Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Belengette az újabb lazítást a kormány, nem halasztják el az iskolanyitást


Védőmaszkot viselő diákok a történelem írásbeli érettségi vizsgán a Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában, 2020. május 6-án. MTI/Varga György
Védőmaszkot viselő diákok a történelem írásbeli érettségi vizsgán a Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában, 2020. május 6-án. MTI/Varga György

A kormány szerint túl van az ország a járvány harmadik hullámának csúcsán, 5-6 napon belül meglesz a 3 millió beoltott, akkor pedig jön az újabb lazítás. Nincs halasztás, április 19-én nyitnak az iskolák, április végéig a teraszok.

A miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón azzal érvelt a szakszervezetek által bírált, veszélyesnek és korainak tartott iskolanyitás mellett, hogy tekintettel kell lenni a szülőkre, mert az online oktatás is sikeres ugyan, de a személyes jelenlét hatékonyságával semmi sem ér fel.

Azt mondta, hogy április 3-ig több mint 100 ezer pedagógust sikerült beoltani, ez úgy jön ki, hogy a 78 ezer korábban regisztrált pedagógusból 66 885 elment az oltásra, 34 ezer pedagógust pedig már az oltási program előtt beoltottak egyszer. Gulyás azt mondta, hogy már az első oltásnál is kialakul egy magas védettség, a Pfizerrel példálózott, amelynél ez 80 százalékos.

Az érettségiről a miniszter azt mondta, hogy májusban valószínűleg meglesznek az írásbelik, júniusban pedig a szóbelik, mert addig, aki akarja, megkaphatja az oltást, május végéig lesz 8 millió oltás.

Megerősítette, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ hamarosan dönt a 16-18 év közöttiek oltásának lehetőségéről, amelyről Orbán Viktor húsvét előtt beszélt először.

Jöhet az újabb lazítás

Gulyás Gergely szerint nem elhibázott döntés az első oltás beadásához igazítani a nyitási stratégiát. Mint mondta, 5-6 napon belül meglesz Magyarországon a 3 millió beoltott, akkor pedig újabb bejelentések várhatók a lazításról.

A miniszter szerint a hónap végére meglehet a négymillió beoltott, és április végén már az éttermek teraszaira is ki lehet majd ülni.

Arról, hogy a vakcinaigazolvánnyal milyen jogosultságok járnak majd, még nem döntött a kormány, ezzel megvárják ​, hogy az oltottak száma elérje a 3,5-4 milliót.

Újabb magyarázat a magas halálozási adatokra

Az országos tiszti főorvos szerdán „adattorlódással” magyarázta a minden korábbinál magasabb (311) napi halálozási számokat. Azt mondta, hogy a húsvéti ünnepek alatt nem jöttek be minden egészségügyi intézményből a pontos számok, a szerdai adat tehát a később beérkezett számokkal korrigálva jelent meg.

Gulyás Gergely szerint viszont azért sok Magyarországon a járvány halálos áldozatainak száma, mert itt a koronavírusos halálozások közé sorolnak mindenkit, aki fertőzött volt, akkor is, ha a halálát más betegség vagy közlekedési baleset okozta. Más országokban szerinte nem ez a gyakorlat.

A Szabad Európa januári cikkéből azonban éppen ennek ellenkezője derül ki. Egy körzeti orvos például elmondta, hogy ha valaki otthon hal meg, akkor ő nem írhatja be a halál okának a Covidot, hiszen nincs lehetősége diagnosztizálni a fertőzést, másrészt, ha valaki Covid-gyanús, akkor a háziorvosnak őt kórházba kell utalnia.

Kórházban a halált megállapító osztályos orvos írja be először a halál okát, erről a lapuknak nyilatkozót patológus azt mondta, a más súlyos betegséggel nem rendelkező Covid-fertőzöttek esetében a halál közvetlen okaként vírusos tüdőgyulladást vagy légzési elégtelenséget írnak be. A statisztikában tehát a súlyos alapbetegség jelenik meg. "Ezt szokta a kormány torzítva kommunikálni".

A Covid-halálozások regisztrációs protokollja a járvány kezdete óta változatlan Magyarországon.

Szó volt a vakcinákról is a kormányinfón. Gulyás Gergely elmondta, hogy már elkezdődött a kínai CanSino- és az indiai Covishield-vakcinák engedélyeztetése, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértői a gyárakat is felkeresték.

Az AstraZenecát, amelyet összefüggésbe hoztak vérrögképződéses esetekkel, megbízható vakcinának nevezte. Mint mondta, az Egyesült Királyságban már 18 millió embert oltottak be vele. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon csak olyan vakcinával oltanak, amely megbízható.

Nem sokkal később, az operatív törzs tájékoztatóján az országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy Magyarországon a járvány előtti időszakban több trombózisos eset volt, mint a pandémia megjelenése óta. Müller Cecília bejelentette, hogy a jövő héten jön az első Janssen-szállítmány Magyarországra. Az egydózisú vakcinából 28 800 adag érkezik.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG