Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tanulnak, de nem beszélnek – a magyarok és az idegennyelv-tudás


Érettségizők Egerben 2021. május 4-én
Érettségizők Egerben 2021. május 4-én

Ugyan a magyar iskolákban kötelező az idegennyelv-tanítás, ennek a szakértő szerint nem mindig van gyakorlati haszna. Különösen azok a családok vannak hátrányos helyzetben, ahol nincs pénz a gyerekek különoktatására. Heti legjobb anyagainkból válogattunk tízet.

Papíron rengeteg órában tanulnak a magyar gyerekek idegen nyelveket, csak igen átgondolatlanul, állítja a Szabad Európa által megkérdezett nyelvoktatási szakértő. Az állami oktatáspolitika döntésképtelennek tűnik, a szülőknek gyerekenként csaknem félmillió forintjába kerül, hogy magánórákkal taníttassák ki egy idegen nyelvre. Rozgonyi Zoltánnal, a Nyelvtudásért Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnökével beszélgettünk.

A hatalom korlátainak leépítése és a társadalom feletti ellenőrzés erősítése jellemzi az elmúlt 10 év jogalkotását Jakab András alkotmányjogász szerint. A NER működését bemutató sorozatunkban arról is szó volt még, hogy a törvénykezést külső hatások is befolyásolják: gazdasági szereplők, a folyamatos közvélemény-kutatások és a közhangulat, ami „kedélyjavító” látszatmegoldásokat szül, miközben segíti a közpénz magánpénzzé alakítását.

„Demokrácia és jogállam csak együtt tud működni”: Jakab András a NER jogrendjéről - Élet a NER-ben 6. rész
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:41:33 0:00

Mitől félnek a magyarok 2021-ben, és hogyan látják az ország és a maguk jövőjét? Ez egy friss kutatás központi kérdése. Kiderül, a legtöbben attól tartanak, hogy valamely szerettüknek baja esik (63 százalék), második helyen áll a komolyabb megbetegedéstől, kórházba kerüléstől való félelem. Majdnem ugyanennyien, azaz a megkérdezettek fele tart attól, hogy kiszolgáltatottá válik. A be- és kivándorlástól egyaránt a magyarok egyharmada fél. A rendkívül érdekes kutatás részleteit itt olvashatja el.

Újabb határt lépett át Lukasenka?

A hét legfontosabb külpolitikai eseménye minden bizonnyal a Ryanair Athénből Vilniusba tartó járatának minszki földre kényszerítése volt. A cél a belarusz vezetés által ellenségnek tekintett ellenzéki aktivista, Raman Prataszevics elfogása volt. A férfi apja a Szabad Európának azt mondta, ez nem lehetett egyetlen ország akciója és abszurdnak nevezte, hogy hasonló eset egyáltalán megtörténhet a XXI. században. Az eltérített járatot üzemeltető Ryanair vezérigazgatója pedig úgy véli, hogy a fehérorosz Állambiztonsági Szolgálat (KGB) ügynökei is a fedélzeten utazhattak.

Vajon átlépte az utolsó határt Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető azzal, hogy gyakorlatilag elrabolt egy nemzetközi légijáratot, hogy leszállíthassa róla az ellenségének tekintett újságírót? Hogyan léphet fel ezek után vele szemben a nemzetközi közösség?

Ki Szofia Szapega, akit Raman Prataszeviccsel, a belarusz ellenzéki aktivistával és bloggerrel együtt vettek őrizetbe, miután leszállásra kényszerítették a gépüket Minszkben? Közös barátjuk nyilatkozott a Szabad Európának, úgy fogalmazva, hogy Szofia Szapega rosszkor volt rossz helyen.

"Rosszkor volt rossz helyen"?: a lány, akit a belarusz aktivistával vettek őrizetbe
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:55 0:00

Akik hasznot húznak a járványból

Ne feledjétek: no vakcina, no parti - üzente Maruzsa Zoltán államtitkár május elején a 16-18 éveseknek. Vajon mit gondolnak erről az érintettek? Fiatalokat kérdeztünk arról, beoltatják-e magukat.

Hamisított Covid-útlevelek, tesztek és vakcinák: egyre többen próbálnak hasznot húzni a járványból. A légitársaságok is sorra jelentik az eseteket. Vajon a digitális útlevél visszaszorítja majd a visszaéléseket?

Covid-feketepiac: egyre több a hamis igazolás és teszt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:10 0:00

A járvánnyal összefüggő hír az is, hogy Washington tisztán szeretné látni, hogyan indult útjára a koronavírus-járvány, ezért nemzetközi szakértők vizsgálatára követelt lehetőséget. Csehországban pedig a negyedik egészségügyi miniszter mondott le a járvány kezdete óta. A vitatott adóügyekbe bonyolódott kormánytag utóda az egyik elődje lehet.

Végül egy lazább téma: az 1960-as évekbeli francia új hullámos filmekben teljesen természetes volt a dohányzás, csakhogy több mint fél évszázaddal később sem sikerült azt kiirtani az alkotásokból. Olyannyira, hogy egy felmérés szerint csaknem minden produkcióban megjelennek dohányzó szereplők. Ha szeretné megtudni, ez miért probléma, olvassa el cikkünket!

XS
SM
MD
LG