Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A brit hírszerzés cáfolta, hogy Oroszország katonai célpontokat támadott volna Odesszában


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Az orosz vezetés azt állítja, hogy egy ukrán járőrhajóra és egy fegyverraktárra mértek csapást előző hétvégén Odesszában, de a brit hírszerzés szerint „nincsen semmi jele” annak, hogy ilyen célpontok lettek volna ott, ahol becsapódtak a rakéták.

A szembenálló felek múlt pénteken állapodtak meg az ukrán gabonaexport Fekete-tengeren keresztüli újraindításáról a globális élelmezési válság súlyosbodásának megelőzése érdekében, azonban már az aláírás másnapján, szombaton orosz rakétatámadás érte a kivitel szempontjából kulcsfontosságú, dél-ukrajnai Odessza kikötővárost.

Noha a Kreml eleinte még tagadta a bombázást, Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő végül vasárnap elismerte annak megtörténtét, ugyanakkor azt állította, hogy egy ukrán hadihajót és amerikai Harpoon hajóelhárító rakétakészleteket semmisítettek meg.

Nagy-Britannia védelmi minisztériuma friss jelentésében azonban rámutatott: „nincs jele annak, hogy ilyen célpontok lettek volna a rakétatalálatok helyszínén”.

„Senki sem megy sehová” – Videón, ahogy egy orosz egység megtagadja a parancsot
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:56 0:00

Mint írták, a hétvégi légicsapásokra feltehetőleg azért került sor, mert az orosz hadvezetés rendkívül súlyos fenyegetésnek tekinti a korszerű hajóelhárító rakétákat, amelyekkel „az átfogó inváziós terveket jelentősen aláásva” Ukrajna sikerrel megakadályozta Odessza megtámadását a Fekete-tenger felől.

„Oroszország továbbra is az ukrán hajóelhárító képességek pusztítására irányuló erőfeszítéseket fogja előnyben részesíteni. Azonban az is nagyon valószínű, hogy a célzási eljárásokat rendszeresen aláássák az elavult hírszerzési adatok, a rossz tervezés és a műveletek felülről lefelé irányuló megközelítése” – olvasható az értékelésben.

Az incidens nyomán annak ellenére is meredeken megugrott a gabona világpiaci ára, hogy Moszkva szerint a támadás semennyiben nem érinti a megállapodások végrehajtását.

Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozik, az országban hatalmas mennyiségű búza, kukorica és napraforgómag áll a raktárakban. Az orosz blokád miatt ellehetetlenült tengeri útvonalak kiváltására pedig nem alkalmasak az alternatív – vasúti, közúti és folyami – szállítási módok, amelyekkel a korábbi exportnak csak a töredéke bonyolítható le, ami súlyos globális élelmezési válsággal fenyeget.

Folytatódó harcok

Kedd reggel újabb odesszai légitámadásokról számolt be az ukrán hadsereg. A tájékoztatás szerint orosz manőverező robotrepülőgépek csapódtak be az ország déli részén, az áldozatok számáról viszont egyelőre nem tudni semmit.

A várostól keletre fekvő Mikolajivban is a kikötőt érték csapások, amelyek következtében komoly károk keletkeztek az infrastruktúrában – közölte Olekszandr Szenkevics polgármester.

Eközben az ukrán fegyveres erők különböző célpontokat lőttek az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaságban, és helyszíni tudósítások szerint tűz ütött ki egy olajraktárban.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfőn arról számolt be, hogy a február 24-én kezdődött ukrajnai háborúban eddig 5237 civil vesztette életét igazolhatóan, míg a sebesültek száma átlépte a 7000-et.

Ugyancsak hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök két év után felmentette Hrihorij Halahant, és Viktor Horenko tábornokot nevezte ki a hadsereg különleges műveleti erőinek új parancsnokává.

Készült az AFP, a dpa, az Interfax és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG