Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A bíróság megerősítette Navalnij kilencéves börtönbüntetését


Alekszej Navalnij a moszkvai fellebbviteli bíróság ülésén 2022. május 24-én
Alekszej Navalnij a moszkvai fellebbviteli bíróság ülésén 2022. május 24-én

Az ügyben eljáró moszkvai törvényszék elutasította Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki vezető fellebbezését, és helybenhagyta a rá kiszabott kilencéves szabadságvesztést.

A korrupcióellenes aktivista videokapcsolaton keresztül, a Vlagyimir régióbeli büntetés-végrehajtási telepről vett részt vett részt a keddi ítélethirdetésen.

Záróbeszédében élesen elítélte az orosz vezetést az Ukrajna elleni indokolatlan háború megindítása miatt, illetve ismét azt hangoztatta, hogy az ellene felhozott vádak mindegyike politikailag motivált.

Navalnijt március 22-én ítéltek kilenc év börtönre, miután a bíróság bűnösnek találta sikkasztás és felségsértés vádjában, miközben már egy másik ügyből származó börtönbüntetését töltötte.

Vád és letartóztatás

A 45 éves Navalnij ellen 2020 decemberében indított új eljárásban az volt a vád, hogy pénzt sikkasztott saját, már nem működő és betiltott Korrupcióellenes Alapítványától (FBK), illetve megsértett egy moszkvai bíróságot.

A nyomozók azzal vádolták az ellenzéki politikust, hogy mintegy 33.770 dollár adományt vett fel személyes céljaira. Navalnij és hívei szerint politikai indíttatású vádakról van szó, amelyeket elutasítanak.

Alekszej Navalnijt 2021. január 17-én tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte az orosz elnök utasítására végrehajtott mérgezése után gyógykezelték. A Kreml tagadja, hogy szerepe lett volna az ügyben. Egy bíróság két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette egy korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy németországi lábadozása alatt nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási szolgálatnál.

Számos nemzetközi jogvédő szervezet politikai fogolynak tartja az ellenzéki politikust. Az Európai Unió és az Egyesült Államok pedig többször is felszólította Oroszországot az azonnali szabadon engedésére.

Készült a Mediazona tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG