Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Aradi autós oltóponton kapta meg a Pfizert a védettség nélküli magyar sinopharmos


Az embereket a Pfizer–Biontech-vakcinával oltják be egy újonnan megnyílt, bejáratott oltóközpontban Bukarestben, 2021. április 29-én
Az embereket a Pfizer–Biontech-vakcinával oltják be egy újonnan megnyílt, bejáratott oltóközpontban Bukarestben, 2021. április 29-én

Csak leengedtem a kocsiablakot, és már bennem is volt – meséli a Szabad Európának romániai oltásának történetét az a nő, aki – bár Gulyás Gergely szerint ez nem igaz – több száz magyar sinopharmos sorstársához hasonlóan Romániába ment a védettséget, adott esetben az életet jelentő oltásért.

„Itthon nem lép a kormány, és félnek az emberek, hogy megszűnik ez a lehetőség, ezért találnak nehezen nyilatkozót, ezért nem akar erről senki névvel vállalva beszélni, pláne ha még csak egy dózis Pfizer van benne. Nem kockáztatja a másodikat senki” – mondja a hatvan pluszos Eszter (az igazi nevét kérésére nem közöljük).

Azt mondja, négytagú családjában mindenki más típusú vakcinát kapott, egyedül őt oltották Sinopharmmal, és csak nála mutatott nulla védettséget valamennyi teszt, amelyekre egyébként összességében több mint nyolcvanezer forintot költött.

Mint mondja, a háziorvosa is közölte vele teszteredmények alapján, hogy semmilyen védettsége nincs, tehát nem boosteroltásra van szüksége, hanem elölről kell kezdeni az immunizálást, egy másik vakcinából kell mind a két dózis. Orvosa tudta és helyeselte azt is, hogy külföldre készül beadatni magának a vakcinát, mert, mint mondta, ebben ő nem tud segíteni.

Gyermekei ekkor kezdték el keresni a lehetőséget, hogyan és hol tudnák beoltatni az édesanyjukat külföldön. Rengeteg portált, hirdetést átnéztek, május elején már dübörgött a kínai vakcinával oltott védettség nélkülieket megcélzó vakcinaturizmus.

„Beregisztráltak San Marinóban, Szerbiában, keresték nekem a lehetőségeket. Ekkor jelent meg valamelyik romániai újságban, hogy a határon nemsokára felállítják az oltópontokat a vendégmunkásoknak, és autós oltópontokat is felállítanak a nagyvárosokban, jöhetnek más uniós állampolgárok is” – mondja Eszter.

Ők végül Aradra mentek egy autós oltópontra. Ugyanazt a kérdőívet kellett kitöltenie, mint a magyar oltóhelyeken, és elég volt mellé a személyi igazolvány. „Csak leengedtem a kocsiablakot, és már bennem is volt” – meséli Eszter, aki az első Pfizert május 20-án, a másodikat június közepén kapta meg.

Azt mondja, az első lövés után nem volt semmi reakció, a második után két napig hőemelkedése volt, gyengének érezte magát, fájt a karja, és ez, mint mondja, nagyon megnyugtatta.

„Mindkét adag Pfizer után mérettem neutralizációs antitestszintet, már az első után 500 felett volt, a második után pedig 800 felett. Egyetlen dolog miatt van bennem rossz érzés: nem mindenki tud kimenni, és ezt nem így kellene intézni. Az államnak kellene lépnie. Mi lesz azzal a több százezer emberrel, aki hasonló helyzetben van?”

Tömegével mennek harmadik oltásért Romániába a magyar sinopharmosok

Miközben Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón azt mondta, nem igaz, hogy Romániába járnak át harmadik oltásért a védettség nélküli sinopharmosok, a valóság az, hogy százával járnak Nagyváradra, Aradra Pfizerért.

Telekocsit szerveznek maguknak, hogy olcsóbb legyen, vakcinaturizmus indult, miután Magyarországon egyelőre sem ingyen tesztelésre, sem harmadik oltásra nem számíthatnak.

A Magyar Hang derítette ki, hogy pontosan hány magyar ment át július 7-ig. A magyar hatóságoktól hiába kérdezték, válaszra sem méltatták őket, így a bukaresti Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályához, majd annak javaslatára a romániai operatív törzshöz fordultak, és azt a választ kapták, hogy Romániában az elmúlt időszakban 715 magyar állampolgárságú személy kapott oltást, zömében Pfizer-vakcinát, és folyamatosan érkeznek.

„Ne várjanak az államra”

A Sinopharmmal oltott hatvan felettiek kálváriájáról több cikkben és videóban is beszámolt a Szabad Európa. Megszólaltattunk olyanokat, akiknél a második oltás után sem alakult ki védettség, bemutattunk egy krónikus beteg nyugdíjas tanárt, aki a feleségével itthon jutott hozzá a harmadik, úgynevezett boosteroltáshoz.

Beszéltünk Duda Ernő virológusprofesszorral, aki sok más hazai tudóshoz hasonlóan úgy gondolja, hogy tesztelni kell, és ha nincs védettség, oltani ezeket az embereket. A szegedi professzor júniusi interjúnkban arra biztatta az érintetteket, hogy próbáljanak maguknak intézni Pfizert.

„Az államnak kellene ezt intéznie, de én mindenkit arra biztatok, hogy miután az állam malmai még az Isten malmainál is lassabban őrölnek, ne maradjon védtelen hosszú hónapokon keresztül, oltassa be magát, ha tudja. Ez félig illegális, de az egészség fontosabb ennél.”

A professzor arról beszélt, hogy a szegediekkel előfordul, hogy átugranak Szerbiába, és beoltatják magukat, vagy Erdélyben van rokonuk, és elmennek oda. De mint mondta, van olyan is, hogy a magyar orvos minden további nélkül újra beoltja.

Több országban, ahol szintén használták a kínai vakcinát, már megkezdődött a védettség nélküliek oltása. Magyarországon viszont az egyébként szintén kínai vakcinával oltott Orbán Viktor miniszterelnök július 2-án a Kossuth rádióban a gyógyszergyártókra hárította a felelősséget. Azt mondta:

„Egy dolgot nézek én: a gyógyszergyártó cégek vállalják-e a felelősséget azért, hogy ha beadunk harmadik oltást, akkor milyen következmények várhatók. Ma ez egy nem lezárt vita. Bizonytalan a helyzet, ezért óvatosnak kell lennünk.”

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG