Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyoma sincs a védekezésnek, már most elővetetné a maszkot az orvosi kamara


Utasok, egyikük maszkban Budapesten 2020. március 19 -én
Utasok, egyikük maszkban Budapesten 2020. március 19 -én

A gyorsan terjedő delta-variáns, a sok országban már útjára indult negyedik járványhullám miatt a lakosságot és a döntéshozókat is megszólította közleményében a Magyar Orvosi Kamara. Mobil oltópontokat egydózisú vakcinával, ajándékot az oltási kedv ösztönzésére és beltéri maszkviselést javasolnak.

A szakmai szervezet a honlapján megjelent közleményében arra figyelmeztet, hogy a környező országokban ismét fellángolt a járvány. Mint írják, a nemzetközi példák azt mutatják, hogy a hazai átoltottságnak megfelelő helyzetű országokban is gyors terjedés tapasztalható.

Nyoma sincs a védekezésnek

A kamara emlékeztet rá, hogy a járványügyi szabályok lazítását a magyar lakosság jelentős része úgy értelmezte, hogy minden visszatérhet a régi kerékvágásba. Korlátozás, ellenőrzés nélkül igénybe vehető tömött éttermek és bevásárlóközpontok, megnyitott strandok és szállodák, zsúfolt tömegközlekedési eszközök; a maszk pedig szinte mindenhonnan eltűnt.

A szakmai szervezet hangsúlyozza a koronavírus elleni oltás fontosságát, a döntéshozóknak pedig a védettségi igazolvány minél szélesebb körű használatának elrendelését és a hatékonyabb kontaktkutatást.

A nemzetközi tapasztalatok alapján a vakcinák csökkentik a komolyabb szövődmények kialakulásának esélyét, de az oltás a járvány terjedését csak lassítja, és az oltatlanok továbbra is veszélyben vannak.

Az orvosi kamara a lakosságot arra kéri, hogy maradjanak elővigyázatosak, figyeljenek a védekezésre:

  • tartsanak távolságot,
  • zárt térben hordják a maszkot,
  • tartsák be a kézmosás és kézfertőtlenítés szabályait.

A döntéshozókat arra kéri a kamara, hogy a negyedik hullám küszöbén minden hatékony eszközt vegyenek igénybe, amivel ösztönözni lehet a lakosságot az oltás felvételére:

  • létesítsenek mobil oltópontokat a rendezvényeken,
  • vigyék közel az oltást a hátrányosabb helyzetű településeken élőkhöz,
  • a mobil oltópontokon lehetőség szerint egydózisú vakcinát alkalmazzanak,
  • jutalmazzák az oltást felvevőket egy kis ajándékkal.

Iskolakezdés, tömegrendezvények – aggódnak a járványügyi szakemberek

Több virológus, orvos is megszólalt a napokban, mert úgy látják, hogy számos esemény berobbanthatja Magyarországon a járvány negyedik hullámát. Valamennyien szeptember-október környékére teszik a fertőzöttek számának várható emelkedését.

Többen az iskolakezdést említették mint egyik lehetséges tényezőt. Duda Ernő szerint jó, de késői időzítésű a gyerekek iskolakezdésre szervezett oltási kampánya, szerinte már a nyári táborokban el kellett volna ezt indítani.

Rusvai Miklós virológus a következő hetek, hónapok tömegrendezvényei miatt a fertőzöttek számának lépcsőzetes emelkedését valószínűsíti. Szerinte ősz elejére érezhetővé válik az augusztus 20-i tűzijáték hatása.

Emelheti a fertőzöttek számát az iskolakezdés, amikor a nyaraló, oltatlan gyerekek találkoznak. Ezt követi az Eucharisztikus Kongresszus és a vadászati kiállítás.

Rusvai Miklós szerint regisztráció nélkül kellene oltani, mert a szegregációban élők között sokan vannak, akik emiatt nem oltatják be magukat.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG