Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Túl vagyunk az első szakdolgozatvédésen” – hat külföldi egyetem segíti a Freeszfet


Az egyetem budapesti, Vas utcai épületét blokád alatt tartó diákok transzparensei 2020. szeptember 25-én
Az egyetem budapesti, Vas utcai épületét blokád alatt tartó diákok transzparensei 2020. szeptember 25-én

Még tartanak a jelentkezések, de úgy tűnik, a Színház- és Filmművészeti Egyetem száznál is több hallgatója folytatja tanulmányait szeptembertől a Freeszfe Egyesület közreműködésével. A hónapok óta tartó előkészületekről, a nemzetközi egyetemek együttműködésével folyó oktatásról és a tanárokról is kérdeztük Csató Katát, az egyesület elnökségi tagját.

Augusztus 14-én jelentette be a Freeszfe Egyesület, hogy elhagyja a Színház- és Filmművészeti Egyetemet a 2019-ben indult filmes 6x6-os évfolyam, illetve a 2019-ben indult MA rendező- és operatőrosztály.

Az egyesület Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra a közleményét, amely szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem jelenlegi filmes képzéséből a következő osztályok hallgatói szüntették meg jogviszonyukat az egyetemmel:

BA-osztályok:

  • gyártásszervezők: hatból öt hallgató,
  • filmrendezők: teljes osztály, ötből öt hallgató,
  • vágók: teljes osztály, hatból hat hallgató,
  • operatőrök: teljes osztály, hatból hat hallgató,
  • filmforgatókönyv-írók: teljes osztály, hatból hat hallgató,

MA-osztályok:

  • filmrendezők: teljes osztály, hétből hét hallgató,
  • operatőrök: hétből hat hallgató.

Tanulmányaikat szeptembertől a Freeszfe Egyesület közreműködésével folytatják tovább.

Már hat külföldi egyetem segít a „diplomamentő programban”

Az már az egyesület márciusi közleményéből kiderült, hogy Emergency Exit (Vészkijárat) néven szerveznek programot a Színház- és Filmművészeti Egyetem azon hallgatóinak, akik nem akarják a „modellváltó” egyetemen befejezni a tanulmányaikat, hogy ne kelljen lemondaniuk a diplomáról.

Ennek jogi hátterét úgy teremtették meg, hogy hasonló képzést folytató, akkreditált európai egyetemekkel vették fel a kapcsolatot, megállapodtak az intézményekkel abban, hogy formálisan átveszik a volt SZFE-s diákokat, elismerik korábbi kurzusaikat és megszerzett kreditjeiket.

A salzburgi zeneművészeti egyetem (Universitat Mozarteum), a ludwigsburgi előadó-művészeti egyetem (Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg), a varsói színművészeti egyetem és annak kihelyezett bialystoki bábtanszaka (Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza), valamint a svájci színiakadémia (Accademia Teatro Dimitri) volt az első öt, de a csoport már hatra bővült, mert egy bécsi filmakadémia is csatlakozott hozzá.

Csató Kata, az egyesület elnökségi tagja a Szabad Európának elmondta, tavaly november óta szervezik az Emergency Exitet. Végleges szám még nincs, hiszen az „átigazolások” folyamatban vannak, de annyit már le lehet írni, hogy száz fölött lesz azoknak a volt SZFE-s hallgatóknak a száma, akik részt vesznek benne.

„Ez nagyon részletes egyeztetési folyamat a tanmenetről, az oktatókról. Az oktatás itt zajlik, Budapesten, de a vizsgáztatásban az adott külföldi egyetem képviselője is részt vesz. Már az első hivatalos szakdolgozatvédésen is túl vagyunk. Online zajlott, az adott külföldi egyetem delegáltjának részvételével, profi fordító segítségével tudták megvédeni a hallgatók a szakdolgozatukat” – mondta Csató Kata, aki bábrendező, és a modellváltás előtt maga is tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Enyedi, Tarr, Ascher, Bagossy, Mundruczó

Csató Kata arról is beszélt, hogy sok segítséget kapnak, de szükségük is van a támogatásra, hiszen javarészt adományokból tartják fent magukat. Mint mondta, tanáraik gyakorlatilag társadalmi munkában oktatnak, és nagy segítség, hogy kedvező áron tudnak helyszínt bérelni a tanításhoz.

Álljon itt néhány név a teljesség igénye nélkül a Freeszfe honlapjáról. A egyesület egy-két hetes workshopokat, mesterkurzusokat is szervez filmes és színházi területen. A résztvevők fele a Freeszfe jelenlegi hallgatói közül kerül ki, míg a többi helyre bárki jelentkezhet. A filmes workshopok szakmai vezetője Enyedi Ildikó és Gigor Attila, a színháziaké Ascher Tamás és Bagossy László. Kurzusaikat olyan szakemberek tartják, mint Mundruczó Kornél, Tarr Béla, Horvát Lili, Szilágyi Zsófi, Enyedi Ildikó, Gigor Attila, Fliegauf Bence, Máthé Tibor, Rév Marcell, Herbai Máté, Reisz Gábor, Petrányi Viktória.

Az SZFE szerint ez „egy önképzőkör”

„Nagy szomorúsággal vesszük tudomásul, hogy egy önképző egyesület felelőtlenül, egy felsőoktatási akkreditációval nem rendelkező, államilag elismert diplomát kiadni nem jogosult tanfolyamba édesgeti a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjait” – áll az SZFE közleményében, amelyet azután adott ki, hogy kiderült, negyvenegy hallgató bontott szerződést az egyetemmel, hogy az egyesület szervezésében, külföldi egyetemek segítségével fejezze be tanulmányait.

A közleményben azt állítják, hogy az intézményt annak korábbi vezetése „minden elemében lepusztult állapotban” hagyta hátra. Az SZFE új vezetése szerint „ennek a rombolásnak a legújabb állomása a hallgatók egy csoportjának előre megtervezett távozási akciója”.

Az SZFE új vezetői szerint az egyesület ezzel megfosztja a diákokat „egy minden elemében megújuló, immár kiemelkedő oktatástechnikai hátteret nyújtó, államilag akkreditált felsőoktatási intézmény, az SZFE képzési lehetőségeitől”.

Vidnyánszky: anarchia van az SZFE-n
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:57 0:00

„Ez egy óriási lehetőség, hogy nemzetközi alkotóműhelyt hozzunk létre”

Ezt mondja a Szabad Európa kérdésére Ladányi Jancsó Jákob, aki filmrendező-hallgató, hivatalosan egy féléve van még hátra a diplomáig, amelyet már a Freeszfe Egyesület szervezésében, a bécsi filmakadémiától kap majd.

Mint mondta, nem hirtelen döntés, hanem egy folyamat utolsó epizódja, egy hónapok óta tartó munka utolsó stációja volt az, hogy szerződést bontott a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel.

„Az első stáció az egyetemfoglalás volt, mert azt éreztük, hogy egy nagyon erőszakos, jogszerűtlen hatalmi einstand kezdődött. Aztán azon kezdtünk gondolkodni, tanárok, diákok közösen, hogyan tudjuk kimenteni azt a szellemi és szakmai bázist, ami számunkra az SZFE volt.”

Mint mondja, erre a kérdésre volt a válasz a Freeszfe Egyesület megszületése és az azzal kéz a kézben járó Emergency Exit program, amelynek létrehozásán, a külföldi egyetemmel való kapcsolatfelvételen maga is nagyon sokat dolgozott.

Arról, hogy milyen munkalehetőségei lesznek ez után a döntés után itthon, azt mondja, az állami támogatások elosztásával kapcsolatban eddig sem voltak illúziói. Szerinte a hazai filmkészítést tekintve a nemzetközi nyitásnak van jövője.

„Az Emergency Exit jó lehetőség arra, hogy nemzetközi alkotóműhelyt hozzunk létre, izgalmas és lehetőségekkel teli. Már megindultak a közös projektek. A tanáraink kimennek ezekre az egyetemekre, és kurzusokat tartanak. Ezekkel az egyetemekkel együtt fogunk dolgozni.”

Piros-fehér virágokkal és mécsesekkel búcsúztatták az SZFE épületeit
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:36 0:00

Az Emergency Exit máris uniós díjat nyert

A Freeszfe Egyesület Emergency Exit programja kapta idén az Európai Polgár díjat Magyarországon.

Az Európai Parlament által 2008-ban alapított Európai Polgár díjat olyan, kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek, illetve szervezeteknek ítélik oda minden évben, akik hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció, a közös megértés előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

Az Európai Parlament honlapján olvasható indoklás szerint a Freeszfe Emergency Exit programja, amely ad-hoc alapon, szükségszerűségből indult, új típusú partnerséggé és közös oktatási folyamattá vált, amelynek alapja a szolidaritás és a partnerség. Az európai szinten létrejövő újfajta kezdeményezés nemcsak a kölcsönös megértést és kulturális együttműködést segíti elő, de az európai értékek tiszteletben tartását és a gyakorlatba való átültetését is.

Hónapokig tiltakoztak, tüntettek

A Szabad Európa folyamatosan beszámolt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen történtekről, amelynek kiinduló pontja 2019 novembere, amikor a szenátusi szavazáson demokratikusan megválasztott rektorjelölt, Upor László kinevezését a fenntartó nem terjesztette fel az államfőnek.

Az egyetemen ezután 2020-ban indult tiltakozássorozat, amikor kiderült, hogy az SZFE is bekerült az úgynevezett modellváltó egyetemek közé. A kormány úgy adta a Vidnyánszky Attila vezette alapítványi kuratórium kezébe az intézményt, hogy annak – az érintettek szerint – sem a diákjaival, sem tanáraival érdemi párbeszédre nem volt hajlandó, személyi javaslataikat figyelmen kívül hagyta.

Végül az egyetem teljes vezetése lemondott, a diákok hónapokra elbarikádozták magukat az egyetem Vas utcai épületében. A történtek nagy nemzetközi sajtóvisszhangot kaptak, világsztárok álltak ki a tiltakozók mellett, uniós meghallgatás is volt az ügyben. Az épületfoglalásnak végül a járványhelyzet vetett véget.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG