Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a kiskamaszok oltását sürgeti a gyermekorvos a biztonságos szeptemberért


Földi Anikó főnővér beolt egy fiatalt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. június 29-én.
Földi Anikó főnővér beolt egy fiatalt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. június 29-én.

A legfontosabb cikkeink csütörtök reggel: az első nap tavaly szeptember óta, hogy nem volt halálos áldozata itthon a járványnak, a kiskamaszok oltását sürgeti a gyermekorvos a biztonságos szeptemberért, egy szövetségi rendszer és a szuverenitás igényének ellentmondásai a NER-ben.

Szerda este megjelent az a kormányrendelet, amely a járvány miatt bevezetett korlátozások újabb enyhítését, pl. a maszk nélküli világot jelenti. A rendelet azonban kimondja, hogy a könnyítések csak az ötmillió-ötszázezredik védőoltás első dózisának beadását követő napon lépnek hatályba. A reggel megjelent adatok szerint még 6391 oltás hiányzik az 5,5 millióhoz, a jelenlegi oltási tempó mellett két nap múlva meglehet a lazításokhoz szükséges szám. Az elmúlt 24 órában nem volt újabb halálos áldozata a járványnak, erre tavaly szeptember óta nem volt példa.

Július elsejével Magyarországon is hatályba lépett az európai védettségi igazolvány, az uniós zöld útlevél, az a dokumentum, amellyel szabadon lehet mozogni az Európai Unión belül, és amellyel a Szabad Európa több cikkben is foglalkozott. Összeszedtük, mit kell tudni az új igazolványról.

„A nem védetteket úgy fogja elkapni a delta-variáns, ahogy kell” – mondta a Szabad Európának dr. Póta György. A gyermekorvos szerint a magyar szülők nem oltásellenesek, a többségük beoltatná a gyermekét, de így, ahogy most zajlik a 12–16 évesek oltása, nem érik el azt az oltottsági szintet, amely a szeptemberi iskolanyitáshoz kell. Podcastunkban is az oltási programmal foglalkoztunk, a védettség nélküli oltottak lehetőségeit mértük fel.

Belpolitika a külpolitikában

Az euroatlanti keretben nem a szuverenitásért kell harcolni, hanem versenyezni az ország nemzetközi pozícióinak a javításáért – mondta a kormány külpolitikájáról az Élet a NER-ben podcast-sorozatunk vendége ezen a héten. Végh Zsuzsanna szerint a szabadságharcos logika itthon megmozgathatja az embereket, de az ezzel járó politikai kultúra kompromisszumképtelensége visszatetsző, és eredménye érezhető az európai uniós partnerek részéről. A beszélgetést már olvashatja is, ha nincs lehetősége meghallgatni.

A magyar belpolitikának is lehetnek külpolitikai vetületei: Clément Beaune francia Európa-ügyi miniszter bizonyos szankciókra számít Magyarország ellen a melegellenessé térített pedofiltörvény miatt. Ugyanakkor nem támogatná Magyarország kizárását az Európai Unióból, ahogy azt Mark Rutte holland miniszterelnök a múlt héten felvetette.

Az emberi jogok kérdésével az orosz elnöknek sem kellett sokat bajlódnia szokásos évi betelefonálós tévéműsorában. Ugyanis ebben a témakörben egyetlen felvetést sem kapott. A közönségtől főleg a járványról érkezett kérdéseket tettek fel Vlagyimir Putyinnak a moderátorok. Kiderült, az orosz elnök Szputnyik V-vel oltatta be magát hónapokkal ezelőtt, de eddig azért nem árulta ezt el, mert „nem akart egyik vakcinagyártónak sem versenyelőnyt szerezni”. Nézze meg infografikánkon, hol mennyien bíznak Putyinban.

"Amit ígérsz, tartsd is be" - Putyin nem mindig tartja magát saját mottójához
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:22 0:00

Végül videónkat ajánlom figyelmébe: a minszki svéd nagykövetségre menekült egy belarusz férfi a fiával a rendőrök elől egy tüntetésről. A svéd hatóságok szerint nem kérhetnek politikai menedékjogot a követségen, de nem is küldték el őket onnan, így most patthelyzetben vannak.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG