Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrán kormány: az orosz hadsereg óvodákat, iskolákat és kórházakat támad


Helyi férfi a gyermekével a heves tüzérségi támadás alatt álló, Kijevhez közeli Irpinben 2022. március 6-án
Helyi férfi a gyermekével a heves tüzérségi támadás alatt álló, Kijevhez közeli Irpinben 2022. március 6-án

Polgári célpontokat, köztük iskolákat, óvodákat és kórházakat is támadnak az orosz inváziós erők Ukrajnában – közölte a kijevi kormány európai integrációs ügyekért felelős miniszterelnök-helyettese.

Olha Sztefanyisina arról számolt be a BBC-nek, hogy Oroszország a szárazföldön és a levegőben is „nagyszabású műveletet” indított civil célpontok ellen, miután kemény ellenállással szembesült az ukrán hadsereg részéről.

„Szétlőtt kórházak, szétlőtt óvodák, iskolák és háztartások. Így néz ki a valóság” – mondta, hozzátéve, hogy országában az orosz „terrorisztikus terv” megvalósításának újabb hulláma látható

Majd hangsúlyozta, hogy bár az orosz hadsereg veszteségei hatalmasak, ez nem tántorítja el, „csak további agresszióra” sarkallja Moszkvát.

Putyin halálát kívánta, miközben megpróbálta megmenteni egy kislány életét
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:20 0:00

Szintén vasárnap Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója megerősítette, hogy kórházakat és más létesítményeket is támadások értek Ukrajnában, s a csapásokban többen meghaltak és megsebesültek.

Ezzel párhuzamosan pedig az Egyesült Királyság is lakott területek támadásával vádolta meg az orosz vezetést. A brit hírszerzés azt írta, hogy a Kreml „hasonló taktikát alkalmazott Csecsenföldön 1999-ben és Szíriában 2016-ban”.

A polgári célpontok elleni támadások sértik a genfi egyezményeket.

Az ENSZ az orosz invázió február 24-i kezdete óta eltelt tíz napban 351 civil halálos áldozatát regisztrált, szakértők szerint azonban a valós szám ennél lényegesen magasabb lehet. Ez idő alatt több mint másfél millió ember elmenekült az országból.

Az orosz kormány tagadja, hogy civil célpontokat támadna, és azt hangoztatja, hogy ezen „különleges katonai művelettel” a „neonácikat” és „nacionalistákat” akarják likvidálni a szomszédos országban.

Az OVD-Info értesülései szerint eközben több mint 1700 embert vettek őrizetbe negyvennégy orosz városban a vasárnapi háborúellenes tüntetések során.

Készült a BBC tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG