb orosz vakcinaszállítmány Magyarországra. Közben kissé nőtt az újonnan diagnosztizált koronavírusos fertőzések száma, az elmúlt napban 1048 új esetet jelentett a hivatalos kormányzati portál. 83-an meghaltak, így az elhunytak száma 12 739 főre emelkedett.

Egy frissen megjelent tanulmány szerint az orosz vakcina is hatásos. A kutatók szerint a tesztek alapján, amelyeket nagyjából 20 ezer ember bevonásával végeztek el az ősszel, megállapítható, hogy az orosz vakcina 91 százalékos hatékonysággal véd a tüneteket is produkáló Covid–19-cel szemben. A tanulmánytól független szakértők elismerték, hogy bár az orosz vakcina „valószínűtlen gyorsasággal és transzparencia hiányában” készült, de „a közreadott eredmény világos”.

A járvány ellenére Tokió elszánt, hogy megrendezze a tavalyról elhalasztott nyári olimpiát. A jelenlegi kilátásokkal ez lehet a törtélem egyik legnehezebben kivitelezhető sporteseménye. Videónkban azt taglaljuk, hogyan birkózik meg a kihívással a szigetország.

Navalnij börtönben marad

Két héttel oroszországi hazatérése után bíróság elé állt Alekszej Navalnij kedden Moszkvában. A helyi idő szerint este fél kilenckor, az esti főműsoridős híradók után kihirdetett ítélet szerint az ellenzéki politikusnak börtönbe kell vonulnia és le kell töltenie a korábban rá kiszabott 3,5 éves felfüggesztett büntetését. A tárgyalás napján több videóban mutattuk be az ellenzéki politikus meghallgatását és a bíróság épülete előtt tiltakozók őrizetbe vételét.

Eddig nem látott mértékű brutalitás a Kreml-ellenes tüntetéseken
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:16 0:00

Több tucat cseh kutató (köztük fizikus, orvos, nyelvész, sinológus) kapott az utóbbi időszakban emailt egy bizonyos North American Foundation for Science and Technology (NAFST) nevű szervezettől. Noha az alapítvány kaliforniai címmel rendelkezik, a meghívás Kínába szól, ahol luxuskörülmények várnák az előadókat. A Szabad Európa megkérdezett több magyar Kína-kutatót, egyetemet, startupot, nagyvállalatot és kutatóintézetet is, hogy kaptak-e hasonló meghívókat.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG