Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nincs túl jól a Vuhanban kutakodó bebörtönzött újságíró


Egy demokráciapárti tüntető Zsang Zsan képét tartja Hongkongban, a kínai központi kormány összekötő irodája előtt 2020. december 28-án
Egy demokráciapárti tüntető Zsang Zsan képét tartja Hongkongban, a kínai központi kormány összekötő irodája előtt 2020. december 28-án

Régóta tartó éhségsztrájkja miatt beteg az a kínai állampolgárságú újságíró, akit négy év börtönre ítéltek, miután beszámolt a Covid–19-világjárvány korai szakaszáról Vuhan városában – mondta egy ügyvéd, aki beszélt a nő családjával.

Zsang Zsan július 31-én került kórházba, és most kevesebb mint negyven kilót nyom – derül ki egy üzenetből, amelyet Zsang Zsan édesanyja küldött egy csoportnak a kínai közösségi médiában. A hatóságok értesítették a családot arról, hogy az újságíró rossz állapotban van, és azt mondták nekik, hogy menjenek be a börtönbe – mondta Peng Jonghe ügyvéd, aki beszélt Zsang édesanyjával a látogatásról.

A szülők és Zsang fivére augusztus 2-án el is mentek Sanghajba, de csak telefonon beszélhettek vele.

„Reméljük, hogy kikerülhet a börtönből, mert az éhségsztrájkja tényleg aggasztó” – mondta Peng.

Nem rendes orvosi intézmény

A kínai börtönkórházak általában rosszul felszereltek – közölte Jane Wang, a kínai disszidensek által alapított, amerikai székhelyű Humanitárius Kína csoport aktivistája. Wang segített szélesebb körben megosztani Zsang édesanyjának az üzenetét.

„Ez nem rendes orvosi intézmény” – mondta Wang.

Az ügy nyilvánosságra hozatala után többen kifejezték támogatásukat Zsang iránt, köztük Tan Binlin, aki augusztus 4-én egyszemélyes tüntetést tartott városában, Hunan tartományban. Tan felszólította a hatóságokat, hogy biztosítsanak megfelelő orvosi ellátást.

Zsang édesanyját nem lehetett elérni, hogy kommentálja a dolgot.

Egy sanghaji bíróság tavaly decemberben ítélte el Zsangot „verekedés kirobbantása és bajkeverés” vádjával – ezt a homályos meghatározást előszeretettel alkalmazzák politikai ügyekben.

Zsang már korán éhségsztrájkba kezdett, majd elkezdett kicsit enni, miután az egészsége kezdett megromlani – mondta el Wang Zsang egyik ügyvédjére hivatkozva.

Senki nem vette fel A telefont a sanghaji börtönügyi hivatal irodájában kedden.

Minél kevesebb infó jusson ki a Covidról

A hatóságok tavaly májusban vették őrizetbe Zsangot, amikor Kína fokozta a cenzúrát, hogy ellenőrzése alatt tartsa a beszámolókat az először Vuhanban észlelt világjárványról. A kormányt azzal vádolták, hogy elfedte a korai tévedéseket és késleltette azoknak a létfontosságú információknak az átadását, amelyek segítettek volna lassítani a vírus terjedését.

Zsang röviddel azután utazott Vuhanba, hogy a várost tavaly februárban szigorúan lezárták, több millió lakosának megtiltották, hogy elhagyja.

Több tucat rövid, nem épp jó minőségű mobiltelefonos videót töltött fel a YouTube-ra, amelyek elhagyatott utcákat és a lezárás alatti élet más jeleit mutatják.

Ezek egyike dokumentálta látogatását azon a rendőrőrsön, ahol Dr. Li Wen-liangot megrovásban részesítették, amiért beszélt a járványról, és megpróbált kérdezősködni az ügyről. Egy másik videó azt mutatja, hogy egy biztonsági őr többször kiütötte Zsang kezéből a telefonját, és megfenyegette, amikor felvett egy vitát.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG