Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy nap alatt több mint hétszáz illegális határátlépési kísérletet regisztrált Lengyelország


Rendőrök, illetve iraki bevándorlók gyerekeikkel a belarusz határ térségében lévő Hajnówka közelében 2021. október 14-én
Rendőrök, illetve iraki bevándorlók gyerekeikkel a belarusz határ térségében lévő Hajnówka közelében 2021. október 14-én

Egy nap alatt több mint hétszáz illegális határátlépési kísérletet regisztráltak Lengyelországban a szomszédos Belarusz felől.

A most egy nap alatt feljegyzett 727 határsértési kísérlet még mindig nem a legmagasabb szám, ugyanis október 10-én 739 volt. Előző héten a varsói kormány bejelentette, hogy megnövelik a belarusz határ térségében szolgálatot teljesítő katonák és határőrök számát. Hasonlóan döntött Németország is a lengyel határ vonatkozásában, miután az utóbbi hetekben ott is elkezdett egyre több migráns megjelenni Belarusz felől.

Wojciech Polak, Gniezno érseke azt kérte a lengyel hatóságoktól, hogy engedjék be a területre a civil szervezetek egészségügyi dolgozóit, hogy segíthessenek az érkezők ellátásában. Ezt azonban Mariusz Kamiński belügyminiszter elutasította a Doctors On The Border nevű segélyszervezet közlése szerint.

„Tudjuk, hogy emberek tucatjainak sürgős orvosi segítségre lenne szüksége. Számos halálesetről is tudomásunk van, és az is biztos, hogy még több áldozat lesz, ha továbbra is akadályozni fogják az egészségügyi segítséget” – írta a szervezet a Gazeta Wyborcza című ellenzéki lapban közzétett felhívásában.

Erősödő nyomás

Az utóbbi hónapokban Litvánia után már Lettországba és Lengyelországba is rekordszámú bevándorló érkezett Belarusz felől, nagy többségük iraki állampolgár. Több európai uniós vezető, köztük Angela Merkel német kancellár is azzal vádolta meg Minszket, hogy egyfajta „hibrid hadviselésként” szándékosan migránsokat csábít az országba a Közel-Keletről és Afrikából, aztán a szomszédos államok határához szállítja őket megtorlásképp, az instabilitás fokozása céljából, válaszul az EU-s szankciókra és egyes tagállami intézkedésekre.

Emiatt nemrég Lengyelország szögesdrót kerítést épített a határ mentén, és a kormány közölte, hogy ezt egy két és fél méter magas fal felhúzása fogja követni. Az erről szóló döntést a törvényhozás múlt héten jóvá is hagyta. Az építkezés a tervek szerint 407 millió dollárba (nagyjából 127 milliárd forintba) fog kerülni. Több haláleset is történt már a két ország közötti határ erdős-mocsaras térségében.

Készült a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG