Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nemzetközi Sajtóintézet: Putyin Ukrajna elleni háborúja egyben a sajtó elleni háború is


Rokonok és barátok gyászolják az orosz katonák által lelőtt Makszim Levin ukrán fotóriportert Kijevben, a Mihajlovszkij-székesegyházban 2022. április 4-én
Rokonok és barátok gyászolják az orosz katonák által lelőtt Makszim Levin ukrán fotóriportert Kijevben, a Mihajlovszkij-székesegyházban 2022. április 4-én

Több mint kilencszáz, újságírók és média elleni támadást dokumentált Oroszországban és Ukrajnában a háború kezdete óta a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) – közölte a szervezet. Fizikai támadást, cenzúrát, zaklatást, letartóztatást és a sajtószabadság megsértésének egyéb módjait tapasztalták, amelyek túlnyomó többségét az orosz erők vagy hatóságok követték el, ami jól mutatja, hogy Putyin Ukrajna elleni háborúja egyben a sajtó elleni háború is.

Az IPI adatai azt mutatják, hogy a legtöbb fizikai brutalitást az ukrajnai újságírók szenvedték el a háborúban, míg az oroszországi újságírók jogi eljárásokkal és elnyomással szembesültek. Ukrajnában legalább tíz újságírót öltek meg munka közben, és az IPI több mint száz további esetet regisztrált, amikor fizikai támadás vagy fenyegetés ért újságírókat. Többtucatnyian kerültek orosz tűz alá, miközben a háborúról tudósítottak.

Az IPI a háború kezdete óta több mint hatszáz olyan esetet dokumentált Oroszországban, amikor sérült a sajtószabadság, köztük 160 újságíró letartóztatását, 187 alkalommal pedig hírportálokat blokkoltak a háborúról szóló tudósítások miatt.

Ehhez kapcsolódóan: „A propaganda szinte mindenhol jelen van” – Helyi információs aktivisták szemben a Kreml hadigépezetével

A háború tavaly február 24-i kezdete óta az IPI szorosan nyomon követi a médiaszabadság megsértését és az újságírók fenyegetését mindkét országban. Nyilvános adatbázisuk, az IPI Ukraine War Press Freedom Tracker dokumentálja az ukrajnai háborúról tudósító újságírók elleni fizikai és egyéb támadásokat, valamint a cenzúrát, az újságírók elleni letartóztatásokat és büntetőjogi vádakat, az elnyomó új médiatörvényeket és az információhoz való hozzáférés korlátozását.

Az adatbázis legfontosabb számai:

  • 910 esetben történt újságírók és a média elleni jogsértés és fenyegetés Oroszországban és Ukrajnában.
  • A fenyegetések nyolcvan százalékáért az orosz erők vagy hatóságok felelősek. Az esetek további tíz százalékában a felelős ismeretlen, idetartoznak a feltételezhetően orosz eredetű kibertámadások is.
  • Legkevesebb tíz újságírót öltek meg Ukrajnában, miközben a háborúról tudósított.
  • 160 újságírót tartóztattak le Oroszországban a háborúval kapcsolatos vádak alapján.
  • 187 esetben blokkoltak honlapokat Oroszországban, mert a háborúról szóló híreket közöltek.

Ukrajna

  • Az IPI Ukrajnában a háború kezdete óta háromszáz, sajtószabadsággal kapcsolatos fenyegetést vagy jogsértést dokumentált, amelyek többsége orosz erők által elkövetett fizikai, szóbeli vagy online támadás.
  • Több mint száz esetben ért fizikai támadás és fenyegetés újságírót.
  • Több mint harminc újságíró sebesült meg orosz támadásban, miközben a háborúról tudósított.
  • Az IPI 12 újságíró halálát dokumentálta Ukrajnában, közülük tízről megerősítették, hogy munka közben halt meg.
  • Az IPI csaknem harminc esetben regisztrált az ukrán média infrastruktúrája elleni támadást, valamint több tucat kibertámadást ukrán hírportálok ellen.

Oroszország

  • Az IPI Oroszországban 610 jogsértést dokumentált a háború kezdete óta. Ezek többsége cenzúra és olyan szabályozás, amely akadályozza a médiát a munkájában, valamint letartóztatások és vádemelések újságírók ellen.
  • Legalább 187 esetben blokkoltak hírportálokat, mert a háborúról tudósítottak.
  • Az orosz polgári és katonai hatóságok legalább 121 alkalommal adtak ki publikációs tilalmat, eltávolítási és kényszertörlési parancsot, vagy szabtak ki bírságot és más adminisztratív büntetést a médiával szemben.
  • Az orosz hatóságok legalább 160 esetben vettek őrizetbe, tartóztattak le vagy vontak felelősségre újságírókat a háborúval kapcsolatban. Ezek többsége tüntetésekről és demonstrációkról tudósító újságírók letartóztatása volt.

„Adataink megerősítik, hogy az Ukrajna elleni agressziós háborúban a média egyértelműen az orosz erők és hatóságok célpontja. Az egyre növekvő atrocitások és a felmérhetetlen emberi szenvedés mellett Putyin Ukrajna elleni agressziós háborúja különösen súlyos áldozatokat követel a régió újságíróitól és a független médiától” – mondta Frane Maroevic, az IPI ügyvezető igazgatója.

Ehhez kapcsolódóan: A Wagner-csoport vezetője elismerte, hogy övé a szentpétervári trollgyár is

„A sajtó elleni támadásokról gyűjtött adatok jól mutatják Putyin háborújának jellegét, kiterjedését és brutalitását mindkét ország médiája ellen, valamint azt a kockázatot, amellyel sok újságírónak kell szembenéznie, amikor továbbra is függetlenül tudósít a háborúról. Az IPI globális hálózata kiáll bátor kollégáink mellett Ukrajnában, és a független orosz média mellett, amely igyekszik beszámolni és dokumentálni Oroszország háborújának borzalmait saját közösségei és az egész világ számára” – tette hozzá.

XS
SM
MD
LG