Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szétlőtt orosz műholddal folytatódik a fegyverkezési verseny az űrben


A Nemzetközi Űrállomás egy távolodó Szojuz űrhajóról 2018. október 4-én
A Nemzetközi Űrállomás egy távolodó Szojuz űrhajóról 2018. október 4-én

Az Egyesült Államok elítélte Oroszországot, amiért „veszélyes és felelőtlen” kísérletet hajtott végre egy rakétával, amely felrobbantott egy használaton kívüli orosz műholdat, és olyan törmelékfelhőt hozott létre, amely veszélyeztette a Nemzetközi Űrállomást. A Kreml visszautasította a vádat.

A műholdellenes rakétakísérlet november 15-én felrobbantott egy használatból kivont orosz műholdat, és több mint 1500 darab nyomon követhető orbitális törmeléket termelt, amit valószínűleg több százezer kisebb darab követ majd – közölték amerikai tisztviselők.

A NASA szerint a törmelék arra kényszerítette az űrállomás fedélzetén tartózkodó személyzetet – négy amerikait, egy németet és két oroszt –, hogy két órára menedéket keressenek dokkolt űrhajókapszulájukban, amellyel szükség esetén gyorsan el tudják hagyni az űrállomást.

Oroszország tagadja, hogy bárkit is veszélybe sodort volna

Az orosz védelmi minisztérium november 16-án megerősítette, hogy fegyvertesztet hajtott végre egy használaton kívüli orosz műhold ellen, amely 1982 óta kering a Föld körül. A minisztérium kitart amellett, hogy az így keletkezett törmelék „nem jelent fenyegetést és a jövőben sem fog jelenteni az űrállomásokra, űrhajókra és az űrben végzett tevékenységekre”.

Szergej Lavrov külügyminiszter alaptalannak nevezte az Egyesült Államok állításait, míg a Roszkozmosz orosz űrügynökség homályos közleménye szerint figyelemmel kísérik a helyzetet, „hogy megelőzzenek és elhárítsanak minden lehetséges biztonsági veszélyt”, ami a körülbelül 420 kilométer magasan keringő űrlaboratóriumot fenyegetheti.

Biztonsági, gazdasági, tudományos érdekeket fenyeget

A kísérlet rávilágít a globális hatalmak között folyó, egyre nagyobb méreteket öltő űrfegyverkezési versenyre, amely mindent felölel a rakétaelhárító rendszerektől a műholdellenes műveletekig.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy a „veszélyes és felelőtlen kísérlet” során keletkezett törmelék most olyan műholdakat és más űrobjektumokat fenyeget, amelyek „létfontosságúak minden nemzet biztonsági, gazdasági és tudományos érdekei számára az elkövetkező évtizedekben”.

„Ráadásul jelentősen megnöveli a kockázatot a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó űrhajósok és más, emberrel végzett űrrepülési tevékenységek számára” – tette hozzá.

A NASA felháborodott

Bill Nelson, a NASA igazgatója azt mondta, hogy felháborodott az állítólagos orosz műholdellenes kísérleten.

„Az emberekkel végzett űrrepülés történetében szerzett hosszú és legendás történetével elképzelhetetlen, hogy Oroszország nemcsak nemzetközi űrállomáson tartózkodó amerikai és nemzetközi partner űrhajósokat, hanem a sajátjait is veszélybe sodorná” – fogalmazott közleményében Nelson.

„A cselekedeteik meggondolatlanok és veszélyesek, a kínai űrállomást és a fedélzeten lévő taikonautákat is fenyegetik” – tette hozzá.

A törmelék akár évtizedekig fenyegetést jelenthet

Az Egyesült Államok Űrparancsnoksága szerint a törmelék évekig, de akár évtizedekig is Föld körüli pályán marad, és hosszú távú fenyegetést jelent a nemzetközi űrállomásra, valamint a több nemzet által fellőtt több mint háromezer aktív műholdra.

A kísérlet stratégiai jellegének jeleként az Űrparancsnokság közölte, hogy Oroszország olyan képességeket fejleszt és telepít, amelyek lehetetlenné teszik az Egyesült Államok és szövetségesei hozzáférését a világűrhöz és annak használatához.

Meggátolni mások tevékenységét az űrben

„Oroszország kísérletei a Földről egyenesen kilőhető műholdellenes fegyverekkel egyértelműen azt mutatják, hogy Oroszország továbbra is szert akar tenni olyan fegyverrendszerekre, amelyek gátolják mások tevékenységét az űrben, és aláássák a stratégiai stabilitást, veszélyt jelentenek minden nemzetre” – mondta James Dickinson, az Űrparancsnokság parancsnoka.

„Oroszország annak ellenére, hogy azt állítja, ellenzi a világűr felfegyverzését, készségesen veszélyezteti a világűr hosszú távú fenntarthatóságát” – mondta Blinken, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok a partnereivel tárgyal a lehetséges válaszról.

Kevés nemzetnek van ilyen

Az ENSZ tavaly szeptemberi közgyűlésén Vlagyimir Putyin orosz elnök azt javasolta, hogy kössenek olyan megállapodást az űrhatalmak, amely tiltja a fegyverek világűrbe telepítését, valamint az ottani objektumokkal szembeni erőszakot vagy azzal való fenyegetést.

A műholdellenes fegyverek olyan csúcstechnológiás rakéták, amelyekkel kevés nemzet rendelkezik.

Utolsóként India hajtott végre 2019-ben kísérletet egy ilyen célponton, amit más hatalmak, köztük az Egyesült Államok is erősen bíráltak.

Az Egyesült Államok 2008-ban lőtt le egy műholdat válaszul arra, hogy Kína 2007-ben hasonló képességet mutatott be.

Az Egyesült Államok és India a kísérleteiket sokkal kisebb magasságban hajtották végre – jóval a Nemzetközi Űrállomás alatt –, mint most az oroszok a magukét.

Készült az AFP, az AP, a Reuters és a TASZSZ beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG