Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a Fudan „életbiztosítása” lehet a költségekben megkövetelt magyar rész


A Fudan budapesti kampuszának tervezett helyszínén tüntetnek aktivisták 2021. június 2-án.
A Fudan budapesti kampuszának tervezett helyszínén tüntetnek aktivisták 2021. június 2-án.

A legfontosabb cikkeink szerda reggel: nyugati kutatók szerint tanszabadság van a kínai egyetemeken, módosítja a kormány a civilek névtelen adományozóira vonatkozó rendeletet, segítséget ígért az EU Litvániának a Belarusz felől érkező bevándorlók miatt.

Kínai egyetemeken dolgozó nyugati kutatók szerint a budapesti Fudannak örülni kellene, mert lendítene a magyar tudományos életen, hiszen a kínai egyetemeken tanszabadság van – derült ki a CEU kerekasztal-beszélgetésén. Egy szakértő arról beszélt, hogy szerinte a magyar kormány uniós hitelben bízik. Abban minden résztvevő egyetértett, hogy kívánatos lenne a nagyobb átláthatóság – olvasható összefoglalónkban.

Egy rövid Facebook-posztban jelentette be a kormány, hogy módosítani fogják a nagy vitát kavaró rendeletet a civil szervezetek adományozóinak névtelenségének eltörléséről. A szakértők szerint a támogatók elbizonytalanításán túl az új szabályozás célja, hogy azt sugallja a választóknak: átláthatatlanul működnek.

Bírói függetlenség

Szabó Gabriella bíró még 2018-ban megkérdezte egy menekültügyben az EU bíróságát, hogy a „Stop Soros!” törvénycsomag megfelel-e az uniós szabályozásnak. Igaza volt, szembement vele. Most kitennék a testületből, szerinte politikai megfontolásból, mondvacsinált okokra hivatkozva.

Alaposan átgondolt, jogi érvekkel alátámasztott szakvéleménynek nevezte a Velencei Bizottság állásfoglalását a Háttér Társaság ügyvivője. Dombos Tamás arra reagált a Szabad Európának, hogy az Európa Tanács alkotmányjogi testülete a magyar Alaptörvény decemberi, kilencedik módosításának felülvizsgálatát javasolta. Reagál a magyar kormány is: "Tehát: az anya nő, az apa férfi. A tények makacs dolgok".

Kvíz: cenzúrázott szeretet

Kvíz: cenzúrázott szeretet

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

Afrikai menekültek Litvániában Belarusz felől

Az Európai Unió megígérte, hogy segít Litvániában kezelni a Közel-Keletről és Afrikából érkező migránsok beáramlását, amit a balti nemzet a szomszédos belarusz hatóságok számlájára ír. A litván vádak szerint a földönfutókat szervezetten szállítják a határra, ahol a fehérorosz határőrök szemet hunynak, így átjuthatnak az uniós tagállam területére.

A holland bíróság fenntartotta Geert Wilders holland szélsőjobboldali vezető ítéletét, mert nem fér bele Hollandiában a szólásszabadságba, hogy egy egész etnikai csoport létszámát próbálja „lecsökkenteni” a politikus. Geert Wilders nem a mexikóiak, a szírek, az albánok, a lengyelek, a cigányok vagy a zsidók ellen hergelte a támogatóit, hanem a marokkóiak ellen.

Lassan, de biztosan emelkedik az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma itthon, bár ez messze elmarad a tavaszi nagyságrendnél. Az elmúlt 24 órában 44 teszt lett pozitív, ugyanakkor az aktív fertőzöttek száma pedig 37 804 főre csökkent. Egy nap alatt egy beteg halálát hozták összefüggésbe a Covid-dal. Eddig 5 millió 519 ezren már kaptak oltást, közülük 400 ezren csak az elsőt.

A fertőzéssel függ össze aktuális infografikánk is: hol mennyire tartják reálisnak az emberek az életük visszatérését a járvány előtti állapotba.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG