Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A balti államok mellett Lengyelország is bevezeti az orosz vízumtilalmat


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Észtország, Lettország, Litvánia, illetve Lengyelország is megtiltja szeptember 19-től a turistavízumok kiadását az orosz állampolgároknak.

A négy ország által kiadott közös közleményben az oroszok „jelentős és erősödő” beáramlása jelentette fokozott biztonsági és egyéb aggályokra hivatkoznak.

„Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország közös regionális megközelítésről állapodott meg, és kifejezi politikai szándékát és szilárd eltökéltségét az EU-s vízummal rendelkező orosz állampolgárokra vonatkozó átmeneti nemzeti intézkedések bevezetését illetően. Erre az azonnali közrendi és biztonsági fenyegetések miatt, a turisztikai, kulturális, sport- és üzleti céllal érkező orosz állampolgárok schengeni belépésének korlátozása érdekében van szükség” – olvasható a kommünikében.

Rámutattak azonban, hogy nem teljes körű tilalomról van szó, lesznek kivételek például a disszidensek, a humanitárius segítségre szorulók, ahogy a diplomaták és a családegyesítési szándékkal érkezők számára is.

A korlátozások szeptember 19-én lépnek életbe.

A cseh külügyminiszter szerint az EU határainak védelméhez szükséges az orosz vízumtilalom
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:43 0:00

Az európai uniós tagállamok nemrég vitát folytattak a csaknem általános vízumtilalom bevezetéséről, de többek között Franciaország és Németország is azon az állásponton volt, hogy ez kontraproduktív lenne, így nem született ilyen döntés.

A balti–lengyel nyilatkozatban üdvözölték és fontos első lépésnek nevezték, hogy az EU felfüggesztette a vízumkönnyítési megállapodást Oroszországgal. „Ugyanakkor további intézkedésekre van szükség a kiadott vízumok számának drasztikus korlátozása, valamint az orosz állampolgárok Európai Unióba áramlásának mérséklése érdekében” – szögezték le.

Az egyik legfőbb érv az általános vízumtilalom ellen, hogy azzal kollektíven minden orosz állampolgárt büntetnének egy olyan tekintélyelvű kormány cselekedeteiért, amelyre szinte semmi ráhatása nincs a társadalomnak.

Ezzel kapcsolatban a közös közleményben elfogadhatatlannak minősítették, hogy „az agresszor állam polgárai szabadon utazgathatnak az EU-ban, miközben Ukrajnában embereket kínoznak és gyilkolnak”, továbbá arra is kitértek, hogy felmérések szerint Oroszországban a társadalom nagyjából háromnegyede támogatja a háborút.

Emellett rámutattak, hogy a schengeni övezetbe belépő orosz állampolgárok között vannak olyanok, akik kifejezetten azzal a céllal érkeznek, hogy aláássák a közösség országainak biztonságát.

„Továbbra is teljes mértékben támogatjuk a Putyin-rezsim ellenzőit, és lehetőséget biztosítunk számukra Oroszország elhagyásához” – hangsúlyozta mindazonáltal Riga, Tallinn, Varsó és Vilnius.

Az ukrajnai invázió február 24-i megindítása óta emberek tízezrei költöztek el Oroszországból.

XS
SM
MD
LG