Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a Covid-esetszámok emelkedését várják két nagyvárosban is


A legfontosabb híreink kedd reggel: a Covid-esetszámok emelkedését várják két nagyvárosban is, enyhít Ausztria a járványügyi intézkedéseken, hol van a legtöbb atomerőmű.

Két nagyvárosban is emelkedhet itthon a Covid-fertőzöttek száma. Az előző hetek csökkenő tendenciája után országos átlagban ismét emelkedik a szennyvízmintákban a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. Debrecenben és Nyíregyházán növekvő tendencia tapasztalható, míg Győrben, Pécsett és Szombathelyen csökkenőben van a szennyvízben az örökítőanyag mennyisége. Közben a hivatalos adatok szerint ma reggelre 578 személynél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 369 288 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 78 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 656 főre emelkedett.

Egyszerre lazít és szigorít a járvány miatt elrendelt intézkedéseken Ausztria. Néhány szabályozás az ingázó magyarokat is érzékenyen érintheti. Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfő este jelentette be a február 8-tól érvényes intézkedéseket, a döntést órákon át tartó egyeztetések előzték meg az ellenzékkel és a szakértőkel.

Babzsákok és maszkok: családi műhely a Covid idején
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:44 0:00

Oltás és tanítás

Enyhülni látszik a német álláspont a koronavírus okozta betegség elleni keleti vakcinákról. Ha biztonságosak és működnek, akkor német állami vezetők szerint Németország érdeklődik a keleti védőoltások iránt is. Jens Spahn német egészségügyi miniszter ennek feltételéül azt szabta, hogy az EU gyógyszerfelügyeleti hatósága megfelelő színvonalúnak találja őket. Kérdés, hogy a vírus új mutációival szemben mennyire hatékonyak az eddigi oltóanyagok.

A tervek szerint február nyolcadikán normál körülmények között kezdődik a tanév a romániai iskolákban, ahol a tanév első félévében szinte kizárólag online rendszerben zajlott az oktatás. Már az előző tanév végén lehetett látni, hogy a diákok egy része nem tud bekapcsolódni a digitális tanrendbe.

A politikusi vagyonnyilatkozatokról egy videót is készítettünk, a Paks2 atomerőmű engedélyezési ügye mentén pedig infografikába szedtük össze, hogy hol van a legtöbb atomerőmű.

Bizalom és szélsőségek

A francia kormány hétfőn nyilvános konzultációt indított, amelynek célja a rendőrség iránti bizalom növelése. Macron francia elnök decemberben tett javaslatot egy olyan kezdeményezésre, amellyel javíthatnának a diszkriminációval és túlzott erőszakkal rendszeresen vádolt francia rendfenntartó erők megítélésén. A francia rendőrséget az elmúlt hónapokban többször vádolták rasszizmussal és brutalitással.

A láthatatlanabb internet felé sodródnak a szélsőséges csoportok, figyelmeztet a Southern Poverty Law Center. A szervezet szerint a megfigyelt amerikai csoportok közül a fehér felsőbbrendűséget hirdetők megfigyelt száma több mint százzal csökkent. Ez azonban nem azt jelenti, hogy visszaszorulnának a gyűlöletkeltő hangok, szélesebb, hanem lazábban összekötött hálózatban szerveződnek ezek a szélsőséges csoportok.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG