Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Honnét hova menekülnek az ukránok?


Ukrán krízis
Ukrán krízis

Több mint tízmillió ember hagyta el otthonát Ukrajnában az orosz invázió miatt – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. A szomszédos országokba távozó 3,8 millión kívül becslések szerint további 6,5 millió ember távozott otthonából más helyre a háború sújtotta ország határain belül.

Az ENSZ adatainak alapjául a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) március 9. és 16. között végzett kutatása szolgál.

A lakóhelyüket elhagyni kényszerültek több mint fele nő, sok köztük az állapotos és a fogyatékos

A megkérdezett kétezer, országon belüli menekült csaknem harminc százaléka Kijevből, több mint 36 százaléka Kelet-Ukrajnából, húsz százaléka pedig északról érkezett.

Közel negyven százalékuk van most Nyugat-Ukrajnában, és kevesebb mint három százalék Kijevben. Mindössze öt százalékuk hagyta el otthonát az invázióra készülve, a túlnyomó többség vagy a háború kezdetén menekült el, vagy amikor a harcok elérték a lakóhelye környékét.

Az IOM becslése szerint a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő emberek több mint fele nő, és sokukat különösen kiszolgáltatottnak tekintik, mert állapotosak, fogyatékosak vagy erőszak áldozatai.

Mit tesznek Ukrajnában az országon belüli menekültekért?

Az ENSZ, amely más szervezetekkel együtt dolgozik azon, hogy segítséget nyújtson az ukránoknak, azt mondja, hogy ahol szükséges és lehetséges, ott humanitárius segítséget kínál.

Ebbe beletartozik

  • készpénz biztosítása olyan alapvető dolgokra, mint az étel és a lakbér;
  • készletek eljuttatása nyugatról keletre, beleértve az élelmiszereket és a vízhatlan ponyvákat a bombázásokban megsérült otthonok számára;
  • összecsukható ágyak biztosítása az óvóhelyeken, befogadó- és tranzitpontok létrehozása a belső menekülteknek.

Az otthonát elhagyó 6,5 millió ember mellett körülbelül 12 millióan rekedhettek a harcok által érintett területeken, részben azért, mert képtelenek eljönni onnan.

Mely országokba mennek az ukrán menekültek?

A menekültek átszelik a határt a szomszédos nyugati országokba is, így Lengyelországba, Romániába, Szlovákiába, Magyarországra és Moldovába.

Az ENSZ szerint március 27-ig 3,6 millió ember hagyta el Ukrajnát:

  • Lengyelország 2.293.833 menekültet fogadott be;
  • Románia 595.868-at;
  • Moldova 383.627-et;
  • Magyarország 354.041-et;
  • Szlovákia 275.439-et;
  • Oroszország 271.254-et;
  • Belarusz 9.075-öt.

Az ENSZ szerint néhány ember Moldovából Romániába utazott, így mindkét ország összesített adataiban szerepelnek.

„Azt mondták, ha fekete vagy, gyalogolnod kell”

Az Ukrajna határai felé tartó vonatok zsúfolásig megteltek, az országból kivezető utakon hosszú sorokban kígyózik a forgalom. A menekülteknek nincs szükségük minden hivatalos okmányukra, de hasznos, ha be tudják mutatni a személyi igazolványt vagy az útlevelet, a velük utazó gyermekek születési anyakönyvi kivonatát és orvosi papírjait.

A menekültstátusz megszerzéséhez ukrán állampolgárnak vagy legálisan Ukrajnában élőnek, például külföldi diáknak kell lenniük. A BBC összeállításában azt írja, hogy egyes beszámolók szerint afrikai országokból származó embereket akadályoztak meg abban, hogy elhagyják Ukrajnát. „Azt mondták, ha fekete vagy, gyalogolnod kell.”

Milyen segítséget kínálnak az egyes országok a menekülteknek?

Az Ukrajnával határos országokban a menekültek befogadóállomásokon tartózkodhatnak, ha nem tudnak barátoknál vagy rokonoknál megszállni. Élelmet és orvosi ellátást kapnak, valamint tájékoztatást a továbbutazásról.

Az EU a háború elől menekülő ukránoknak mind a 27 tagországában biztosította a tartózkodási és munkavállalási jogot három évig. Emellett szociális segélyt, lakhatást, orvosi kezelést és oktatást is kapnak.

A legtöbb menekültet befogadó Lengyelország kormánya közölte, hogy több pénzre lesz szüksége, mint amennyit az EU jelenleg kínál az oda érkezők befogadásához. Moldova, ahol messze a legnagyobb az egy főre jutó menekültek száma, szintén nemzetközi segítségért folyamodott, hogy kezelni tudja a helyzetet.

XS
SM
MD
LG