Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a jobbikosok támogatását szeretné megszerezni Márki-Zay Péter


Márki-Zay Péter
Márki-Zay Péter

A legfontosabb cikkeink hétfő reggel: „Ha csalódnak, akik rám szavaztak, nem mennek el”– mondja Márki-Zay Péter, fordított rászorultsági elv a szülőknek ígért szja-visszatérítésben, gyermekorvosok emelték fel szavukat a kicsik járványügyi védelmében.

Az ellenzéki előválasztás egyik meglepetésembere Márki-Zay Péter, aki váratlanul jó eredményt elérve furcsa alkupozícióban találta magát. A végeredmény kihirdetése utáni napon bejelentette, hogy Karácsony Gergellyel tandemben indulva igyekeznek a második fordulóban legyőzni Dobrev Klárát. Az – egyelőre még – miniszterelnök-jelölt vasárnap reggel írásban feltett kérdéseinkre éjszaka válaszolt. Közben lényegében már bejelentette visszalépését is, amit – információink szerint – szerdán fog formálisan megtenni. Ismerje meg első kézből az indokait és véleményét!

Az előválasztás első fordulója óta vasárnap mondott először nyilvános beszédet ​Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltje. Beszédében bejelentette, hogy ő biztosan jelölt lesz az ellenzéki előválasztás második fordulójában, nem fog visszalépni. Elmondta, hogy a kormányában Márki-Zay Péterre bízná az alkotmányozási folyamatot, Dobrev Klárára a külügyet, Hadházy Ákosra pedig a az elszámoltatást.

előválasztás összesítő táblázat
előválasztás összesítő táblázat

Tisztul a kép

Megjelentek a szülőknek ígért szja-visszatérítésről szóló rendeletek, ezekből úgy tűnik, a kormány választások előtti pénzosztásában fordított rászorultsági elv érvényesül. A jól kereső szülőknek utal a legtöbbet az adóhivatal februárban, míg a minimálbéren dolgozók alig kapnak vissza a befizetett adójukból. Az adószakértő szerint a módosított szabályozás sem zárja ki, hogy legyenek olyanok, akiknek vissza kell majd fizetniük a kapott összeget. Utánajártunk, kik kerülhetnek ebbe a csoportba.

Egyre több koronavírusos beteg kerül kórházba, miközben a hétvégén is napi tíz fertőzött halt bele járványba, és mintegy 500 új esetet regisztráltak naponta. Pillanatnyilag 560 regisztrált koronavírusos fertőzöttet ápolnak kórházban. Közülük 87 főt próbálnak lélegeztetőgép segítségével életben tartani.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete úgy érezte, hogy támpontokat kell megfogalmaznia a koronavírus-járvány negyedik hullámhoz a gyermek-alapellátásban, mert jelentősen megugrott a napi orvos-beteg találkozások száma már a tanév első hetében a korábbi évek hasonló időszakához képest. Fertőzőbb, mint a bárányhimlő – írják a delta-variánsról, amellyel 18 év alattiak a felnőttekkel azonos arányban fertőződhetnek meg minden korosztályban. A gyermekorvosok egyesületének további ajánlásait elolvashatja cikkünkben.

Múló dicsőség

Több mint 17 milliárdért adott el ezer kínai lélegeztetőgépet a magyar külügynek tavaly a Fourcardinal Kft., ami kiugróan drága, egyben utólag feleslegesnek is ítélhető beszerzésnek számított. A nagy siker után a céget most viszont jogutód nélkül felszámolják, holott korábbi népszerűségét igazolja, hogy a vállalkozásba aznap lépett be egy új tulajdonos holding, mielőtt befutott volna a külügy nagy megrendelése.

Végül még egy koronavírusos téma: infografikánkban bemutatjuk a betegség leküzdése után megmaradt leggyakoribb tüneteket.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG