Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: aki most nem kéri, az is megkaphatja a családi szja-visszatérítést


A legfontosabb cikkeink szerda reggel: extra adatokat kér a NAV a családi szja-visszatérítésért cserébe, 2030-ra leállítják az erdőirtást a leginkább szégyenkező országok, nyúlik a romániai kormányalakítási válság.

A rendszerváltás óta nem tartott a kormány akkora pénzosztást választási évben, mint ami jövőre jön. Ennek legnagyobb eleme egy egyszeri, hatszázmilliárdos osztogatás egy kedvezményezett csoportnak, a családosok szja-előlegének visszatérítése. Ehhez meg is jelent a nyomtatvány, amiből kiderül: extra adatokat kér a NAV és az érintetteknek szinte lehetetlen lesz lekésniük a pénzről.

A koronavírus-járvány egy nap alatt 74 újabb halálos áldozatot szedett itthon, áll a hivatalos jelentésben. Ez a szám csaknem a duplája a korábbi napok szintjének, bár érdemes inkább a több napos időszakok átlagát figyelni az adminisztrációs hibák és késések kivédésére. Ugyanakkor tagadhatatlanul nagy ütemben nő a kórházba kerülő fertőzöttek száma, 3172 koronavírusos beteget az intézményekben, közülük 350-en vannak lélegeztetőgépen. Sok a bizonytalanság az oltottsági kötelezettség körül, a Vasutas Szakszervezet elnöke szerint ha a MÁV-nál bevezetik a kötelező oltást, akkor leáll a vasúti közlekedés.

Szebb jövő?

Annak a 110 országnak a vezetői, amelyek otthont adnak az összes erdő 85 százalékának, nyilatkozatban vállalták, hogy 2030-ra leállítják az erdőirtást, és segítik azokat az erőfeszítéseket, amelyek célja a globális felmelegedés visszaszorítása 1,5 Celsius-fokra, az iparosodás előtti szint fölé. A skóciai Glasgow-ban tartott klímacsúcson a megállapodást aláírta Brazília, Indonézia és a Kongói Demokratikus Köztársaság is.

Kína és Oroszország el sem ment – Mi történt eddig a klímacsúcson?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:11 0:00

Románia megbízott védelmi minisztere november 1-jén lemondott a kormányalakítási megbízásról, miután világossá vált, hogy nincs elegendő szavazata a parlamentben ahhoz, hogy ő legyen az új miniszterelnök. Mint Nicolae Ciucă fogalmazott, a „matematikai realitás” az, hogy pártja nem tud kisebbségi kormányt létrehozni. Közben aláírásokat gyűjtenek a parlamentben az államfő ellen.

Előre, bármi áron

Offshore kifizetésekkel tört utat magának a kínai Huawei technológiai óriáscég a szerbiai távközlési piacon – erre utaló dokumentumok szivárogtak ki nemrég a Pandora-iratok részeként. Úgy tűnik, a Telekom Srbija egykori vezetője csaknem másfél millió dollárral, a mobilcégnek dolgozó prominens ügyvéd pedig egymillió dollárral lett gazdagabb. Bár a jelentés nem tárt fel konkrét bizonyítékot a jogsértő viselkedésre, elemzők a Szabad Európának elmondták, hogy a dokumentumok bemutatják a kínai vállalatok befolyásszerzési technikáit.

Miközben a kínai megavállalatok terjeszkednek, mások inkább visszavonulót fújnak: a Yahoo Inc. bejelentette, hogy kivonul Kínából, az „egyre nagyobb kihívást jelentő üzleti és jogi környezetre” hivatkozva. A cég kivonulása egybeesik a személyes adatok védelméről szóló kínai törvény november 1-jei hatálybalépésével, amely korlátozza, hogy a vállalatok milyen információkat gyűjthetnek, és szabványokat határoz meg tárolásukra.

A nyilvánosság és a hatalom macska-egér harcára példa az is, hogy a belarusz hatóságok elérhetetlenné tették a Regnum orosz kormánypárti hírügynökség honlapját az országban. Nem ez az első alkalom, hogy Minszk blokkolta egy oroszországi székhelyű médiacég honlapját, korábban így jártak el a Komszomolszkaja Pravda orosz bulvárlap belarusz kiadásával is.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG