Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: kik és miért mennek a trópusokra, ha Orbán sem ajánlja?


(Képünk illusztráció, a Maldív-szigetek vendégei általában nem elégszenek meg ennyire puritán körülményekkel)
(Képünk illusztráció, a Maldív-szigetek vendégei általában nem elégszenek meg ennyire puritán körülményekkel)

A legfontosabb cikkeink kedd reggel: a kormányfői figyelmeztetés ellenére is népszerű a Maldív-szigetek, mivel készül az előválasztásra az MSZP, újratervezés az államapparátusban.

A gazdag magyarok lerohanták idén a Maldív-szigeteket, hiába kérte a kormány, hogy az ilyesmit halasszák a járvány utánra. Sőt, lényegesen többen mentek, mint amikor még nem volt járvány. Például a jellemzően fideszes politikusokat és a hozzájuk kapcsolódó üzletembereket fuvarozó magángép is többször megfordult ott. Közben visszatért a járvány a szigetekre is, így még kevésbé tanácsos elrepülni ezért hétezer kilométerre. Mégis kik mennek, és mi várja őket az indiai-óceáni paradicsomban?

Már készül az előválasztásra és az ellenzéki együttműködésre az MSZP, a párt társelnöke szerint minden kispárt tisztában van a feladat súlyával, egyikük sem akarja saját hasznát előtérbe helyezni a kormányváltással szemben. Tóth Bertalan a Szabad Európában adott interjúban kizárta az MSZP egyesülését a Demokratikus Koalícióval, és arról is beszélt, hogy nem tartja önállóságuk megkérdőjelezésének, hogy miniszterelnök-jelöltjüket egy másik párt, a Párbeszéd adja.

Lobbizás a Karmelita kolostorban

Magyarországon az elmúlt 24 órában 174 új fertőzöttek regisztráltak, elhunyt 28 koronavírusos beteg. Kórházban 947 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 100-an vannak lélegeztetőgépen, ők egy nappal korában még 110-en voltak. Közben az Európai Bizottság jóváhagyta a 12-15 éves gyermekek oltását a BioNTech/Pfizer közösen fejlesztett vakcinájával az Európai Unióban.

Személyes lobbizott a kormányfő, hogy Ausztria fogadja el a magyar oltási kártyát. A magyar miniszterelnök Wolfgang Sobotkával találkozott a Karmelita kolostorban, és az állami hírügynökség szerint erről is beszélt az osztrák törvényhozás elnökével. Az nem derült ki a híradásból, hogy ehhez mit szólt az osztrák fél, amely saját védettségi igazolását csak az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákra adja ki.

Újratervezések

Eddig csak egy hazai fejlesztésű vakcináról volt szó a magyar oltóanyaggyár felélesztése kapcsán, de most hirtelen képbe került a kínai Sinopharm terméke is. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy éven belül másodszor tárgyalt Kínában, és megbeszélései után vetette fel a debreceni „modellváltást”, hozzátéve, szerinte hosszútávon is lesz kereslet a vitatott hatékonyságú kínai védőoltás iránt.

Az újratervezés motívuma egy másik cikkünkben is felbukkan: bár kisebb államapparátust ígért a Fidesz-KDNP kormány 2010-es hatalomra kerülése után, most nagyjából kétszer annyi ember dolgozik a minisztériumokban, mint akkor. Közben a kormányzati felső vezetők száma is duplázódott. 2010-ben még 106 miniszterrel, államtitkárral és helyettes államtitkárral működött az állam, jelenleg pedig már 198 ember dolgozik ilyen beosztásban.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG