Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hónapokkal az események után döntött a Kúria: jogosan sztrájkoltak az SZFE oktatói


A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói felemelt kézzel tiltakoznak a campus blokádja ellen 2020. november 11-én
A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói felemelt kézzel tiltakoznak a campus blokádja ellen 2020. november 11-én

Jogszerű volt az Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tanárainak tavaly szeptemberben kezdeményezett sztrájkja – közölte a Kúria megerősítve azt, amit a Fővárosi Ítélőtábla már kétszer is megállapított.

A Kúria múlt heti döntéséről a tanárok jogi képviselőjét adó Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület (ÜDE) számolt be weboldalán és írta azt meg elsőként a hvg.hu. A közlemény szerint a Kúria elismeri, hogy a dolgozók nem csak az alacsony bér, vagy a rossz munkakörülmények ellen sztrájkolhatnak, hanem akkor is, ha egy felsőoktatási intézmény önállósága kerül veszélybe.

Így az SZFE-s tanárok 8 pontban megfogalmazott követelésének mindegyike megállja a helyét.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az SZFE-nél tavaly lezajlott modellváltás eredményeként az egyetem döntéshozó szerve, a szenátus jogköreinek jelentős része az egyetem fenntartója, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány irányítása alá került. Ezzel pedig az intézmény oktatói szerint megszűnt az egyetemi autonómia.

Piros-fehér virágokkal és mécsesekkel búcsúztatták az SZFE épületeit
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:36 0:00

Tiltakozásul az SZFE tanárai 2020. szeptember 9-én sztrájkbizottságot hoztak létre és egyeztetést kezdeményeztek a fenntartóval. Mivel azonban senki sem ült le velük tárgyalni, a sztrájkbizottság szeptember 24-én néhány órás figyelmeztető sztrájkot tartott, majd október 1-től általános sztrájkba fogtak.

Az SZFE diákjainak és oktatóinak tiltakozó akciója, az egyetemmel történtek nemzetközi visszhangot kaptak, az ügyben meghallgatást tartott - a járvány miatt akkor már online - az Európai Parlament oktatási bizottsága, és az eseményekről a Szabad Európa is több cikkben, videóban beszámolt.

XS
SM
MD
LG