Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A héten kezdi tárgyalni az amerikai Szenátus Donald Trump ügyét


Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke a Donald Trump ellen indított eljárás vádiratával 2021. január 13-án, Washingtonban.
Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke a Donald Trump ellen indított eljárás vádiratával 2021. január 13-án, Washingtonban.

A héten megkezdődik a Donald Trump volt amerikai elnök ellen indított második impeachment-vádeljárás tárgyalási szakasza a Szenátusban. Trumpot minden valószínűség szerint felmentik, de az eljárás rajta hagyja majd a nyomát az elnöksége utóéletén.

Az amerikai Szenátus száz szenátora február 9-én kezdi meg az eljárást, aminek keretében ítéletet hoznak majd Donald Trump ügyében, akit „felkelésre történő felbujtással” vádolnak, amiért a vád szerint szerepe volt abban, hogy halálos zavargások törtek ki a washingtoni Capitoliumnál, miközben a Kongresszus éppen Joe Biden választási győzelmét hitelesítette.

Valószínűleg felmentik Trumpot

Az amerikaiak többsége, egész pontosan 56 százalék, amellett van, hogy ítéljék el Trumpot és tiltsák el közhivatal viselésétől, derül ki az Ipsos az ABC News számára készített, február 7-én publikált közvélemény-kutatásából. Ennek ellenére igen valószínűtlen, hogy Trumpot tényleg elítélik, mivel ehhez legalább 17 republikánusnak is ellene kéne szavaznia, amire nincs sok esély.

A demokraták azt próbálják majd bemutatni a Szenátusnak, hogy Trump a zavargások napján a tömegnek tartott beszéde, valamint az, hogy heteken át hamisan azt terjesztette, hogy a választást elcsalták, vezetett végül a capitoliumi erőszakhoz. Az eljárást a televízió is közvetíti majd, így az amerikaiak maguk is eldönthetik, mit gondolnak a dologról.

A republikánusok szerint alkotmányellenes

Bár sok republikánus szenátor elítélte Trump cselekedeteit a washingtoni zavargásokkal kapcsolatban, csak alig néhány tűnik hajlandónak arra, hogy elítélje a volt elnököt, aki még mindig népszerű a párt szavazóbázisának körében. Az 50 republikánus szenátorból 45 támogatta azt a kezdeményezést, amely lefújta volna a teljes tárgyalást, ebből lehet következtetni a végső szavazás eredményére is.

A republikánusok azzal érvelnek, hogy alkotmányellenes egy olyan elnök ellen impeachment-eljárást indítani (amely eredetileg arra szolgál, hogy felmentsenek olyan tisztségviselőket, akik valamiért méltatlanná váltak a hivatalukra), aki már nincs hivatalban. Ezzel a republikánusok egy jogtechnikai részletbe tudnak kapaszkodni, és nem kell belemenniük az ügy politikailag ingoványos részeibe.

Trump ügyvédei a szólásszabadsággal érvelnének

A volt elnök ügyvédei arra akarják alapozni a védekezésüket, hogy az elnök csak az alkotmányosan biztosított jogával élt a szólásszabadsághoz, amikor beszédet tartott a zavargások előtt és megkérdőjelezte a választások eredményét. Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor, Trump egyik legközelebbi szövetségese, azt nyilatkozta a CBS tévécsatornán, hogy „nem igazán kétséges” az eljárás kimenete.

„Azt hiszem kész vagyok továbblépni. Kész vagyok rá, hogy lezárjuk az impeachment-eljárást, mivel kirívóan alkotmányellenes” – mondta a szenátor. „Ami Donald Trumpot illeti, ő a legnépszerűbb figura a Republikánus Pártban. Az elnökségének nagy jelentősége volt. Január 6-a egy nagyon rossz nap volt amerikai számára, és a történelemben [Trump] meg fogja kapni a neki kijáró vádakat” – tette hozzá Graham szenátor.

"Kirakatper"

Bill Cassidy, Louisiana állam republikánus szenátora azt mondta az NBC kamerái előtt, hogy a demokraták „elképzelhetetlenül gyenge munkát” végeztek a Trump elleni vádak összeállításában. „Ha ez a Szovjetunióban történt volna, akkor kirakatpernek nevezik” – mondta Cassidy.

A vádat képviselő demokraták egy előzetes tájékoztatón viszont azzal érveltek, hogy az Alkotmányban nincs „január kitétel”, azaz hogy nincs külön arról szabály, hogy mi van, ha lejár az elnök ciklusa az impeachment közben. „Az elnökök nem kapnak felhatalmazást rá, hogy közhivatali visszaéléseket és bűncselekményeket kövessenek el a ciklusuk végén” – érveltek az eljárás jogossága mellett az ügyész szerepét betöltő képviselőházi demokraták.

Chris Murphy connecticuti demokrata szenátor azt mondta a Fox Newsnak, hogy a Szenátusnak „alkotmányos felelőssége” van, hogy lefolytassa az eljárást. „Világos precedens van arra, hogy a Szenátus lefolytatja a tárgyalást, miután megkapta a vádat, még akkor is, ha egy tisztségviselő már nincs hivatalba, szóval szerintem világos, mi az alkotmányos kötelességem” – mondta a demokrata szenátor.

Készült az ABC News, a CBS News, az AP, az AFP, a Fox News, és a Hill tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG