Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kitűzték az országgyűlési választások napját


Ha nem is sokkal, de megelőzte az államfőt a miniszterelnök a dátum közlésében.
Ha nem is sokkal, de megelőzte az államfőt a miniszterelnök a dátum közlésében.

Áder János államfő „az országgyűlési képviselők általános választását a legkorábbi időpontra, 2022. április 3-ára” tűzte ki, az államfői bejelentésre azonnal reagált közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök is.

Közleményében a köztársasági elnök emlékeztet arra: az Alaptörvény és a választási eljárási törvény egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz arra, hogy a köztársasági elnök milyen időpontra tűzheti ki az országgyűlési képviselők általános választását.

„E törvényi felhatalmazás alapján az országgyűlési képviselők általános választását a legkorábbi időpontra, 2022. április 3-ára tűzöm ki.”

A Köztársasági Elnöki Hivatal egy másik közleményből az is kiderült, hogy szintén április 3-ára, vagyis a parlamenti választás napjára tűzte ki az államfő a Fidesz által kezdeményezett népszavazást.

Reagált a miniszterelnök és az ellenzék

Reagálásában Orbán Viktor miniszterelnök annyit posztolt: "Április 3. Ott leszünk! Orbán Viktor."

Az ellenzéki pártok közös közleményükben azt írták: „már csak 82 nap van hátra a korszakváltásig."

Ez lesz a rendszerváltozás utáni Magyarország kilencedik parlamenti választása, az országos pártlisták mellett 106 egyéni körzet jelöltjeiről döntenek a választók.

8,2 millió állampolgárt várnak az urnák elé

A Nemzeti Választási Iroda is közleményt adott ki a hírre:

„Magyarországon most először a parlamenti választásokkal egyszerre népszavazásokon is kinyilváníthatja véleményét a mintegy 8,2 millió választópolgár. Az Iroda a választópolgárok pártsemleges tájékoztatásáról ezúttal is gondoskodik és rövidesen élesíti a Választási Tájékoztatási Rendszert, valamint az ehhez tartozó választási tájékoztató honlapot. Az indulásától a választások lezárásáig ez az új felület fogadja majd azt, aki felkeresi a valasztas.hu oldalt.”

A Szabad Európa folyamatosan beszámol a fejleményekről, valamennyi választással kapcsolatos cikkünket, podcastunkat és videónkat megtalálja itt.

XS
SM
MD
LG