Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: átírta a vásárlólistát a járvány


A legfontosabb cikkeink szerda reggel: ugyanannyit költenek az emberek, de másra, török megoldások az infláció ellen, bezárták az egyik legrégebbi és leginkább elismert orosz emberi jogi szervezetet.

A koronavírus-járvány furcsa hatással volt a fogyasztásra. „Az emberek nem vásároltak kevesebbet, csak mást” – mondta lapunknak adott interjújában Zsiday Viktor befektetési szakember. Zsiday szerint fel kell készülni arra, hogy az inflációt nehéz lesz letörni, évekig velünk maradhat. A szakember szerint a nemzetközi pénzpiacok nem árazzák be a jövő évi választásokat, mert „nem foglalkoznak ezzel”.

Törökország még a magyarnál is lényegesen magasabb, húsz százalék feletti éves inflációval küzd. Az állam unortodox megoldásokat vet be ellene, például hatósági árellenőrzéseket a boltokban. Magyarországon is próbálkoztak hasonlóval nemrég, kevés sikerrel.

Oltás és bírság

Magyarországon folyamatosan csökken az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Kedd óta 3005 új fertőzöttet igazoltak, elhunyt 115 beteg, velük a halálos áldozatok száma 39.009 főre emelkedett. Kórházban 3854 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 357-en vannak lélegeztetőgépen. A hivatalos tájékoztatás szerint Magyarországon eddig 68 omikron esetet igazoltak, de egy magánlabor vezetője szerint a náluk tesztelt új fertőzések csaknem kétharmadát okozza az új variáns.

Egy nap alatt két utasítást is kaptak a hatóságoktól a háziorvosok. Az emberi erőforrások minisztere rendeletben kötelezte a háziorvosokat betegeik visszahívására, míg az országos tiszti főorvos ötmilliós bírság kilátásba helyezésével elrendelte, hogy januárban egy hétvégén tartsanak oltási akció a háziorvosok.

Németország valamennyi tartományában életbe léptek az új vírusvariáns terjedésének lassítását célzó járványügyi korlátozások. Noha a járványügyi adatok ott is kedvezően alakulnak, a szakemberek szerint ez csak átmeneti állapot, karácsony után egy–három héttel jöhet az ötödik járványhullám.

Oroszország, Ukrajna

Az orosz legfelsőbb bíróság elrendelte a Memorial Társaság, az ország egyik legrégebbi és leginkább elismert emberi jogi szervezetének bezárását. Az intézkedés bírálói szerint a lépés része a kormány szisztematikus próbálkozásának a civil társadalom intézményeinek elnyomására.

Civil önkéntesek ragadnának fegyvert Ukrajna védelmében
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:56 0:00

Oroszország egyik leghírhedtebb héjája, Vlagyimir Zsirinovszkij szintet lépett az Ukrajnáról szóló retorikában. Az ultranacionalista háborús uszító azt javasolta a nemzeti televízióban, hogy szilveszterkor az orosz hadsereg bombázza Ukrajnát. Közben az Egyesült Államok és európai szövetségesei azzal vádolják Moszkvát, hogy csapatokat von össze az ukrán határ mentén egy invázió lehetséges előjátékaként.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG