Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Google és az Apple eltüntette Navalnijék szavazási appját a választás napján


Navanlijék Okos szavazás nevű appja 2021. szeptember 16-án
Navanlijék Okos szavazás nevű appja 2021. szeptember 16-án

Az orosz börtönben fogva tartott Alekszej Navalnij ellenzéki politikus taktikai szavazásos applikációját az országos választások napján bejelentés nélkül levette letöltési felületéről a Google és az Apple. Navalnij munkatársai szerint szégyenletes, ahogy a két multi lefeküdt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. A Kreml bírsággal fenyegette a két céget.

Alekszej Navalnij és munkatársai három éve buzdítanak az úgynevezett okos szavazásra Oroszországban, ehhez pedig appot is készítettek a választóknak – írja a Szabad Európa központi szerkesztősége.

Ez egy egyszerű és törvényes applikáció, amely azt mutatja meg, hogy melyik körzetben melyik jelöltnek van a legnagyobb esélye legyőzni Vlagyimir Putyin pártjának körzeti jelöltjét.

Korábban ugyanis az orosz liberálisok nehezen szavaztak bejáratott, régóta a parlamentben közreműködő pártok jelöltjeire. Navalnijék viszont arra buzdították őket, hogy így lehet megakadályozni, hogy Putyinék Egységes Oroszország pártjának továbbra is minősített többsége legyen a Dumában.

Ezt az appot az oroszországi alsóházi választások napján eltüntette online boltjaiból a Google és az Apple. A lépést nem jelentették be, a Szabad Európa kérdéseire nem akartak válaszolni.

Putyinék korrupcióellenes mozgalmát ugyanis szélsőséges szervezetnek minősítette az orosz állam, erre hivatkozva pedig komoly bírsággal fenyegették meg a két multicéget, ha ilyen szervezet appját engedik letölteni. A Putyinék által ilyennek minősített szervezet ugyanis nem politizálhat Oroszországban.

Ki Navalnij utolsó szövetségese, aki elindulhat a választáson?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:33 0:00

Az állam korábban még az internetforgalom-kezelő infrastruktúráját is megpróbálta volna manipulálni annak érdekében, hogy megnehezítse ezen app letöltését. A választások előestéjén a Google Docsot blokkolták egy időre, mivel Navalnijék csapata oda is nyilvánosan feltöltötte a legesélyesebb jelöltek listáját. A legtöbb esetben egyébként a Kommunista Párt jelöltjeire való szavazást javasolták az erőviszonyok alapján.

Az orosz állam emellett megvádolta az Egyesült Államokat, hogy beavatkozik az orosz választásokba, ha a két techcég nem teszi elérhetetlenné az appot. Amikor végül megtették, Dimitrij Peszkov kormányszóvivő üdvözölte a döntést, szerinte a „törvény betűjének és szellemének” megfelelően cselekedett a két multicég.

Navalnij szóvivője szerint ez egyértelmű cenzúra, és sajnálja, hogy a becsületes emberek és a korrupt rezsim közül az utóbbi mellé állt a két óriásvállalat.

„Most a világ médiája arról kérdezi az Apple-t és a Google-t, mi történt – és a vállalati jogászaik nyöszögni fognak a »törvényi megfelelésről«, arról, hogy »be kell tartaniuk azon országok törvényeit, amelyekben működnek«. Szóval ez az egész baromság, baromság. A modern civilizáció mögött egyetemes emberi jogok állnak. Van józan ész. Ha Dzsabarov »szenátor« holnap törvényt fogad el, amely szerint 2 + 2 = 17, akkor az Apple és a Google megváltoztatja a számológépek működését a telefonjaikon?” írta Navalnij emigrációban élő munkatársa, Leonyid Volkov.

Szerinte büszke lehet magára a két vállalat, amiért bevállalják, hogy bizonyos körülmények közt náluk lehet 2+2=17. Emellett szégyenletesnek tartja ezt a napot, amelyre sokáig emlékezni fognak még.

Ivan Zsdanov, Navalnij korábbi ügyvédje posztolt egy képernyőfotót is arról, ami szerint az Apple belemegy abba, hogy leveszik az appot.

Putyin Egységes Oroszország pártjának jelenleg minősített többsége van az alsóházban. A második legnagyobb párt a Kommunista Párt, majd a Liberális Demokrata Párt és az Egy Igazságos Oroszország párt követi őket.

A szeptember 17-én kezdődő választásokon egyébként nemcsak az orosz alsóházat, a Dumát választják újra, hanem 39 régiós törvényhozás tagjairól és kilenc kormányzó személyéről is döntenek majd a szavazatok. Két kevésbé népszerű felületen, a Githubon és a Telegramon egyébként még elérhető az applikáció.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG