Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: „a választási törvény a legveszélyesebb a választások tisztaságára”


A 2018-as parlamenti választás szavazatszámlálása az egyik választókerületben.
A 2018-as parlamenti választás szavazatszámlálása az egyik választókerületben.

A legfontosabb cikkeink hétfő reggel: katalógus az eddigi választási csalást emlegető vádakról, kvíz a gyanús közbeszerzésekről, hogyan verik át a bankszámla-tulajdonosokat a nemzetközi csalók.

A választási csalás vádja rendszeresen előkerül a szavazások idején, de milyen alapja lehet ezeknek a vádaknak? Hol lehet befolyásolni egy voksolás eredményét és milyen bizonyítékokat kell keresni? Korábbi hasonló kijelentések alapját és az esetleges vizsgálatok eredményét gyűjtöttük egybe, a katalógus első részét már olvashatják oldalunkon.

A csalás gyanúja nemcsak a szavazásokon merül fel, hiszen a közbeszerzések, állami megrendelések kapcsán is gyakran hangzanak el hasonló állítások. Az unió csalásellenes hivatala 2015 és 2019 között arányaiban nálunk találta a legtöbb pénzügyi visszaélést. Mennyire emlékszik ezekből? Készítettünk egy tesztet az elmúlt évek közbeszerzési botrányairól.

Csalni alacsonyabb szinten is lehet, bármelyik egyszerű bankszámla-tulajdonost utol értheti egy ügyeskedő. Konkrét példákon keresztül láthatják, hogyan működik az átverések sokba kerülő formája Nagy-Britanniában, amely a nemzetközi banki csalások hazája lett.

Az osztogatás mocsara

Az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelölti versenyének eredménye könnyen semmivé foszlik, ha a győztes elveszíti lendületét, ami a rendszerkívüliségén alapul, figyelmeztetett Ruff Bálint kommunikációs és kampánytanácsadó. Arra is emlékeztetett, hogy nagy kérdés még, mi lesz a Fidesz reakciója, ha valóban átalakul az ellenzék szerkezete.

A washingtoni magyar nagykövetség október 23-i ünnepi fogadásán és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-posztjában is szerepeltek utalások a korábbi Szabad Európa Rádió 1956-os adásáról, illetve az újraindított szerkesztőség munkájáról. Ezekre válaszolt a magyar Szabad Európa oldalt is működtető szervezet elnöke.

Ha már szóba került az 56-os forradalom: egy ritka hangfelvételt is közzétettünk archívumunkból. Az 1991-ben készült műsorban a Magyar Rádió azokban a napokban dolgozó két bemondója, P. Debrenti Piroska és dr. Bőzsöny Ferenc idézi fel, hogyan működött a tömegtájékoztatás a forradalom végnapjaiban.

Autizmus, koronavírus, vadkender

Más érdekes hallgatnivalót is ajánlok: Suri Szilvia gyógypedagógus, lovasterapeuta volt Szelfi című podcastunk vendége, aki elmondta, miért tűnik úgy, mintha mostanában több autizmussal élő ember lenne, és milyen támogatásra számíthatnak a nekik segítő civil szervezetek.

Tovább emelkedett a kórházi ápolásra és a lélegeztetőgépre szoruló koronavírus-fertőzöttek száma. A hétvégén újabb 75-en belehaltak a járványba, az átoltási tempó pedig egyre inkább a nullához közelít. A hivatalos jelentés szerint hétvégén 6688 új fertőzést regisztráltak. Kórházban 1 588 beteget ápolnak, közülük 191 ember van lélegeztetőgépen.

Szerbiában az egészségügyi vagy rekreációs okokból füvezők közül sokan füstölögnek, amiért Vučić elnök és az illetékesek szerintük kettős mércét alkalmaznak marihuánaügyben. Az államfő védelmébe vette azt az ítéletet, amely szerint egy állítólagos ültetvénnyel rendelkező drogbárót csupán háziőrizettel büntettek. Az illetőt több mint egy tonna marihuána termesztésével vádolták, de csak 88 gramm birtoklásáért akarják felelősségre vonni.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG